Wpis

czwartek, 15 października 2015

Trufle z daktyli i migdałów

Ostatnio rozmaite, własnoręcznie robione trufle coraz bardziej zyskują na popularności. Wcale mnie to nie dziwi. Ich sława jest jak najbardziej zasłużona. Po pierwsze są bardzo łatwe do zrobienia. Po drugie o wiele zdrowsze, niż kupne pralinki zawierające sporo utwardzanych tłuszczów. A poza tym, a może przede wszystkim są bajecznie pyszne! Aż trudno mi uwierzyć, że tak długo się opierałam przed ich zrobieniem, ale ja już tak trochę mam, że jak coś się robi modne, to przekornie tego unikam. Natomiast miałam okazję jeść domowe rafaello z kaszy jaglanej z przepisu autorstwa Kasi Guzik i tak mnie zauroczyło, że postanowiłam poszukać innych, podobnych pomysłów na kuleczki do przestowania. 

Bazą dla tych kuleczek są migdały i daktyle. Nawet jeśli nie przepadacie za daktylami nie zniechęcajcie się od razu do tego przepisu, bo ich smak nie dominuje. Nadają one głównie słodkość i odpowiednią konsystencję. Migdały natomiast fajnie chrupią i w kontraście dla gładko zmielonych daktyli. 

Trufle są naprawde pyszne. Smakują wyjątkowo, wręcz świątecznie. W oryginalnym przepisie, który tylko trochę zmodyfikowałam znajdziecie informację, że to przysmak jedzony w Maroko podczas Ramadamu, więc skojarzenie ze świętami nie jest przypadkowe. :)

 


 

składniki na około 12-15 sztuk:

1 szklanka suszonych daktyli

1 szklanka zmielonych migdałów (plus dwie łyżki do obtoczenia)*

płaska łyżeczka cynamonu

1-2 łyżeczki skórki otartej z wyparzonej pomarańczy (tylko pomarańczowa część, bo biała jest gorzka!)**

1 łyżka miodu lub syropu z agawy

*Można kupić zmielone migdały lub zmiksować przy użyciu robota kuchennego. Dość drobno, ale nie zupełnie na mąkę. Tak aby pozostały malutkie kawałeczki migdałów. 

**Dałam skórkę startą bardzo drobną tarką z całej pomarańczy, co dało dwie kopiaste łyżeczki. Smak pomarańczy był bardzo wyrazisty. Mnie osobiście to odpowiadało, ale możecie zachowawczo zacząć od jednej łyżeczki i sprawdzić czy taki smak Wam wystarczy. 

 

wykonanie:

1. Daktyle parujemy przez 20 minut. Można użyć parowaru lub po prostu garnka wypełnionego wodą i sita, które na nim położymy podczas gotowania. Większość kompletów garnków zawiera garnek ze specjalną nakładką z dziurkami, ale zwykłe sito lub durszlak też sprawdzą się w tej roli, pod warunkiem, że daktyle nie będą zamoczone w wodzie, a jedynie poddawane działaniu pary. Nie zapomnijcie przykryć garnka pokrywką. Gdy daktyle zmiękną pozostawiamy je, aby lekko przestygły, a następnie mielimy na gładko przy użyciu blendera.

2. Mieszamy migdały z cynamonem i skórką pomarańczową. Dodajemy miód/syrop z agawy oraz zmielone migdały.

3. Wszystko razem dokładnie wyrabiamy dłońmi na w miarę jednolitą masę. Możecie użyć jednorazowych rękawiczek, aby nie mieć obklejonych dłoni, ale nie jest to konieczne. 

4. W masy formujemy kulki o średnicy mniej więcej dwóch centymetrów.

5. Każdą z nich obtaczamy w reszcie migdałów delikatnie dociskając, aby migdały się przykleiły.

6. Umieszczamy trufle w lodówce na minimum godzinę. 

 

Można przygotować je znacznie wcześniej, bo długo zachowują świeżość. Przechowywać w lodówce do kilku dni. 

 



Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
vegazone
Czas publikacji:
czwartek, 15 października 2015 20:17

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Kalendarz

Październik 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa