Wpis

poniedziałek, 03 lutego 2014

Pesto z rukoli

Dzisiaj alternatywa dla klasycznego pesto z bazylii i orzechów piniowych. Równie zielone i równie pyszne pesto z rukoli i orzechów nerkowca. Włosi to jednak wiedzą co dobre! Pesto rukolowe może stanowić bazę sosu do makaronu, ale można je również użyć do pizzy, szeroko pojętych kanapek, a także zapiekanek i lasagne. 

 

domowe pesto przepis, rukola, fotografia kulinarna

 

składniki na 2-3 porcje:


100g rukoli

70g orzechów nerkowca

80ml oliwy 

1-2 ząbki czosnku

1-2 łyzki soku z cytryny

niepełna łyżeczki soli

pół łyżeczki pieprzu kolorowego

opcjonalnie: 1 czubata łyżeczka sera typu parmezan

 

wykonanie:


1. Wszystkie składniki miksujemy tak długo, aż uzyskają względnie gładką konsystencję. I zrobione! :)

2. Pesto można podać na przykład z makaronem. W tym celu gotujemy 250 gram makaronu (u mnie razowe spaghetti), odcedzamy i mieszamy z pesto dopóki jest gorący. Jeśli stwierdzicie, że pasta ma zbyt suchą konsystencję można dodać odrobinę wody - najlepiej tej w której gotował się makaron. Można dodać czubatą łyżkę mascarpone lub serka kremowego oraz kapary lub oliwki, lub suszone pomidorki pokrojone w paski. 

 

pesto z rukoli, fotografia kulinarna

fotografia kulinarna

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
vegazone
Czas publikacji:
poniedziałek, 03 lutego 2014 07:35

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2014/02/03 10:54:20:

    Uwielbiam pesto z rukoli!

  • vanilia81 napisał(a) komentarz datowany na 2014/02/19 17:21:31:

    Och to pesto! Och ta biel i jakość zdjęć! Uwielbiamy pesto i rukolę też,więc jak tylko dorwę ozrechy nerkowca blender pójdzie w ruch :)

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2014/02/20 21:19:03:

    Polecam, bo jest pyszniutkie :)

  • sw-elzbieta.com napisał(a) komentarz datowany na 2014/02/28 13:46:49:

    Strasznie lubię pesto, ale sama nigdy się nie zabierałam. Czas chyba to zmienić, bo niestety dobre pesto swoje kosztuje, a takie własne przecież można zrobić sporo taniej.

  • Gość alanna napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2014/09/11 10:09:23:

    Czy można by je powciskać do słoiczków i zapasteryzować? Myślisz, że wytrzymałoby jakiś czas?

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2014/09/12 08:05:09:

    Szczerze mówiąc nie dam ci gwarancji. Ja przechowuje w ten sposób tylko słodkie lub kwaśne przetwory, więc nie wiem jak zachowałoby się pesto. Jest ryzyko, że sleśnieje. Już prędzej władowałabym je do szczelnych woreczków i do zamrażarki. Pozdrawiam :*

  • Gość napisał(a) z *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl komentarz datowany na 2014/11/08 12:20:50:

    Tę wersję lubię najbardziej :) dziękuję za przepis! Uwielbiam jed do pieczywa... i ten boski zielony kolor.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Kwiecień 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa