Wpis

niedziela, 15 lutego 2015

Wegetariańska zupa fasolowa

Pomimo, że bardzo lubię gotować i próbować nowe potrawy, czasem nadchodzi taki dzień, że zwyczajnie nie mam głowy do wymyślania lub choćby szukania finezyjnych przepisów. Tak było tym razem. Miałam po prostu ochotę na zwyczajny, smaczny obiad, ze składników, które mam pod ręką. Ta zupa jest prawie idealnym odwzorowaniem fasolówki, którą jadałam w dzieciństwie. Aby jednak nieco podkręcić smak użyłam mojego sprawdzonego triku, a mianowicie podpiekłam warzywa w piekarniku. Ta zupa została przeze mnie doprawiona w specyficzny sposób, a mianowicie na słodko-kwaśno. U nas jadało się właśnie taką fasolową. Zauważyłam, że nie jest to popularna metoda dosmaczania tej zupy (przynajmniej wśród moich znajomych), ale gorąco Wam ją polecam. Moja dzisiejsza zupka ma taki prosty, rustykalny charakter, który nadają jej solidne kawałki warzyw.

 

fotografia kulinarna

 

składniki:

1 marchew

1 por

2 małe cebule

ćwiartka niedużego selera

2-3 ziemniaki

5 ząbków czosnku

400g ugotowanej białej fasoli (może z puszki)

2 listki laurowe

kilka kulek ziela angielskiego

płaska łyżeczka suszonego majeranku

pół pęczka pietruszki

kilka łyżek oliwy lub oleju rzepakowego

pieprz, sól do smaku

opcjonalnie: cukier/ksylitol oraz ocet jabłkowy/biały winny jesli chcecie doprawić zupę na słodko kwaśno. 

 

wykonanie:

 

1. Cebulę kroimy na ósemki, pora w talarki, marchew w półplasterki, ziemniaki w kostkę, a seler w duże słupki. Wszystkie kawałeczki powinny być dość spore, aby w trakcie pieczenia nie zmieniły się w puree. Odcinamy końcówki ząbków czosnku, Następnie mieszamy warzywa z olejem, lekko solimy, układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200-210 stopni na 20 minut. Warzywa nie muszą zupełnie zmięknąć, bo dogotują się w zupie. Powinny za to miejscami dość mocno się przypiec, dzięki czemu zyskają głębszy aromat 

2. W garnku rozgrzewamy dwie łyżki oleju i przesmażamy na nim łyżkę mąki, aż się zarumieni. Następnie wlewamy 1,5l wody, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy związany pęczek natki pietruszki, majeranek, ziele angielskie, listki laurowe, płaską łyżeczkę soli oraz pół łyżeczki zmielonego pieprzu.

3. Wyjmujemy podpieczone warzywa. Czosnek wyciskamy ze skórki, w razie potrzeby można go nieco drobniej posiekać. Dorzucamy do gotującej się wody wraz z warzywami. Wszystko razem gotujemy 10-15 minut lub do momentu kiedy warzywa będą miękkie.

4. Na koniec dodajemy ugotowaną fasolę. Na tym etapie można zakończyć przygotowanie zupy. Najlepiej będzie ona smakować przy kolejnym odgrzaniu. Można również doprawić ją na słodko kwaśno według własnego smaku. Ja użyłam 3 łyżek ksylitolu oraz 2 łyżek octu jabłkowego.  

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
vegazone
Czas publikacji:
niedziela, 15 lutego 2015 19:32

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Kalendarz

Maj 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa