Wpis

czwartek, 06 marca 2014

Pikantne tofu w panierce z orzeszków ziemnych i chińska sałatka z ogórka

Wypróbowałam to danie zarówno w wersji fit - z piekarnika, jak i w wersji smażonej na oleju rzepakowym. Ze smutkiem muszę stwierdzić, że wersja smażona jest wiele lepsza. Smażone tofu było badziej soczyste, a panierka bardzie chrupiąca, dlatego dziś przedstawię Wam tę wesję. Jeśli wrzucicie tofu na odpowiednio rozgrzany olej, a potem odsączycie nadmiar tłuszczu na papierze kuchennym, to mam nadzieję, że wasze figury nie ucierpią :) Dla równowagi bardzo zdrowa sałatka o niemalże zerowej kaloryczności. 

 

fotografia kulinarna, wegetarianizm

sałatka chińska z ogórków


składniki:

1 kostka tofu marynowanego

bardzo gęste ciasto naleśnikowe (mąka, woda, sól + odrobina chilli w płatkach)

pół szklanki drobno posiekanych orzeszków ziemnych

pół szklanki bułki tartej

olej do smażenia

sałatka:

1 ogórek wężowy

2 małe ząbki czosnku

2/3 łyżeczki chilli w płatkach (użyłam młynka kotanyi)

2 łyżki octu ryżowego (można zastąpić sokiem z cytryny)

1 łyżka jasnego sosu sojowego

1 łyżka oleju sezamowego

łyżeczka miodu

 

wykonanie:

1. Bułkę tartą mieszamy z orzeszkami. Tofu kroimy na paski o szerokości około centymetra i maczamy w cieście, tak pokrywało całą ich powierzchnię niezbyt grubą warstwą. Powinno ono być tak gęste, aby panierka nie spływała. Następnie każdy z kawałków obtaczamy w bułce z orzechami lekko dociskając. 

2. W garnku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy tyle oleju, aby jego poziom wynosił 2-3 centymetry.  Wkładamy paseczki tofu i smażymy na złoty kolor z obydwu stron. Wykładamy tofu na talerz wyłożony papierem kuchennym.

3. Ogórka myjemy i kroimy wraz ze skórka na bardzo cienkie paski (najlepiej przy użyciu obieraczki do warzyw). Mieszamy ocet, sos sojowy, olej sezamowy i miód, czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy wszystko wraz z ogórkami. Wierzch posypujemy płatkami chilli. Jeśli uznacie, że jest taka potrzeba sałatkę można dosolić - w moim przypadku sos sojowy załatwił sprawę, ale nie lubię przesadnie słonych potraw. 

Tofu podajemy z pikantnym sosem - u mnie sojowo-imbirowy.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
vegazone
Czas publikacji:
czwartek, 06 marca 2014 06:51

Polecane wpisy

Kalendarz

Kwiecień 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa