Wpis

niedziela, 22 maja 2016

Lekka sałatka ze szparagów, bobu i szpinaku

 

Jeśli zastanawiacie się co jeść, aby schudnąć do lata i ładnie wyglądać na plaży, to trafiliście w odpowiednie miejsce! Też mam taki plan i co za tym idzie wszystkie przepisy publikowane do końca czerwca będą lekkie jak piórko ;)

Stali czytelnicy pewnie wiedzą, że już od dobrego roku trudno doszukać się  na moim blogu masła, śmietany, cukru czy dań w panierce, bo zwyczajnie zmieniłam swoje podejście do odżywiania.  Tuczące rzeczy jadam i gotuję raczej rzadko, więc z powodzeniem możecie korzystać z przepisów, które już są na blogu. Pochwalę się Wam między wierszami, że dzięki temu i regularnej aktywności  fizycznej udało mi się schudnąć o dwa rozmiary. Jeśli zrealizuję cel, który sobie wyznaczyłam, to może pokażę Wam podsumowanie wszystkich moich wysiłków. W maju zaczyna się sezon warzywno-owocowy będę mieć jeszcze większe pole do popisu, jeśli chodzi o niskokaloryczne potrawy. Wypatrujcie zatem kolejnych inspiracji na zdrowe i pyszne dania ;)

Dzisiejsza sałatka jest moim hitem tej wiosny. Dacie wiarę, że cała micha, którą widzicie na zdjęciu to tylko 420 kalorii? Przy czym prawie połowa kaloryczności zawiera się w dodanym do niej oleju lnianym, który jest bogatym źródłem kwasu Omega 3 i witaminy E, dzięki czemu wspiera trawienie i pozytywnie wpływa na naszą urodę. Jedna osoba nie jest w stanie zjeść takiej ilości na raz, a nawet jeśli jej się to uda, to będzie syta, przez kilka godzin. Wiem, że wygląda zielono, zdrowo i być może myślicie, że takie danie nie może być smaczne. I jest to opinia bardzo krzywdząca,  bo jej smak jest fantastyczny! Aromatyczne szparagi, koperek i dymka oraz bób, który zawiera dużo białka i smaku umami…Poezja. Musicie spróbować.

 

dietetyczna sałatka, odchudzanie, fit przepisy, szparagi są niskokaloryczne

 

 

składniki:

200g bobu ( mrożonego lub świeżego) lub zielonego groszku

pęczek zielonych szparagów

jedna cebulka dymka

dwie kopiaste łyżki posiekanego koperku

trzy spore garści szpinaku

 


dressing:

dwie łyżki oleju lnianego (lub oliwy)

dwie łyżki soku z cytryny

łyżeczka syropu z agawy lub miodu

pół łyżeczki świeżo zmielonego, czarnego pieprzu

szczypta soli



wykonanie:

  1. Bób gotujemy kilka minut, tak aby zmiękł , ale nie ściemniał. W zależności czy użyjecie bobu mrożonego czy świeżego, gotowanie powinno trwać  5-12 minut. Następnie odcedzamy i przepłukujemy bób zimną wodą. Obieramy go ze skórki.

  2. Odcinamy i wyrzucamy zdrewniałe końcówki szparagów, a jędrne części gotujemy na parze aż zmiękną. Powinny pozostać lekko chrupiące, ale na tyle miękkie, aby można było bez problemu wbić w nie widelec. Pozostawiamy szparagi do wystygnięcia

  3. Mieszamy wszystkie składniki dressingu. Dymkę kroimy w cienkie plasterki. Szparagi, szpinak, koperek, bób oraz cebulkę wrzucamy do sporej miski, polewamy dressingiem i delikatnie mieszamy.

 

 

wegańskie przepisy, zdrowa sałatka, co jeść na kolację podczas diety




Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
vegazone
Czas publikacji:
niedziela, 22 maja 2016 07:23

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • fototapetanawymiar napisał(a) komentarz datowany na 2016/05/31 14:19:00:

    Bardzo fajne połączenie z cyklu "zielono mi" ;) Sezonowo, trzeba korzystać.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa