Wpis

wtorek, 17 lutego 2015

Makaron soba z tofu, pieczarkami, fasolką i chilli

Wiem, że jest spora grupa ludzi, którzy nie lubią gotować. Jako człowiek tolerancyjny oczywiście szanuję ich wstręt do garów, ale powiem Wam, że ciężko mi to zrozumieć. Przecież to taka przyjemność i satysfakcja zrobić coś samemu i delektować się smakiem własnoręcznie przygotowanych dań. Jestem dużym dzieckiem, które cieszy się z małych rzeczy i za każdy razem kiedy ugotuję coś dobrego cieszę jak...porąbana. Tak, to chyba najtrafniejsze określenie. To dla mnie czysta radość, że mogę dzielić się swoją pasją z innymi i karmić ludzi moimi potrawami. Nie ma dla mnie większego szczęścia, niż to jak ktoś zajada ze smakiem, to co ugotowałam. Nie wiem - może to ja jestem dziwna? :) Tak czy inaczej cieszę, że moda na gotowanie zatacza coraz szersze kręgi i że coraz częściej trafiacie na mój blog poszukując nowych przepisów. Oby Wam służyły jak najlepiej. Nie zapomnijcie zostawić komentarza jak Wam smakowało. 

Tym razem chciałabym podzielić się z Wami przepisem na pachnący kolendrą makaron soba. To szybkie i proste danie, a zarazem miła odskocznia od tradcyjnych obiadów. Jeśli nie macie dostępu do soby, możecie ją zastąpić innym azjatyckim makaronem, na przykład ryżowym.

 

fotografia kulinarna przepisy wege

 

 

 

składniki na 3-4 porcje:


225g makaronu soba

opakowanie tofu marynowanego pokrojonego w kostkę

6 dużych pieczarek obranych i pokrojonych w plasterki

1,5 szklanki zielonej fasolki szparagowej (użyłam mrożonej)

pół papryczki chilli pokrojonej w plasterki

dwie cebulki dymki wraz ze szczypiorem (posiekanych osobno cebule osobno szczypiorek)

3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę

2cm kawałek imbiru startego na drobnej tarce

3 łyżki sosu sojowego grzybowego (lub innego)

1 płaska łyżeczka startych nasion kolendry

2 łyżki oleju

1 łyżka cukru lub ksylitolu

1 limonka

 

wykonanie:

1. W woku lub na dużej patelni rozgrzewamy na średnim ogniu olej. Podsmażamy na nim cebulkę (szczypior przyda się później), aż się zeszkli. Następnie dodajemy chilli, imbir i czosnek i mieszamy. Po chwili dodajemy dwie łyżki wody.

2. Gdy woda w większości odparuje wrzucamy na patelnię fasolkę i pieczarki. Dodajemy sos sojowy i kolendrę. Całość przesmażamy, aż pieczarki i fasolka zmiękną. Jeśli na patelni zrobi się "sucho" można w między czasie dodawać odrobinę wody, aby zapobiec przypaleniu składników.

3. Gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu

4. Na koniec na patelnie dodajemy tofu. Idealnie byłoby przesmażyć je na osobnej patelni, ponieważ, to dość delikatny składnik, ale jeśli nie będziecie zbyt energicznie mieszać zawartości patelni, nie powinno się rozpaćkać. Pod koniec smażenia dodajemy cukier lub ksylitol.

5. Do tak przygotowanych warzyw wrzucamy odcedzony makaron i wszystko razem mieszamy.

6. Przekładamy makaron na talerze, posypujemy szczypiorkiem i skrapiamy sokiem z limonki.

 

fotografia kulinarna



 

 

 

 

 

 

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
vegazone
Czas publikacji:
wtorek, 17 lutego 2015 06:03

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Karolina napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2015/02/17 08:59:42:

    Absolutnie podpisuję się pod tym, co napisałaś - pamiętam, jak kiedyś wpadli do nas znajomi, a ja miałam mało czasu, żeby się ze wszystkim ogarnąć i z braku laku przygotowałam hiszpańską tortillę z ziemniakami i szpinakiem. Podałam, trochę speszona, że tak na szybko, coś takiego, nic specjalnego, a oni w zachwyt... cały wieczór się tym upajałam i jeszcze na drugi dzień byłam podniecona ;)
    Nie ma nic wspanialszego niż gotować i karmić ludzi!

  • Gość Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa napisał(a) z *.static.ip.netia.com.pl komentarz datowany na 2015/02/17 09:52:45:

    Chętnie wypróbuję przepis, akurat ostatnio kupiłam makaron soba. P.s. Śliczne zdjęcia, bardzo mi się podobają :)

  • Gość Manufakturamoni napisał(a) z *.dip0.t-ipconnect.de komentarz datowany na 2015/02/17 11:17:30:

    Super zdjęcia i świetny przepis. Nie ma to jak radość pieczenia i gotowania... podpisuję się pod tym obiema rękoma :)

  • Gość Daria. napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2015/02/17 14:44:14:

    nigdy nie jadłam tego makaronu, więc tym bardziej kusi mnie to danie :) poza tym, świetne smaki w nim ukryte! na samą myśl można zgłodnieć :D

  • Gość foodmania napisał(a) z *.static.korbank.pl komentarz datowany na 2015/02/17 17:45:39:

    świetne danie, z chęcią bym skosztowała!

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2015/02/17 18:22:15:

    Bardzo się cieszę, że WAm się podoba :) Dziękuję za miłe komentarze.

  • Gość monika napisał(a) z *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl komentarz datowany na 2015/02/18 13:31:27:

    ślinotok:)

  • Gość Michał napisał(a) z *.centertel.pl komentarz datowany na 2015/02/21 17:02:43:

    Jestem już po smacznym obiedzie wg.przepisu. Jako dodatkowy składnik pojawiły się orzeszki ziemne bez soli, a cukier zamieniłem na miód. Dziękuję za pyszne danie.

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2015/02/21 17:59:53:

    A ja dziękuję za komentarz :) Pozdrawiam! :)

  • Gość Kaja napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2015/03/03 18:13:33:

    Było pyszne :) A na jutro zapiekana kofta :D Dzięki!!!

  • Gość marvolo napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2015/04/14 08:09:58:

    Przepis wykorzystany, rodzina zachwycona! Dziękuję! Użyłam tofu marynowanego z sosie tamari (polsoja), a zamiast pieczarek, dodałam świeże grzyby shitake (w realu są). No i dodałam więcej chilli, bo lubimy ostre smaki. Wyszło genialne! :-)

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2015/04/17 05:57:00:

    super! Bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz :)

  • Gość Obserwatornia napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2015/07/21 21:26:17:

    Świetna strona, pełna inspiracji i ładnych zdjęć. Super przepisy. Dziękuję i gratuluję. :)

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2015/07/22 10:00:17:

    Dziękuję serdecznie, bardzo przyjemnie czyta się takie komentarze. :)

  • Gość joanna napisał(a) z *.toya.net.pl komentarz datowany na 2015/08/20 18:43:14:

    Właśnie zjedliśmy... ale nie wiem czy mogę na głos i czy mogę sie przyznać bo ja z tych mięsożernych ale kocham blogi vege za inspirację. Jedyna różnica u mnie - znaczna to filet z kurczaka zamiast tofu i od siebie łyżka masła orzechowego która sprawiła że sos jeszcze bardziej zrobił się kremowy.
    Przepyszne!

Dodaj komentarz

Kalendarz

Październik 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa