Wpis

poniedziałek, 30 listopada 2015

Szybkie batoniki musli bez pieczenia

Jakie są Wasze skojarzenia z nazwą batoniki musli? Czy przychodzi Wam na myśl coś dietetycznego, niskokalorycznego, owsianego, ale niekoniecznie super smacznego i słodkiego? Otóż w przypadku tych batoników,  sprawy mają się dokładnie odwrotnie. Gwarantuję Wam, że zadowolą nawet największego łasucha. Pomimo swojej "zdrowotności" mają w sobie tę grzeszną słodycz, o którą chodzi nam w deserach. ;) Przypominają mi odrobinę szyszki, które robiło się kiedyś z preparowanego ryżu i roztopionych krówek. Niebo w gębie! 

Jeśli chodzi zaś o ich kaloryczność jest ona porównywalna z kalorycznością batoników sklepowych. Niestety nie można ich bezkarnie wcinać jeden po drugim. Być może nasuwa Ci się pytanie, po co zatem męczyć się z robieniem domowych batoników, jeśli wcale nie są mniej kaloryczne niż te gotowe? Otóż zapewniam Cię, że warto i to zdecydowanie. Kupne batony nie dostarczają nam kompletnie nic oprócz chwili przyjemności z jedzenia. Trudno nazwać je posiłkiem bo z zasadzie nie mają żadnych właściwości odżywczych. Zawierają za to mnóstwo białego cukru i co gorsza tłuszczów trans lub inaczej tłuszczów utwardzanych, które uważane są za jeden z najbardziej szkodliwych składników spożywczych. Nie będę w tym miejscu rozpisywać się o nich, ale zachęcam, aby poczytać na ten temat. 

Domowe batony nie zawierają tłuszczów, poza tymi które są naturalnie zawarte w orzechach i nasionach słonecznika. A te z kolei zaliczane sa najzdrowszych tłuszczów, które nie tylko ułatwiają wchłanianie witamin, ale i dają nam enerię. Substancje słodzące to miód i daktyle. Do właściwości leczniczych miodu chyba nie muszę nikogo przekonywać. Daktyle również bywają nazywane naturalnym lekiem, ponieważ zawierają salicylany, które ładzodzą stany zapalne i zapobiegają zakrzepom krwi. Zawierają sporo potasu, i cały alfabet witamin między innymi: PP,B1, B2 i A. A także żelazo, fosfor oraz magnez. Jak wiele suszonych oowców bardzo korzystnie wpływają na przemianę materii. 

Także pomimo wysokiej kaloryczności te batony są skarbnicą zdrowia. Szczególnie polecam je osobom aktywnym fizycznie oraz dzieciom.  

 

 

składniki (na 7 batonów po 60-70 gramów):

 

1 szklanka daktyli

pół szklanki masła orzechowego crunchy

2/3 szklanki płatków owsianych błyskawicznych

pół szklanki łuskanych nasion słonecznika

2 łyżki orzechów włoskich (lub innych, które lubicie)

2 lyżki miodu

 

wykonanie:

 

1. Daktyle parujemy około 15-20 minut, aż zmiękną. Można użyć parowaru, garnka z dziurkowaną nadstawką lub po prostu garnkadu i durszlaka. Grunt, żeby daktyle nie pływały w wodzie, a całość była przykryta pokrywką.

2. Miękkie i lekko przestudzone daktyle blendujemy na w miarę możliwości gładka masę.

3. Dużą patelnię lub garnek o grubym dnie rozgrzewamy na średnim ogniu i wrzucamy orzechy oraz ziarna słonecznika. Prażymy, aż lekko się zrumienią mieszając raz po raz, aby zapobiec przypaleniu. 

4. Gdy gdy orzechy i ziarna się uprażą, wyłączamy ogień i od razu dodajemy zmiksowane daktye, masło orzechowe, płatki oraz miód. Wszystko razem dokładnie mieszamy.

5. Powstałą masę wykładamy do plastikowego pudełka lub innej foremki wyłożoej papierem do pieczenia, co ułatwi wyjęcie zastygniętej masy.  Najlepiej, aby wysokość masy wynosił około 3 cm. Wyrównujemy wierzch i docoskamy całość przy użyciu szatułki lub dużego noża. 

6. Wkładamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki. Kroimy na batony o dowolnej wielkości. 

 

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
vegazone
Czas publikacji:
poniedziałek, 30 listopada 2015 09:11

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Vegetujemy napisał(a) z *.dynamic.gprs.plus.pl komentarz datowany na 2015/11/30 15:35:38:

    Rewelacyjny pomysł!

  • Gość Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa napisał(a) z *.warszawa.vectranet.pl komentarz datowany na 2015/11/30 21:39:18:

    Skoro te batoniki zawierają masło orzechowe, to musza być mega pyszne :)

  • Gość marta napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2016/04/25 22:05:10:

    fantastyczne! dodałam pół szklanki orzechów ziemnych i garść suszonej żurawiny. bardzo słodkie, więc mały kawałek na raz wystarczy;) świetne do kawy albo jako baton energetyczny w ciągu dnia! smakuje nawet tym, którzy wzdrygają się na widok zdrowych przekąsek;)) dziekuje za przepis! zapisuję i będę powtarzać!

  • Gość Aga napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2017/06/24 18:57:03:

    Ciekawi mnie czy mozna je np. zabrac na wedrowke w góry, jako baton energ. Chyba sa zbyt miękkie?

Dodaj komentarz

Kalendarz

Wrzesień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa