Wpis

wtorek, 07 czerwca 2016

Pizza z m±ki z cieciorki ze szparagami (bezglutenowa)

Utarło sie przekonanie, że pizza to tucz±cy fast food. Taka z osiedlowej pizzerii na pewno, ale podobnie jak w przypadku burgerów, wykonuj±c j± w domu można j± łatwo zmodyfikować, aby była smaczna, zdrowa i dostarczała nam zarówno energii i jak rado¶ci z jedzenia.

Ten przepis jest o tyle interesuj±cy, że ciasto jest kompletnie bezzbożowe. Zawiera m±kę, ale z ciecierzycy, która jak wiadomo jest ro¶lin± str±czkow± (i moim ulubionym składnikiem, z którym uwielbiam eksperymentować). Pizza bardzo mnie zaskoczyła smakowo, bo my¶lałam, że będzie to zwykły, zapieczony nale¶nik, a okazała się bardzo smaczna i oryginalna zarazem.

Po prostu koniecznie musicie j± wypróbować, zwłaszcza je¶li szukacie pomysłu jak wykorzystać m±kę z cieciorki :)

 

przepisy wege


 


 

 

składniki na dwie pizze 28cm:

 

ciasto:

400ml zimnej wody

400ml m±ki z cieciorki (wiem, że mililitry to nietypowa miara dla m±ki, ale chodzi o to, aby było jej tyle samo co wody i w ten sposób najłatwiej odmierzyć, np. przy użyciu naczynia z miark±)

2 łyżki oliwy

pół łyżeczki soli

łyżeczka tymianku (może być oregano lub bazylia)

płaska łyżeczka kurkumy (niekoniecznie, ale poprawia kolor i jest zdrowa)

 

sos:

1 łyżka oliwy

1 ¶rednia cebula pokrojone w kostkę

2 z±bki czosnku drobno posiekane

puszka pomidorów krojonych (polecam Cirio)

ćwierć łyżeczki soli

pół łyżeczki pieprzu cayenne (niekoniecznie)

łyżeczka słodkiej papryki

łyżeczka cukru lub ksylitolu

 

dodatki:

kilka zielonych szparagów

2-3 łyżki kaparów

100g dowolnego żółtego sera (może być wegański, byle się topił)

odrobina ¶wieżej bazylii

 

wykonanie:

 

1. Najpierw wykonujemy sos. W garnku rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy czosnek i smazymy jeszcze minutkę. Następnie dodajemy pomidory i przyprawy. Wszystko razem gotujemy na wolnym ogniu, bez przykrycia około 20 minut, aby odparować nadmiar wody. Je¶li lubicie gładk± konsystencję sosu można go zblendowac po przestudzeniu, ale nie jest to konieczne.

2. Czas przygotować ciasto. Do miski wlewamy wodę. Następnie dodajemy m±kę i pozostałe składniki. Wszystko razem dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Rozgrzewamy patelnię, któr± lekko smarujemy oliw±. Powinna być dobrze rozgrzana, ale raczej na ¶rednim ogniu,  niż na maksymalnym. Wlewamy połowę ciasta i smażymy kilka minut. Wystarczy z jednej strony, bo ciasto i tak dopiecze się w piekarniku, a lepiej unikn±c ryzyka złamania placka podczas przewracania. Zdejmujemy gotowy placek z patelni.

3. Szparagi kroimy w cienkie wst±żki, najlepiej przy użyciu obieraczki. Można skroić je odrobin± oliwy i wymieszać, aby pokryła wszystkie wst±żki równomiernie. Ser ¶cieramy na tarce.

4. Placki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy sosem, posypujemy serem, kaparami i wst±żkami szparagów.

5. Pieczemy 20 minut w temperaturze 190-200 stopni, aż szparagi  i ciasto miejscami zrumieni± się.

 

pizza wegańska ze szparagami

ciasto bezglutenowe na pizze

jak zrobić pizzę

do czego wykorzystać m±kę z cieciorki ciecierzycy

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
vegazone
Czas publikacji:
wtorek, 07 czerwca 2016 08:50

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • mywebsite napisał(a) komentarz datowany na 2016/06/23 12:58:28:

    Wygl±da smakowicie, słyszałam, że ciasto pizzy można również zrobić z kalafiora. Zdrowo i smacznie :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Sierpień 2018

Pn Wt ¦r Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa