Wpis

poniedziałek, 05 maja 2014

Kasza jaglana z brokułami i cieciorką w 25 minut

Gdy rozmawiam z ludźmi o moim hobby bardzo często słyszę opinie z stylu: "że też tak Ci się chce stać przy tych garach" albo "też chciałabym samodzielnie/zdrowo gotować, ale nie mam na to czasu". Jestem w stanie zrozumieć, że komuś zwyczajnie nie chce się gotować, bo woli zjeść na mieście, a zaoszczędzony czas poświęcić na coś innego. Nie każdy musi czerpać przyjemność i satysfakcję z tych samych rzeczy co ja. Natomiast nie ustąpię jeśli ktoś będzie się ze mną spierał, że gotowanie zajmuje dużo czasu, jest skomplikowane lub męczące. Oczywiście są dania mniej i bardziej pracochłonne. Sklejenie pierogów dla całej rodziny to nie takie hop siup, które można ogarnąć nim skończą się reklamy na Polsacie. Często jednak sami sobie utrudniamy życie, zamiast korzystać z najprostszych rozwiązań. Nie pojmuję na przykład dlaczego ludzie kupują gotowe sosy w słoikach (lub nie daj boże w paczce) do makaronu. Przecież to wcale niczego nie ułatwia. Przygotowanie pysznego makaronu to najprostsza i najszybsza rzecz na świecie. Wystarczy oliwa, patelnia i odrobina czosnku. Jeśli poświęcisz dodatkowo zaledwie trzy minuty na posiekanie cebuli, ziół i pomidorów to zanim ugotuje się makaron będziesz mieć pachnący, zdrowy sosik. Ale nie! Lepiej kupić "Fix" albo "Pomysł na", bo przeca w reklamie obiecują, że to tak szybko i dla zabieganych ludzi. I tak psujemy sobie smak sztucznymi podkręcaczami, że o marnej wartości odżywczej takich cudów nie wspomnę. Jeśli chcesz wzmocnić smak użyj soku z cytryny lub skrop danie octem winnym. To lepsze niż benzoesan sodu. Codzienne gotowanie jest proste! Uwierzcie mi. Wystarczy zmienić swoje nawyki, zorganizować i minimalnie ruszyć głową. Jestem pewna, że duma z samodzielnie wykonanego dania zrekompensuje Wam ten wysiłek i zachęci do dalszych eksperymentów. Zamiast karmić rodzinę daniem zawierającym pół tablicy Mendelejewa, z terminem ważności który spokojnie sprostałby wymaganiom amerykańskiej armii, kup proste świeże składniki i dowolnie je skomponuj.

Dzisiaj pokażę Wam moje codzienne danie, którego wykonanie zajmuje dokładnie 25 minut, więc jesteście w stanie je ogarnąć na szybki obiad nawet po męczącym dniu pracy. Bazą jest królowa kasz. Najzdrowsza ze zdrowych - kasza jaglana. Jeśli nie chce się Wam gotować ciecierzycy użyjcie takiej z puszki. Jeśli nuży Was nawet mycie i krojenie brokuła może być mrożony. Wbrew czarnemu "pijarowi", który zrobiła mrożeniu Magda Gessler, to najlepsza metoda konserwacji jaka istnieje. Pozwala na zachowanie większości wartości odżywczych produktu. Choć oczywiście zalecam użycie samodzielnie ugotowanej cieciorki i świeżego brokuła, lecz miało być szybko to będzie.

Zatem zaczynamy odliczanie, czas start!

 

kasza jaglana przepis

 

składniki dla 2 osób:

0,6 szklanki kaszy jaglanej

pełna szklanka ugotowanej cieciorki (ewentualnie z puszki)

1 średni brokuł

1 średni por

1-2 ząbki czosnku

1 łyżka oleju rzepakowego

3 łyżki oleju lnianego (można zastąpić innym olejem)

sok z połowy cytryny

sól, pieprz do smaku

opcjonalnie: jasny sos sojowy

 

wykonanie:

1. Kaszę wsypujemy do niedużego garnka o grubym dnie i stawiamy  na średnim ogniu. Prażymy kilka minut, aż zacznie pachnieć. Następnie wysypujemy kaszę na sitko i płuczemy zimną wodę. W tym samym garnku zagotowujemy 1,5 szklanki wody i wrzucamy do niej kaszę. Gdy zacznie bulgotać, zmniejszamy ogień i przykrywamy. Dajemy jej 10 minut. Kaszy jaglanej nie trzeba mieszać. Po tym czasie należy wyłączyć kaszę i pozwolić, aby doszła.

2. W między czasie myjemy brokuła i dzielimy na różyczki. Od pora odcinamy ciemnozieloną część i kroimy w talarki. Czosnek przeciskamy przez praskę.

3. W średnim garnku rozgrzewamy olej rzepakowy, na który wrzucamy por i czosnek. Ogień nie powinien być zbyt mocny, aby składniki nie przypaliły się. Gdy por zacznie mięknąć dodajemy brokuła oraz 0,25 szklanki wody. Solimy i pieprzymy. Wszystko razem dusimy, aż brokuł osiągnie taką miękkość jak lubicie.

4. Do ugotowanej kaszy dodajemy cieciorkę oraz olej lniany. Następnie dodajemy warzywa, sok z cytryny i wszystko razem mieszamy. W razie potrzeby można doprawić danie solą i pieprzem lub skropić sosem sojowym.

I gotowe. Pyszne danie jednogarnkowe wjeżdża na stół. Możecie również przygotować je dzień wcześniej i zabrać z plastikowym pojemniczku do pracy. Smakuje również na zimno. Smacznego!

 

 

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
vegazone
Czas publikacji:
poniedziałek, 05 maja 2014 09:15

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość 25minutmyass napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2014/07/23 13:31:36:

    danie w 25 minut, ale cieciorkę przygotowuje się dobę...

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2014/07/23 21:18:41:

    Jeśli idziesz dobę do sklepu po puszkę cieciorki, to współczuje. Polecam przeprowadzić się bliżej cywilizacji :)

  • Gość patka napisał(a) z *.pruszcz.mm.pl komentarz datowany na 2016/01/31 12:16:47:

    A ja cieciorkę gotuje zawsze w dużej ilości i mrożę porcjami :) podpisuje się pod całym postem! Pozdrawiam :) pat-elnia.blogspot.com

  • Gość Kamila napisał(a) z *.centertel.pl komentarz datowany na 2016/02/28 11:41:30:

    Wow! Super przepis, bardzo smaczne i sycące. Polecam dodać sól ziołową :)

  • Gość Gosia napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2016/09/09 19:08:30:

    Może być oliwa z oliwek?

Dodaj komentarz

Kalendarz

Maj 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa