Wpis

sobota, 13 sierpnia 2016

Sernik Anatol (kawowo-migdałowy z daktylami i wi¶niami)

Dzisiejszy przepis to zdecydowanie dobra opcja na ¶wi±teczny dzień, gdy możemy sobie pozwolić na przyjemne chwile i odrobinę zgrzeszyć. Dlatego wrzucam go na pocz±tku długiego weekendu. ;) Ten sernik to idealny wybór dla osób, które lubi± konkretne, aromatyczne ciasta. Chrupi±cy migdałowy spód, a na nim słodka masa serowa pachn±ca daktylami i kaw± zbożow± przełamana kwaskowymi wi¶niami. Czy Wam też kawa Anatol kojarzy się z beztroskim dzieciństwem? Choćbym nie wiem jak się starała nie jestem w stanie Wam oddać jakie to pyszne! Po prostu musicie spróbować sami. 

 

sernik kawowy migdałowy spód


składniki na mał± tortownicę (17-20cm):

masa serowa:

500g twarogu

50g masła lub oleju kokosowego

150g suszonych daktyli Bakalland

pół szklanki cukru (można użyć ksylitolu)

1 cukier waniliowy Delecta

2 jajka

3 łyżki jogurtu naturalnego

5 łyżek zbożowej kawy rozpuszczalnej Anatol

spód:

100g migdałów Bakalland

50g wiórków kokosowych

1 cukier migdałowy Delecta

wierzch:

mniej więcej 200g wydrylowanych wi¶ni 

polewa czekoladowa Delecta

 

wykonanie:

 

1. Dno małej tortownicy (17-20cm) wykładamy kołem wyciętym z papieru do pieczenia.

2. Wł±czamy piekarnik i ustawiamy na 190stopni.

3. Migdały, cukier migdałowy oraz wiórki kokosowe umieszczamy w blenderze i miksujemy do momentu, gdy zaczn± zmieniać konsystencje z sypkiej na bardziej mokr± i zwart±. Potrwa to około 7-10 minut. W przypadku braku mocnego robota kuchennego mlemy je drobno i dodajemy masło orzechowe lub migdałowe, które nada odpowiedniej, klej±cej konsystencji. Powstał± masę umieszczamy w tortownicy i przyciskamy równomiernie do dna. Zapiekamy około 12 minut w piekarniku.

 

4. Gdy spód podpieka się przygotowujemy masę sernikow±. Daktyle umieszczamy w parowarze lub garnku z sitkiem i przykrywk± i poddajemy działaniu pary, aż zmiękn± (około 5-10minut). Przekładamy je do misy robota kuchennego i miksujemy wraz z masłem, serem, jajkami, jogurtem, cukrem i cukrem waniliowym, m±k± ziemniaczan± oraz kaw± Anatol na jednolit± masę.

 

5. Powstał± masę wylewamy na podpieczony spód. Na wierzchu układamy wi¶nie i lekko wciskamy je w masę serow±. Kratkę w piekarniku przekładamy o poziom niżej niż ¶rodek, aby wierzch sernika nie spiekł się. Pieczemy godzinę w temperaturze 160stopni, najlepiej w k±pieli wodnej. O tym jak to zrobić piszę tutaj

 

6. Po upieczeniu sernik musi całkowicie wystygn±ć. Najlepiej je¶li po przestudzeniu postoi w lodówce kilka godzin. Wówczas idealnie stężeje i będzie najsmaczniejszy.

 

7. Wystudzony sernik dekorujemy polew± i opcjonalnie ¶wieżymi owocami

 

ciekawy przepis na dobry sernik

 

fotografia kulinarna

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
vegazone
Czas publikacji:
sobota, 13 sierpnia 2016 07:41

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • kasiaaaa24 napisał(a) komentarz datowany na 2016/08/13 11:18:51:

    Piękny!

  • Go¶ć Cukiernia Krzyżański napisał(a) z 64.62.219.* komentarz datowany na 2016/08/21 21:14:27:

    ¦wietny przepis :)

  • Go¶ć cynamon napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2016/11/27 10:01:28:

    Zrobiłam ten sernik z okazji moich urodzin, pocz±tkowo się przestrszyłam, że co¶ nie tak, bo najpierw baardzo wyrósł, aż wykipiała masa a potem opadł. Czytałam przepis i masz mały mankament, nie jest podana m±ka ziemniaczana w li¶cie produktów a potem o niej wspominasz w wykonaniu.
    Kamilo ten sernik był przepyszny! wszyscy się zastanawiali 'czym' jest spód i sk±d specyficzny aromat masy serowej. Dla mnie rewelacja! Spisuje do notesu i czekam do ¶wi±t z wykonaniem : )

  • Go¶ć SimON napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2016/12/08 22:38:55:

    <Sweet!>

    I u mnie tak samo, już zapisany i na sylwestra zawita na stole :) !!!!!

Dodaj komentarz

Kalendarz

Wrzesień 2017

Pn Wt ¦r Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa