Wpis

środa, 04 listopada 2015

Lekki sernik kokosowo-pomarańczowy ze słodkimi ziemniakami

Kochani, dzisiejszy wstęp będzie zwięzły. Żadnych anegdot, opisów, przemyśleń. Chcę wrzucić Wam dziś ten przepis, a za moment wychodzę i nie dam rady nic mądrego wymyślić (tak jakby kiedyś moje wynurzenia były mądre, heh!). 

Chciałabym zaprezentować Wam obok sernika straciatella i sernika cytrynowego trzeci z kolei sernik z serii fit. Mam nadzieję, że nie zabraknie mi kolejnych pomysłów na przepisy tego typu, bo święta za pasem, a cóż to za świeta bez sernika? A jeśli chodzi o ten konkretny przepis. Na pewno zauważyliście, że ostatnio bardzo modny jest sernik dyniowy. Jadłam kiedyś również sernik z ziemniakami. Pomyślałam, ze zrobię taki mix tych dwóch deserów i dodam do mojego bataty, które są smakowymi kuzynami dyni, a są też ziemniakami. Fajnie to sobie wymyśliłam, co? :) Dzięki temu powstał całkiem interesujący przepis. A serniczek pychoza, ale mogę nie być obiektywna, bo przepadam zarówno za kokosem jak i pomarańczami. 

 

 


 

 

 

składniki:

750g twarogu (najlepiej chudego)

300g batatów (ilość po obraniu ze skóry, więc potrzebne bedzie ok. 400g)

3 jajka

pół szklanki oleju kokosowego 

2 pomarańcze

1 łyżka mąki ziemniaczanej

0,75 szklanki ksylitolu (lub innego cukru)

spód:*

100g mąki kokosowej

200g bloku kokosowego (użyłam pure creamed coconut firmy ktc)

2 łyżki ksylitolu

*zdaję sobie sprawę, że są to dosyć małodostępne składniki, ale akurat miałam je w domu  i chciałam wykorzystać. Efekt był bardzo satysfakcjonujący, ale jeśli naprawdę nie macie jak ich zdobyć, to można spróbować zmielić 300g wiórków kokosowych parwie do konsystencji masła i wykleić nimi dno tortownicy

 

wykonanie:

wskazane pieczenie sernika w kąpieli wodnej. Więcej na temat tego jak to robię znajdziecie tutaj

1. Bataty gotujemy do miękkości i obieramy ze skórki. Odmierzamy 300g.

2. Pomarańcze myjemy i wyparzamy wrzątkiem. Z jednej z nich ścieramy skórkę (bez białej części, która jest gorzka). Wysiskamy sok w połowy jednego owocu. Drugi po prostu obieramy i kroimy w cienkie plasterki, których użyjemy do dekoracji.

3. Składniki spodu łączymy ze sobą, najwygodniej przy użyciu robota kuchennego w tzw. food procesorze. Jeśli nie macie można posiekać blok kokosowy i zagnieść ciasto. Powstała masa może się kruszyć, ale nie trzeba się tym przejmować. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wyklejamy ciastem dociskając je równomiernie. Wkladamy do lodówki.

4. Ser oraz bataty mielimy przy użyciu robota kuchennego na gładką masę. Dodajemy jajka, olej kokosowy, ksylitol, sok z połowy pomarańczy, skórkę z pomarańczy oraz mąkę ziemniaczaną. Wszystko razem dokładnie mieszamy. 

5. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni.

6. Wylewamy masę serową na spód i pieczemy około godziny, aż sernik się zetnie.  

7. Po upieczeniu i wystudzeniu wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby sernik porządnię stężał. 

8. Przed podaniem dekorujemy sernik plasterkami pomarańczy

 


 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
vegazone
Czas publikacji:
środa, 04 listopada 2015 19:09

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa