Wpis

czwartek, 14 stycznia 2016

Prawdziwa grochówka wegańska

Nie ma nic lepszego, gdy człowiek wraca zmęczony i zmarznięty po pracy, niż rozgrzewająca, konkretna zupa. Z każdą, kolejną łychą policzki nabierają rumieńców, a ciało energii do dalszego działania. Dlatego o tej porze roku to mój ulubiony obiad. Zawsze gotuję ją dzień wcześniej, by nie kusiło mnie podjadać inne rzeczy zanim obiad "się zrobi". Wystarczy podgrzać i posiłek gotowy.

Kiedy myślimy o zdrowym, lekkim jedzeniu w pierwszej kolejności przychodzą nam do głowy sałatki, owoce, chudy nabiał, a zupy są trochę niedoceniane. Podczas gdy jest to jedno z najlepszych dań pod względem dietetycznym. Lekkostrawne, a jednocześnie sycące, dostarczają cennych składników odżywczych, a przede wszystkim są łatwe i szybkie w przygotowaniu. 

Dziś przepis na klasyk, a mianowicie na grochówkę. Pomimo, że nie zawiera boczku, ani kiełbasy zapewniam Was, że smakuje tak samo jak tradycyjna grochówka, dzięki dodaniu do niej aromatycznych przypraw: papryki wędzonej, czosnku oraz tymianku. I tu dobra wiadomość - kiedyś papryka wędzona była dostępna jedynie on-line, a teraz możecie ją kupić stacjonarnie, np. z firmy Kotanyi. 

 

grochówka zupy przepisy wegańskie 

 

 

składniki:

250g grochu łuskanego w połówkach

2 łyżki oleju do smażenia (kokosowy, ryżowy lub rzepakowy)

1 nieduży por (jasna część)

3 ząbki czosnku

1 średnia cebula

1 marchew

1 pietruszka (korzeń)

3 ziemniaki

1 łyżeczka wędzonej papryki 

1 łyżeczka majeranku

kilka kuleczek ziela angielskiego

3 listki laurowe

pół łyżeczki suszonego tymianku 

pół łyżeczki czarnego pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego)

ćwierć łyżeczki pieprzu cayenne (można pominać jesli nie lubicie pikantngo smaku)

łyżeczka soli

 

wykonanie:

Groch dobrze jest na namoczyć przez minimum kilka godzin. Najlepiej dzień wcześniej zalać go w garnku, w którym będziecie gotować zupę 1,5l zimnej wody i odstawić do lodówki na noc. Dzięki temu będzie gotował się jedynie 30-40 minut, a nie 1-1,5 godziny jak bez namoczenia. Jeśli jednak jest już za późno na namaczanie, da się zrobić grochówkę z pominięciem tego kroku. Pamietajcie jednak by dodać warzywa, gdy groch będzie już prawie miękki, bo one gotują się znacznie krócej.

1. Garnek z grochem wstawiamy na palnik wraz z wodą, w której się moczył,doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień, tak aby groch cały czas sie gotował, ale nie wykipiał. Gdy zacznie się gotować na powierzchni pojawią się szumowiny, które należy usunąć za pomocą łyżki cedzakowej. Zerknijcie która jest godzina, żeby wiedzieć jak długo gotuje się groch.

2. W między czasie kroimy pora na talarki, cebulę w kostkę, a czosnek na cieniutkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebule oraz por. Po kilku minutach, gdy dość mocno się zrumienią, a miejscami wręcz zabrązowią, dodajemy czosnek. Smażymy jeszcze dosłownie 30 sekund mieszając, aby czosnek się uprażył, ale nie przypalił. Zdejmujemy patelnię z palnika, a jej zawartość dodajemy do grochu. Następnie dorzucamy również wszystkie przyprawy.

3. Marchew, ziemniaki oraz pietruszkę obieramy i kroimy w niezbyt drobną kostkę. Gdy groch gotuje się 15 minut dorzucamy warzywa i wszystko razem gotujemy, aż warzywa i groch zmiękną. Jeśli zupa wyjdzie zbyt gęsta można dodać trochę wody. 

Grochówka najlepiej smakuje odgrzewana.

I gotowe. W tym wypadku lista składników jest dłuższa, niż sposób wykonania ze względu na dużą ilość przypraw. 

 

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
vegazone
Czas publikacji:
czwartek, 14 stycznia 2016 10:17

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • finfri napisał(a) komentarz datowany na 2016/01/16 21:35:27:

    zachęcenie 100%

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2016/01/18 08:36:37:

    Polecam, polecam :) Daj znać jak smakowało :)

  • Gość Krew_jak_snieg napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2016/02/10 14:39:41:

    Smakuje wybornie:)

  • Gość gimlak napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2016/02/16 14:06:37:

    grochowa i fasolowa ot moje ulubione zupy. choć w wersji wegańskiej jeszcze nie jadłem..

  • Gość SimON napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2016/12/08 22:33:29:

    Papryka wędzona - używam od niedawna :)
    Fajne i smaczne ! Tylko, że ja jeszcze seler dodaję (:

  • Gość ew napisał(a) z *.icpnet.pl komentarz datowany na 2017/02/13 14:52:31:

    Gotowałam już 3 razy... Jest pyszna daję trochę wiecej pieprzu cayenne i jest rozgrzewająca, sycąca. Ziemniaki dodaje pózniej niz inne warzywa i kroje je na spore kawałki...cżęsto podaje z wedzonym tofu

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2017/02/14 12:43:04:

    Super pomysł z tym wędzonym tofu :)

  • Gość Glo napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2018/09/04 15:12:38:

    Zrobiłam dzisiaj z kiełbaskami sojowymi trochę pikantna, niebo w gębie

  • Gość A napisał(a) z 185.172.210.* komentarz datowany na 2018/11/04 20:18:45:

    Ile tutaj jest porcji?

  • Gość panacy napisał(a) z *.ipv4.supernova.orange.pl komentarz datowany na 2018/12/17 13:18:17:

    Pyyycha wyszła!

  • Gość Patq napisał(a) z *.core.ynet.pl komentarz datowany na 2019/02/03 23:26:38:

    Zrobiona, bardzo dobra

Dodaj komentarz

Kalendarz

Kwiecień 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa