Wpis

środa, 17 sierpnia 2016

Pieczarki z grilla lub piekarnika (faszerowane cieciorką i suszonymi pomidorami)

Dzisiejsze danie jest bardzo proste, szybkie i uniwersalne. Równie dobrze możemy zabrać je na drugie śniadane do pracy, jak i zjeść na kolację, jako dodatek do obiadu czy przystawkę podczas imprezy grillowej. I zapewniam Was, że posmakuje również miesożercom, bo testowałam na nich ten przepis niejednokrotnie :)  

Jedynym, bardziej wyszukanym składnikiem są chipotle, czyli wędzone papryczki jalapeno. Są dostępne w większych marketach i delikatesach na półkach z kuchniami świata w mniejszych lub większych puszeczkach. Jeśli macie okazję to polecam spróbować, bo są bardzo aromatyczne, pikantne i nadają daniu charakteru. Nie są one jednak konieczne, bo możecie również doprawić danie wędzoną słodką papryką (np. firmy Kotanyi) oraz ostrą papryką. 

 

pieczarki faszerowane przepis wegański

 

składniki:

6 bardzo dużych pieczarek (o średnicy około 10 centymetrów) lub większa ilość mniejszych pieczarek

2 puszki cieciorki

1 słoik suszonych pomidorów w oleju

3 ząbki czosnku

1-3 papryczek chipotle* (uważajcie z ilością, bo są bardzo pikantne)

*(można pominąć lub zastąpić inną ostra papryczką lub/i sproszkowaną papryką wędzoną)

1 łyżka soku z cytryny

1 awokado

sok z połowy limonki

ulubione zioła (pasuje np. oregano) lub natka pietruszki do posypania

 

wykonanie:

1. Cieciorkę, suszone pomidory, czosnek i cytrynę oraz 2 łyżki oleju z pomidorów blendujemy na pastę. 

2. Włączamy piekarnik na 190 stopni.

3. Pieczarki smarujemy olejem od pomidorów suszonych cienką warstwą, od zewnetrznej strony kapelusza.

4. Faszerujemy pieczarki od strony blaszek. Lekko dociskamy i wyrównujemy farsz.

5. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 30-40 minut. Jeżeli chcecie przyrządzić pieczarki na grillu polecałabym umieścić je na aluminiowej tacy i grillować, aż pieczarki zmiękną. 

6. Awokado kroimy w palsterki i układamy na upieczonych pieczarkach. Całość skrapiamy sokiem z limonki i posypujemy ulubionymi ziołami lub posiekaną natką pietruszki.*

*można też zrobić szybkie gaucamole i zmiksować awokado z sokiem z limonki, małym ząbkiem czosnku i kilkoma kroplami oliwy. 

 

przepisy wegańskie

 

 

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
vegazone
Czas publikacji:
środa, 17 sierpnia 2016 08:43

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość CCS napisał(a) z *.icpnet.pl komentarz datowany na 2016/08/19 16:48:16:

    Pyszne :)

  • Gość Szybka Pizza napisał(a) z *.icpnet.pl komentarz datowany na 2016/08/20 10:52:24:

    Ślinka cieknie ;) Pozdrowienia z Szybkiej Pizzy :)

  • Gość magdulenka napisał(a) z *.west.biz.rr.com komentarz datowany na 2016/08/24 00:36:51:

    naprawde, naprawde, naprawde nie moge pojac, dlaczego ten blog nie jest popularny na czele z jadlonomia czy wegan nerdem. przepiekne zdjecia, super przepisy- wyprobowalam juz kilkanascie i czesto tu zagladam. cudownosci.
    pozdrawiam autorke i wielkie dzieki za tyle inspiracji!

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2016/08/24 20:32:50:

    Dziękuję serdecznie za bardzo miłe słowa :*

Dodaj komentarz

Kalendarz

Marzec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa