Wpis

wtorek, 06 maja 2014

Najlepsza pizza (przepis i wskazówki) + wiosenna pizza wegetariańska

Jeżeli do tej pory uważaliście, że idealna może wyjść tylko z profesjonalnego pieca, to że tak powiem, żyliście w "mylnym błędzie" :) Dziś przedstawię Wam wszystkie znane mi patenty na dobrą, domową pizzę bez użycia zaawansowanych sprzętów kuchennych.

Aby pizza smakowała jak z pizzerii musi spełniać kilka warunków. Po pierwsze jej spód musi być odpowiednio wypieczony. Kawałek trzymany za brzeg powinien być w miarę możliwości sztywny i trzymać poziom. Jeśli oklapnie w dół jak flak oznacza to, że spód jest zbyt miękki, a pizza nieudana. Można to również sprawdzić metodą "na słuch" - gdy zastukamy palcem w spód pizzy powinniśmy usłyszeć głuchy dźwięk, taki jak w przypadku bochenek chleba. Rozciapciany, mokry spód na pewno takiego odgłosu nie wyda.

 

kuchnia wegetariańska

 

Oto siedem zasad ułatwiających zrobienie idealnej, domowej pizzy:

 

1. Najlepsza do ciasta na pizzę jest mąka pszenna z dużą zawartością glutenu.

Wiem, że obecnie modne są wszelkie danie bezglutenowe nawet wśród ludzi, którzy nie mają zaleceń zdrowotnych do wykluczenia glutenu z diety. Nie da się jednak ukryć, że to właśnie on nadaje pizzy elastyczność i zapobiega kruszeniu ciasta. Najlepszą mąką do wyrobu pizzy (i wszelkich ciast drożdżowych) jest mąką manitoba typu 0, która niejednokrotnie ma aż 15% glutenu. Jest to jednak dosyć droga rzecz - minimum 10-12zł za kilogram. W naszych, polskich warunkach spokojne sprawdzi się tradycyjna mąka pszenna typu 500 lub 550 (poznańska, wrocławska), która również ma względnie wysoką zawartość glutenu - około 10%

2. Nie pozwól pizzy wyrosnąć

Doskonała pizza powinna być cieniutka. Grubość pizzy to oczywiście również kwestia indywidualnych preferencji, ale powinna wynikać z tego jak cienko uformujemy ciasto, a nie z tego, że pizza po rozwałkowaniu wyrastała jeszcze 30 minut, bo zapomnieliśmy pokroić cebulę, rozgrzać piekarnik, wynieść śmieci lub zrobić cokolwiek innego. Od momentu uformowania pizzy przygotowanie powinno iść sprawnie i szybko. Dlatego należy wszystkie dodatki mieć pod ręką gotowe do umieszczenia na pizzy. Dlaczego to jest takie ważne? Wyrośnięte ciasto drożdżowe po upieczeniu będzie miękkie, a nam chodzi o to, aby pizza była chrupiąca i wypieczona, a nie bułowata. Co prawda z wielkim sentymentem wspominam domową pizzę, którą mama robiła w latach 90', ale dziś z rozbawieniem wspominamy, że miała ona przynajmniej 5 centymetrów grubości i bardziej przypominała jedną, wielka pyzę niż pizzę (pyza to poznańsku kluska na parze, jakby ktoś nie wiedział :))

3. Nie wrzucaj na pizzę byle jakiego sera

Czy możesz wyobrazić sobie coś bardziej apetycznego niż stopiony, kusząco ciągnący się ser na pizzy? Nie? To dlaczego do cholery kupujesz starte resztki zgliwiałych serów, które wygrzebano w markecie spod krajalnicy? Takie nawyki przystoją co najwyżej studentom, którym ledwie starcza na wódkę, ale nie osobom, które czytają wpis o najlepszej pizzy. :) Jeśli chcesz zaoszczędzić, oszczędź na ilości sera, a nie jakości. Wybierz taki ser, który lubisz najbardziej i który będzie fajnie komponował się z innymi składnikami. Nie musi to być ser żółty. Bardzo dobrze sprawdzi się oczywiście mozarella, ale możesz wybrać również oscypek, gorgonzolę, camembert, lazur, fetę czy bryndzę. Ba! Możesz nawet ciapnąć na pizzę łaty z mascarpone. Pamiętaj jednak, że sery są bardzo tłuste, więc dozuj je oszczędnie.

4. Użyj sosu pomidorowego dobrej jakości

Co to znaczy dobrej jakości? Przede wszystkim o dość gęstej konsystencji, aby nie rozmoczył spodu. Dobrze zwrócić uwagę, aby skład był w miarę możliwości naturalny i pozbawiony sztucznych "ulepszaczy". Przyznam nie bez wstydu, że w swojej karierze miała okazję przetestować bardzo wiele gotowych specyfików od koncentratu pomidorowego, poprzez pomidory w puszce, skończywszy na ketchupie. Według mnie najlepiej sprawdza się sos domowej roboty. Po pierwsze poprzez gotowanie odparowujemy nadmiar wody z pomidorów, a po drugie smamy kontrolę nad tym co znajdzie się z naszym sosie i nad jego smakiem. Jeśli znacie jakieś gotowe produkty na pizzę, które u Was się sprawdzają koniecznie dajcie mi znać w komentarzu - chętnie przetestuje. Oczywiście sos pomidorowy nie jest konieczny - możesz zastąpić inny mazidłem, chociażby oliwą.

5. Dodatki na pizzę należy stosować z rozwagą i umiarem

Co prawda osiedlowe pizzerie chcąc sprostać warunkom narzucanym przez konkurencję prześcigają się w ilości dodatków serwowanych na pizzy, ale jest to zdecydowanie zła praktyka. Tym bardziej, że ta ilość jest przeważnie odwrotnie proporcjonalna do jakości. Muszą jakoś wyjść na swoje. Na pewno każdemu z Was zdarzyło się dostać pizzę z mielonką zamiast szynki, że o ociekającym tłuszczem bloku seropodobnym nie wspomnę. Tak, tak - jest taki produkt, często sprzedawany do gastronomii. Sprawdźcie sami jeśli mi nie wierzycie. :) Tym nas karmią. Ale wróćmy do domowej pizzy. Nie należy przesadzać zarówno z ilością jak i urozmaiceniem dodatków na pizzy. Lepiej użyć dwóch, trzech fajnie dobranych składników, niż wrzucać na pizzę wszystkie produkty z lodówki, którym kończy się termin ważności. Poza tym jeśli spód pizzy będzie zawalony jak hałda w Rydułtowach możemy być pewni, że nie dopiecze się jak należy i skapcanieje.

6. Pizzę należy piec krótko, ale w maksymalnej temperaturze

Ustaw piekarnik na najwyższą, możliwą temperaturę jaką masz do dyspozycji i nie obawiaj się, że pizza się spali. Domowe piekarniki przeważnie osiągają 230-250 stopni Celcjusza. To i tak znacznie mniej, niż piece profesjonalne, które rozgrzewają się nawet do 400 stopni! Oczywiście im wyższa temperatura, tym krótsze pieczenie. W domowym piekarniku pizza powinna przebywać nie dłużej niż 10 minut. Gdy boki zaczną się rumienić jest gotowa.

7. Pizzę należy piec na rozgrzanym kamieniu lub blaszce

Myślę, że pieczenie pizzy na zimnej blaszce lub co gorsza - wstawianie pizzy do zimnego piekarnika, który jest w trakcie rozgrzewania, to jeden z najczęściej popełnianych błędów podczas pieczenia domowej pizzy. Kluczem do tego, aby pizza była wypieczona nie tylko z wierzchu, ale również od spodu jest wykładanie jej na gorącą powierzchnię: kamień lub chociażby blaszkę (taką bez brzegów, jak do ciastek). Ja używam blachy, którą wrzucam na 10-15 minut przed pieczeniem do rozgrzanego piekarnika. Uformowane ciasto przekładam na papier do pieczenia, układam na nim dodatki, a następnie wyjmuję na moment blachę, przekładam na nią pizzę i od razu z powrotem umieszczam w piekarniku.

Tyle tytułem wstępu. Przejdźmy zatem do konkretnego przepisu na ciasto. Jeśli kiedykolwiek robiliście ciasto drożdżowe ten przepis będzie dla Was zaskoczeniem, ponieważ jest zaprzeczeniem wszystkiego co zazwyczaj jest zalecane. Nie jest to jednak przypadek, ani tym bardziej błąd - wszelkie wysiłki koncentrujemy na tym, aby nie dać drożdżom okazji do intensywnego namnażania.

 

CIASTO NA PIZZĘ:

składniki na 2 cienkie pizze o średnicy 28-30cm

500g mąki pszennej

25g drożdży

szklanka letniej wody

50ml oleju lub oliwy

1 płaska łyżeczka soli

1 płaska łyżeczka cukru

 

1. Drożdże rozkruszamy do sporej miski  i zasypujemy cukrem. Mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą.

2. Gdy drożdże zyskają płynną konsystencję, zalewamy je wodą i olejem. Mieszamy.

3. Wsypujemy mąkę wymieszaną z solą i wszystko razem mieszamy, a następnie zagniatamy kilka minut.

4. Wyrobione ciasto dzielimy na pół. Z każdej części formujemy kulę, którą owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut. W między czasie przygotowujemy sobie wszystkie dodatki.

5. Blat posypujemy mąką i formujemy pizzę uciskając ciasto otwartą dłonią i lekko obracając jednocześnie. Inną techniką jest rozciąganie pizzy na brzegu stołu lub poprzez podrzucanie jak w tym filmiku. Można również rozwałkować ciasto dla uzyskania szybkiego efektu, choć według sztuki wyrabiania pizzy nie jest to zalecane.

6. Uformowaną pizzę umieszczamy na papierze do pieczenia, pokrywamy dodatkami i zapiekamy zgodnie z wcześniejszymi zaleceniami.

 

ZIELONA PIZZA ZE SZPARAGAMI, AWOKADO, KAPARAMI I BRYNDZĄ

 

dodatki na dwa spody z powyższego przepisu:

1 awokado

1 duży por

mały słoiczek kaparów

niecały pęczek zielonych szparagów

kostka bryndzy słowackiej

kilka łyżek oliwy

 

Uformowane spody smarujemy dwoma łyżkami oliwy każdy. Układamy na nich szparagi pokrojone z słupki, talarki pora, plasterki obranego awokado i dość obficie skrapiamy oliwą (najwygodniej taką z atomizerem, ale można smagnąć warzywa pędzelkiem umoczonym w oliwie). Całość posypujemy kaparami i kawałkami bryndzy i zapiekamy według powyższego przepisu.

 

oliwa w sprayu

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
vegazone
Czas publikacji:
wtorek, 06 maja 2014 17:36

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Agnieszka Jaworska napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2014/05/08 14:13:25:

    czy jeśli zamiast bryndzy dodam oscypka, wynalazłam we Wrocławiu miejsce gdzie przywożą je nocą z samego Zakopanego, będzie dobrze?

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2014/05/08 15:40:38:

    Jak najbardziej. Będzie pasował każdy, słonawy ser. Może być również feta albo kozi :)

  • hotflorence napisał(a) komentarz datowany na 2014/05/16 22:42:00:

    pizza z awokado? biorę w ciemno! :) pycha

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2014/05/17 06:58:33:

    bierz, bierz i napisz koniecznie czy smakowało ;) Pozdrawiam!

  • Gość Cosmo napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2014/09/29 12:23:27:

    Ad 4. Świetnie się sprawdza przecier pomidorowy Valfrutta (duża porcja w szklanej butli).
    Wystarczy go doprawić szczyptą soli, odrobiną octu, łyżką oliwy, wrzucić kilka porządnych ząbków czosnku i sypnąć od serca oregano oraz bazylii (i ew. ziół prowansalskich, jeśli komuś pasują - mnie bardzo!).

  • Gość Maciej napisał(a) z *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl komentarz datowany na 2015/02/12 10:08:46:

    Ja robie sos z blenderowanych pomidorow z puszki redukuje na malym ogniu ok godz daje cukier i sol (opcjonalnie do smaku cukier do przelamania kwasowosci) tymianek i bazylia, bez oregano tym posypuje pizze

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2015/02/12 15:01:19:

    Maćku, to widzę, że mamy niemal identyczny sposób na sos do pizzy :) Nawet miałam kiedyś taki przepis na blogu, ale niestety niechący usunął się przy konwersji na nowy szablon. Muszę go dodać ponownie, bo to chyba najlepszy patent ;) Pozdrawiam serdecznie!

  • Gość napisał(a) z *.olsztyn.vectranet.pl komentarz datowany na 2015/03/08 16:36:20:

    Myślałem że z godni z nazwą jest to strona dla wegetarian ,no ale się pomyliłem gdyż żadnemu wegetarianinowi nie przyszło by w dodatkach pisać o szynce i mielonym(a FUJ!!!!).Poza tym jak dla mnie autor zaprzecza tam sam sobie ,pisząc najpierw ,że wszystko trzeba najpierw przygotować ,żeby później nie tracić 30min.(bo jak autor pisze ciasto by wyrosło a nie oto chodzi) a póżniej pisze ugniecone ciasto włożyć do lodówki i na 30min! i w tym czasie przygotować resztę.......Dla mnie niejasne! Jestem ZNIESMACZONY!!

  • Gość wiola napisał(a) z *.sta.tvknaszapraca.pl komentarz datowany na 2015/03/10 18:50:12:

    Pizza wegetariańska nie jest w moim stylu. Lubię mięso, więc nie wyobrażam sobie pizzy bez salami czy też bez kurczaka. Mięso wzbogaca smak pizzy.

  • Gość PizzaMen napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2015/07/25 21:06:44:

    Nie zgadzam się co do punktu pierwszego. Po pierwsze pizzy się nie wałkuje tylko ugniata a po drugie mąka manitoba jest do niczego. Słabo się rozciąga, oraz jestem pewien że 99% osób nie odróżni smaku od 550 Polskiej, więc jeśli nie mamy prawdziwej włoskiej mąki typu 00 to najlepsza będzie mąka 550.

  • Gość Pawel napisał(a) z *.smgr.pl komentarz datowany na 2015/10/11 12:57:49:

    Bardzo dobry przepis, skladniki dalem wg wlasnego uznania oraz wykorzystalem make orkiszowa pelnoziarnista. Pizza jest bardzo chrupka. Pozdrawiam i dzieki za przepis. :)

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2015/10/12 11:42:17:

    Super - bardzo się cieszę, że pizza smakowała :) Pozdrawiam Paweł!

  • Gość kasina napisał(a) z 192.162.26.* komentarz datowany na 2015/12/22 12:21:14:

    Uważam, że najsmaczniej, przynajmniej z tych lokali jakie odwiedziliśmy, jest w Dominium - jemy głównie pizze bez mięsa. Rustina jest wybitna - z natką pietruszki, serem góralskim i pieczarkami. Do tego ich sos pomidorowy. Osobiście mam wrażenie, że pizza na cienkim cieście po prostu o wiele lepiej smakuje.

  • Gość mike napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2016/01/24 21:38:07:

    pizza bez sosu pomidorowego to profanacja

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2016/01/25 11:44:35:

    Jeśli ktoś czci pizzę z sosem pomidorowym to na pewno :)

  • Gość Mienio napisał(a) z *.ip4.artcom.pl komentarz datowany na 2016/03/14 17:47:18:

    Ktoś tam marudził, że jest zniesmaczony tą pizzą... Ja rozumiem tak, jeśli masz wszystko przygotowane, masz rozgrzany piekarnik, no to pakujesz wszystko na gotowe już ciasto co tam chcesz i już masz, wyjmujesz blachę i sru do piekarnika spowrotem aby się piekło. A jak nie masz przygotowane, no to siup do lodówki, żeby drożdże nie pracowały i szykuj wierch... ;)
    Smacznego!

  • maksiu432 napisał(a) komentarz datowany na 2017/10/24 09:59:26:

    Jeśli mogę polecić jakąś pizzerię, decyduję się na www.szybkapizza.pl.

  • Gość patryk napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2018/05/13 20:08:41:

    Nie polecam mieszac drozdzy bezposrednio z cukierm lecz wymieszac je pierw z woda, takie stezenie cukru doslownie je zabija wiec pewnie dlatego na 500g maki dajesz ich az 25g, to stanowczo zaduzo. radze trzyamc sie proporcji 20g swiezych drozdzy na 1kg maki, spokojnie wystarcza.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Sierpień 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa