Wpis

środa, 18 marca 2015

Zdrowy sernik straciatella z malinami

Ponieważ pół rodziny się odchudza, a drugie pół nie przepada za słodyczami w tym roku dostałam absolutny zakaz pieczenia ciast na Święta Wielkanocne w takich ilościach, w jakich zazwyczaj to robię. Było to dla mnie niesamowite rozczarowanie, bo uwielbiam piec. Nie dość, że tak jak pisałam ostatnio rzadziej piekę na co dzień, to jeszcze od święta miałabym odmówić sobie przyjemności stworzenia smakowitych wypieków? Nigdy! :) Postanowiłam zatem podnieść poprzeczkę i wymyślić przepis na wypiek, który nie będzie jedynie bombą pustych kalorii powodującą wyrzuty sumienia. Wybór od razu padł na sernik. Trochę się obawiałam jak on wyjdzie na chudym twarogu, bo nad głową niczym klątwa krążyły mi słowa Doroty Świątkowej, bogini wypieków: "sernik tylko na tłustym twarogu, bo z chudego nie będzie smaczny!" Na szczęście udało się go "okrasić" tłuszczem nieszkodliwym dla zdrowia i sylwetki. Dodam, że nie jest to wersja dla osób preferujących restrykcyjne diety i wyjałowione ze wszystkiego potrawy ultra light. Sernik posiada swoje kalorie - pochodzące chociażby z orzechów. Wybrałam jednak tylko składniki napędzające przemianę materii i dostarczające nam konkretnych wartości odżywczych:

CHUDY TWARÓG ZAMIAST TŁUSTEGO - zawiera mniej kalorii, za to więcej białka, które syci i przyspiesza chudnięcie.

OLEJ KOKOSOWY ZAMIAST MASŁA - zawiera wyjątkowe tłuszcze,  a mianowicie trójglicerydy średniołańcuchowe (MCT), które nie zostają zamienione w tkankę tłuszczową, ale są od razu przetwarzane w energię.

ORZECHY ZAMIAST KRUCHEGO SPODU NA MAŚLE I MĄCE - zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, które przyspieszają przemianę materii

KSYLITOL ZAMIAST CUKRU - dostarcza o 40% mniej kalorii, niż tradycyjny cukier, a ponadto ma 8-krotnie niższy indeks glikemiczny.

Smak natomiast pokręcają maliny i gorzka czekolada, która wbrew obiegowej opinii nie należy do szkodliwych łakoci. Dostarcza magnezu, potasu i żelaza, przy stosunkowo niskiej zawartości cukrów prostych.

Sernik bardzo zaskoczył mnie smakiem, bo w niczym nie ustępuje tradycyjnym wypiekom.

Jeśli chcecie "zaoszczędzić" trochę kalorii na poczet innych świątecznych dań, nic nie stoi na przeszkodzie, aby upiec sernik bez spodu.

Jedynym, małym mankamentem, o którym wspominam tylko dlatego, aby zaoszczędzić jakichkolwiek rozczarowań jest fakt, że spód sernika, nie jest tak zwarty, jak tradycyjny, kruchy. Nie jest to jednak jakaś duża skala problemu. Tak jak widzicie udało mi się przenieść sernik w całości na tortownicę. Należy jedynie zachować nieco większą ostrożność podczas krojenia ciasta i przechowywać je w lodówce.

 

fotografia kulinarna przepisy wegetariańskie wegańskie

 

składniki na małą tortownicę (17-20cm)

spód:

100g orzechów brazylijskich (można zamienić na nerkowce)

50g wiórków kokosowych

2 łyżki cukru brzozowego (ksylitolu)

1-2 łyżki ciemnego kakao

 

masa serowa:

500g chudego twarogu

2 kopiaste łyżki oleju kokosowego

pół szklanki cukru brzozowego (ksylitolu)

1 łyżeczka esensji waniliowej

2 jajka 

1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej

tabliczka gorzkiej czekolady (użyłam lidlowej w brązowym opakowaniu z 70% kakao)

 

wierzch:

mniej więcej szklanka mrożonych malin

 

wykonanie:

1. Samo dno foremki wykładamy kołem wyciętym z papieru do pieczenia.

2. Orzechy i wiórki kokosowe mlemy przy użyciu robota kuchennego do momentu, w którym zaczną nabierać masłowatej konsystencji. Dodajemy kakao oraz ksylitol i mieszamy. Powstałą masą wykładamy dno foremki i pieczemy 15-20 minut w temperaturze 175 stopni. Idealnie byłoby, gdyby spód po zapieczeniu miał okazje wystygnąć, ale nie jest to konieczne.

3. Ser miksujemy na gładko lub przepuszczamy minimum dwukrotnie przez maszynkę do mielenia.

4. W misce rozkłócamy jajka, dodajemy ser, cukier brzozowy, olej kokosowy, esencję waniliową oraz mąką ziemniaczaną. Mieszamy do połączania wszystkich składników. Na koniec dodajemy posiekaną nożem czekoladę i delikatnie mieszamy.

5. Masę serową wylewamy na podpieczony spód i posypujemy malinami, które delikatnie wciskamy w masę.

6. Pieczemy w kąpieli wodnej* w temperaturze 150 stopni przez 50 minut. Jeśli chcielibyście zrobić większy sernik z podwójnej ilości składników czas pieczenia należy również podwoić.

7. Sernik pozostawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie chłodzimy w lodówce przez minimum kilka godzin, a najlepiej przez noc.

*to ważne ponieważ dzięki tej metodzie sernik nie wysuszy się,  a boki pozostaną białe. Jak to zrobić? Jeśli macie dwa piętra w piekarniku wystarczy na dolny ruszt postawić zwykłą blachę do pieczenia zalaną do połowy wysokości wrzątkiem z czajnika. Można również bardzo dokładnie owinąć tortownicę od zewnątrz folią aluminiową i wstawić tortownicę bezpośrednio do blachy wypełnionej wodą. Jeśli macie obawy, że woda jednak przedostanie się do tortownicy możecie również na blaszce z wodą ułożyć małe foremki do babeczek odwrócone do góry dnem, a dopiero na nich postawić tortownicę.

 

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
vegazone
Czas publikacji:
środa, 18 marca 2015 06:08

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2015/03/18 07:36:57:

    Skosztowałabym tego odchudzonego sernika!

  • Gość agujan napisał(a) z *.internetdsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2015/03/18 09:04:01:

    świetny :)

  • kogelmogel2 napisał(a) komentarz datowany na 2015/03/18 09:27:50:

    och, z blogu-nieba spadł mi ten przepis

  • Gość Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa napisał(a) z *.static.ip.netia.com.pl komentarz datowany na 2015/03/18 09:49:31:

    Witaj w klubie - u mnie też duża część rodziny się odchudza, w tym mój Mąż, do tego razem z Mężem przestaliśmy jeść mięso, więc czekają nas ciekawe Święta. Sernik wygląda obłędnie - na pewno jest pyszny i jeszcze udało Ci się go pięknie sfotografować :) Myślisz że na tortownicę o średnicy 26 cm, trzeba by składniki podwoić?

  • Gość aga napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2015/03/18 10:10:34:

    WITAM, CZY TWARÓG MOŻNA ZASTĄPIĆ TOFU ?

  • Gość ilovebakepl napisał(a) z 31.135.205.* komentarz datowany na 2015/03/18 11:33:21:

    zdjęcia powalają, a sernik nawet jakby byl mniej zdrowy bym zjadła :) pozdrawiam

  • Gość gosia napisał(a) z *.mf.gov.pl komentarz datowany na 2015/03/18 12:37:36:

    Hej, przymierzam się do tego sernika, ale mam pytanie - czy mogę zastąpić cukier brzozowy zwykłym? Jeśli tak, to czy ilość zostanie taka sama czy muszę jakoś to przeliczyć, bo np. brzozowy jest słodszy?

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2015/03/18 14:22:31:

    Można zastąpić zwykłym cukrem ;)

  • kasia.koczwara napisał(a) komentarz datowany na 2015/03/18 17:02:49:

    Apetyczny nieziemsko!
    Az mi pachnie z ekranu...
    I sliczne, wiosenne zdjecia...
    :)

  • Gość foodmania napisał(a) z *.static.korbank.pl komentarz datowany na 2015/03/18 17:29:50:

    mogę tylko powiedzieć, że jak ktoś postawiłby go przede mną to nie skończyłabym na jednym kawałku :)

  • Gość whipped cream napisał(a) z *.ksknet.pl komentarz datowany na 2015/03/18 22:28:36:

    Super, bardzo zdrowe ciasto! ;)

  • wedelka napisał(a) komentarz datowany na 2015/03/18 23:20:51:

    Zapowiada się ciekawie :)

  • Gość siankoo napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2015/03/19 17:47:10:

    Pięknie Ci się udał :) Zjadałabym cały :)

  • Gość Herbata napisał(a) z *.static.edis.at komentarz datowany na 2015/03/20 15:21:16:

    O kurczę. Świetny ten sernik. Właśnie też jestem w trakcie diety odchudzającej a nie ukrywam że od czasu do czasu chciałbym sobie umilić tą dietę czymś słodszym :) Taki sernik jest idealny.

  • Gość napisał(a) z *.osnanet.de komentarz datowany na 2015/03/24 16:56:17:

    Na pewno zrobię! Ksylitol jest jednak szkodliwy dla zdrowia, mimo iż powszechnie uważa się inaczej. Polecam stevię - nie zawodna, słodka, niskokaloryczna, nie szkodliwa.

  • Gość Sylw napisał(a) z 158.116.224.* komentarz datowany na 2015/04/02 08:45:43:

    Witam!
    Wlasnie robie liste zakupow I zamierzam upiec na Swieta :-)
    Mam pytanko, czy maliny moga byc swieze?

  • Gość napisał(a) z *.static.ip.netia.com.pl komentarz datowany na 2015/04/02 12:47:32:

    Generalnie nie widzę przeciwwskazań - sernik na pewno wyjdzie. Natomiast nie wiem czy świeże maliny poza sezonem nie mają mniej smaku, niż mrożone.

  • Gość Sylw napisał(a) z *.pool.telenor.hu komentarz datowany na 2015/04/06 21:12:00:

    Sernik wyszedl bomba! Uzylam ostatecznie mrozonych malin, i zrobilam wieksze ciasto, z podwojnej ilosc wszystkich skladnikow. Wszyscy sie zachwycali :-) Jedyny minus, to ze maliny po dosc dlugim czasie w piekarniku nieladnie 'zwiedly'. Nastepnym razem jesli bede robic, to moze zaleje cienka warstwa galaretki. Widzac po zdjeciach, na mniejsze ciasto, 50min jest w sam raz.
    Gratuluje przepisu!

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2015/04/08 10:38:05:

    Bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz :)

  • Gość SzczęśliwaAga napisał(a) z 83.230.45.* komentarz datowany na 2015/04/17 17:39:21:

    Upiekłam!
    To najlepszy sernik jaki kiedykolwiek jadłam! Naprawdę polecam wszystkim- ma doskonały smak i konsystencję :). Nie mogłam nigdzie znaleźć mrożonych malin, więc zrobiłam z mrożonymi truskawkami. Obłędne <3

  • Gość Krew_jak_snieg napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2015/04/17 18:36:20:

    Sernik właśnie siedzi w piekarniku, ciekawa jestem jak wyjdzie... Mam nadzieję, że choć w połowie będzie tak ładny jak Twój:)

  • Gość Przybyszka napisał(a) z *.e-forum.com.pl komentarz datowany na 2016/01/12 12:42:30:

    Kochana jestem na detoksie i znów upiekłam Twój sernik, nie dość ze zdrowy to pyszny!! Dziękuje Kamcia :*

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2016/01/12 15:21:00:

    Cieszę się bardzo i przesyłam pozdrowionka! :* Mam w planach jeszcze jeden lekki i zdrowy sernik, a w dodatku bez pieczenia. Myślę że również przypadnie ci do gustu.

  • Gość Przybyszka napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2016/01/14 21:12:46:

    Czekam czekam czekam :) Buzka

  • Gość napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2016/01/26 11:13:57:

    Czy maliny trzeba rozmrozić?

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2016/01/26 11:47:30:

    Nie - powinny być zamrożone. Niestety część firm produkujących mrożonki oszukuje i polewa owce wodą podczas mrożenia, aby zwiększyć ich wagę. Potem ta woda wypływa podczas pieczenia i może rozmoczyć sernik. Polecam kupowanie mrożonek w miarę sprawdzonych firm, aby uniknąć niespodzianek.

  • Gość napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2016/01/30 12:06:04:

    Dziękuje za odp ;) ostatnio piekłam ciasto z mrożonymi truskawkami i po upieczeniu pływało ;( stąd moje pytanie.

  • Gość Gosc napisał(a) z *.dynamic.jazztel.es komentarz datowany na 2016/02/01 20:45:34:

    Hej! Cudowna strona i przepisy, tylko nie rozumiem co tu twarog robi, jesli to przepisy vege...Chyba, ze zle zrozumialem.

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2016/02/02 08:27:35:

    Hej! :) Bardzo mi miło :) Od początku był to blog wegetariański i nadal taki jest, ale ostatnio moja dieta coraz bardziej ewoluuje w stronę wegańskiej, więc takich przepisów będzie więcej . Znajdziesz je w tej zakładce: vegazone.blox.pl/tagi_b/19992/weganskie.html

  • Gość Nadia napisał(a) z *.internetia.net.pl komentarz datowany na 2016/02/14 16:01:12:

    Zrobiłam dzisiaj sernik ale na spodzie z otrębów. Chłodzi się bardzo ciekawa jestem efektu :) Zamiast malin dałam mieszankę owoców mrożonych i zamiast cukru melasę.

  • Gość justyna napisał(a) z *.net-kom.za.digi.pl komentarz datowany na 2016/05/19 08:43:22:

    Ja również zrobiłam. Przyznam że zapomniałam o mące ale i bez niej niczego nie brakuje. Sernik pięknie się trzyma, jest przesmaczny. Można dać mniej ksylitolu ponieważ wychodzi dość słodki. Przepis rewelacja !

Dodaj komentarz

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa