Wpis

czwartek, 09 czerwca 2016

Pieczone pulpety z soczewicy i pieczarek z tymiankiem

Na moim balkonie tymianek kwitnie jak szalony. Jeśli nie macie balkonowych lub parapetowych ogródków z ziołami to polecam. To wielka radocha pielęgnować roślinki  i patrzeć jak z każdym dniem rozpychają się bardziej i bardziej to w górę, to na boki. Za każdym razem, gdy wychodzę na balkon czuję ich odurzający aromat i buzia po prostu sama się śmieje. Że nie wspomnę, jak fajnie przyprawia się potrawy zieleninką świeżo podskubaną z krzaczka.

Tymianek to jedno z moich ulubionych ziół. Najbardziej pasuje do dań z soczewicy, grzybów oraz do pomidorów. Bardzo dobrze dorzucić go na przykład do risotto. Jeśli macie swoje ulubione połączenia z tymiankiem, to chętnie posłucham podpowiedzi, bo szukam nowych inspiracji.

Dziś przepis na pulpety z piekarnika. Dzięki takiej formie przygotowania,  pozostają lekkie i nietuczące. W smaku natomiast są bogate i kokretne. Polecam!

 

 

soczewica przepis wegetariańskie i wegańskie

 

 

 

składniki na 12 pulpetów (3 porcje):


1 szklanka zielonej soczewicy

200g pieczarek

garść suszonych grzybów

1 średnia cebula

2 ząbki czosnku

1 łyżka oleju (np. kokosowego rafinowanego lub innego do smażenia)

2 łyżki sosu sojowego (jeśli nie macie, należy dosolić masę na pulpety)

1 płaska łyzeczka świeżo zmielonego, czarnego pieprzu

1 łyżka listków (bez łodyżek!) świeżego tymianku (można zastąpić suszonym)

ok. pół szklanki mąki z ciecierzycy

 

sos:

1 łyzka oleju

puszka pomidorów dobrej jakości (lub dwie szklanki świeżych pomidorów, obranych i pokrojonych w kostkę)

1 mała cebula

1 ząbek czosnku

1 mała marchewka

1 łyżeczka słodkej papryki

pół łyżeczki pieprzu cayenne (można zastąpić czarnym)

 

dodatkowo 3/4 szklanki kaszy jaglanej (pulpety dobrze smakują równiez z makaronem jesli wolicie)

 

wykonanie:

 

1. Suszone grzyby umieszczamy w kubku, zalewamy wrzątkiem i przykrywamy talerzykiem na minimum 15 minut.

2. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek w cieniutkie plasterki, a pieczarki obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Grzyby odcedzamy (nie wylewamy wody, bo będzie potrzebna!) i kroimy w kostkę.

3. W garnku na średnim ogniu rozgrzewamy olej, na którym smażymy cebulkę, a gdy się zeszkli dodajemy czosnek. Smażymy pół minutki mieszając, aby czosnek się nie przypalił. Dodajemy pieczarki, grzyby i smażymy jeszcze 5 minut. Dodajemy sos sojowy i tymianek.

4. Do wody po grzybach dodajemy czystą wodę tak, aby w sumie otrzymać 1,5 szklanki płynu. Całość wlewamy do garnka z pieczarkami. Doprowadzamy do wrzenia i wsypujemy soczewicę. Całość gotujemy na małym ogniu, aż soczewica będzie całkowicie miękka i wchłonie cały płyn (około 20 minut). Pozostawiamy, aby całość lekko przestygła. Nie musi być kompletnie zimna, ale gorąca będzie parzyć w dłonie podczas formowania pulpetów.

5. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik ustawiamy na 190 stopni.

6. Gdy soczewica z grzybami lekko przestygnie dodajemy mąkę z cieciorki. Mieszamy. Z masy formujemy kulki o wielkości moreli. Jeśli masa jest zbyt rzadka/miękka, aby formować pulpety należy dodać więcej mąki z cieciorki.

7. Uformowane pulpety umieszczamy na blaszce, wkładamy do piekarnika i pieczemy 25-30 minut.

8. Gdy pulpety siedzą w piekaniku przygotowujemy sos. Cebule kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy, a obraną marchewkę ściemy na tarce o grubych czkach. W garnku na średnim ogniu rozgrzemy olej. Podmażamy cebule do zeszklenia, dodajemy czosnek a po 30 sekundach marchew. Wszystko razem podsmażamy 3 minuty. Następnie dodajemy pomidory i przyprawy i gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut.

9. Gotujemy kaszę jaglaną według tego przepisu: klik!

10. Gotowe pulpety podajemy z kaszą i sosem. Można je dodatkowo posypać świeżym tymiankiem (listkami lub kwiatkami)

 

 

 

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
vegazone
Czas publikacji:
czwartek, 09 czerwca 2016 12:42

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Dlaczego Weganizm napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2016/06/09 21:01:41:

    Zazdroszczę ziół na balkonie. Ja niestety nie mam cierpliwości i głowy do kwiatków. Zawsze albo ja ususzę albo zgniją od nadmiaru wody, a szkoda, bo takie domowe zioła to na pewno wielka frajda. Z przepisu na pewno skorzystam. Uwielbiam tego typu potrawy. Pozdrawiam :)

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2016/06/10 10:10:41:

    Ja też nie jestem wytrawnym ogrodnikiem. W domu raczej wszystkie kwiatki potrafiłam uśmiercić i jakoś nic nie chciało mi rosnąć. Ale zwalam to na miejsce niekorzystne dla roślin, mało nasłonecznione itp. Właśnie dlatego tak się cieszę, że ziółka mi rosną na balkonie, bo to w sumie pierwsze roślinki, które są już ze mną dłuższy czas i nie tylko jeszcze nie padły, ale również pięknie się rozwijają. Ale fakt, że trezba o nich pamiętać i podlewać, bo na świeżym powietrzu i słońcu woda szybko odparowuje.

  • kontaoszczednoscioweblog napisał(a) komentarz datowany na 2016/06/21 13:57:28:

    Danie nie jest zbyt suche?

  • Gość Anonim napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2016/07/03 13:58:28:

    Ale robisz przepiękne zdjęcia :)

  • mywebsite napisał(a) komentarz datowany na 2016/07/08 16:48:29:

    Fajny pomysł na obiad. Chyba poszaleję w ten weekend w kuchni :)

  • Gość Koralowa napisał(a) z *.wroclaw.vectranet.pl komentarz datowany na 2017/01/24 08:27:37:

    Muszę poeksperymentować z tymiankiem, do tej pory go nie stosowałam bo nie bardzo wiedziałam do czego. Jestem za to fanką kolendry! Ale czas na nowe smaki :) na pewno wypróbuje, uwielbiam falafelki :)

  • Gość a napisał(a) z *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl komentarz datowany na 2017/02/01 11:45:17:

    Czym zastąpić mąkę z ciecierzycy, żeby klopsiki się lepiły? Może być mąka ziemniaczana? Czy może zmielone płatki owsiane?

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2017/02/03 08:24:43:

    Zmielone płatki będę OK. Używałam też otrębów owsianych.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa