Wpis

poniedziałek, 27 stycznia 2014

Panir w pikantnym sosie orzechowo-pomidorowym (shahi paneer)

Jeśli znajdziecie przepis, w którym lista składników jest dłuższa niż opis wykonania potrawy możecie podejrzewać, że jest to danie kuchni indyjskiej. A jeśli większość składników to przyprawy, możecie stwierdzić to z niemalże ze stu procentową pewnością. Lubię kuchnie indyjską za to, że jest pełna aromatów i ma wiele do zaoferowania wegetarianom, a to danie przeszło wszelkie moje oczekiwania. Kawałki smażonego paniru zatopione w aksamitnym pomidorowym sosie.  Wygląda niepozornie, ale to prawdziwa mozaika smakowa, w której delikatna słodycz orzechów nerkowca została przełamana pikantnością papryczek. Już nie mogę się doczekać kiedy je powtórzę. 

 

fotografia kulinarna kuchnia indyjska

 

składniki:

paneer wykonany z liltra mleka - przepis znajdziecie tutaj (od biedy można zastąpić naturalnym tofu jeśli ktoś musi)

1/2 szklanki orzechów nerkowca

4 pomidory bez skórki (poza sezonem z puszki)

1 zielona papryczka chilli

kawałek imbiru (mniej więcej 2 na 2 cm)

3 łyżki oleju (lub ghee)

1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego

1/2 niedużej cebuli (w oryginalnym przepisie 1/8 łyżeczki asafetydy, ale niestety nie posiadałam)

1 liść laurowy

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka startych nasion kolendry 

1/2 łyżeczki kurkumy

1/4 łyżeczki chili w płatkach

3 kopiaste łyżki gęstego jogurtu naturalnego (najlepiej typu greckiego)

1 łyżeczka cukru

szczypta soli

2 łyżki posiekanej kolendry

 

wykonanie:

1. Panir kroimy w kostkę.

2. Orzechy nerkowca wrzucamy do blendera i mlemy na miałko. Najlepiej jeśli uda się uzyskać konsystencję masła, ale proszek też da radę.

3. Zmielone nerkowce przekładamy do innego naczynia, a w blenderze miksujemy pomidory, obrany imbir, oraz zielone chilli.

4. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy panir, aż nabierze złotego koloru. Następnie wyjmujemy go na talerz, tak aby tłuszcz pozostał na patelni

5. Na pozostałym tłuszczu smażymy cebulkę, aż się zeszkli. Dodajemy nasionka kminu i listek laurowy. Wszystko razem przesmażamy chwilę.

6. Dodajemy puree pomidorowe, kurkumę, nasiona kolendry, słodką paprykę i chilli w płatkach. Smażymy około 2-3 minut. Sos nieco zredukuje, a pomidory mogą oddzielać się od tłuszczu.

7. Dodajemy cukier, zmielone nerkowce oraz jogurt. Mieszamy, aż składniki się połączą i dodajemy niecałą szklankę wody (najlepiej ciepłej)

8. Na koniec z powrotem dodajemy panir na patelnie i smażymy kilka minut na średnim ogniu, aż sos nabierze aksamitnej konsystencji.

9. Podajemy z chlebkami naan lub ryżem posypane posiekana kolendrą

 

Inspirację do wykonania dania znalazłam na stronie manjulaskitchen.com

 

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
vegazone
Czas publikacji:
poniedziałek, 27 stycznia 2014 07:34

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Mątewka napisał(a) z 195.42.249.* komentarz datowany na 2014/01/27 08:43:03:

    Wygląda naprawdę obłędnie.

  • Gość Marysia napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2014/02/13 22:46:21:

    Zrobiłam i wyszło przepyszne! Dziękuję :)

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2014/02/14 13:35:15:

    Nie ma za co! To ja dziękuję za odwiedzenie bloga i polecam się na przyszłość :)

  • Gość Honorata napisał(a) z *.icpnet.pl komentarz datowany na 2014/03/05 18:32:54:

    Jak mogłam tu nie trafić wcześniej? :) Tyle pyszności, tyle pięknych zdjęć... siedzę  i wzdycham. I już robię listę zakupów! :)

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2014/03/05 19:35:46:

    Bardzo mi miło Honorato :) Dziękuję ślicznie i ściskam mocno :*

  • Gość Honorata napisał(a) z *.icpnet.pl komentarz datowany na 2014/03/13 22:19:54:

    Zrobiłam! :) I ser zachwycający, i sos! Pyszne!

  • Gość Marta napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2014/06/03 10:30:38:

    Rewelacyjne zdjęcie :) A sos przepyszny.

  • Gość Marceli napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2016/02/25 20:31:11:

    Wyszło mi straszne ostre ale pyszne :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Kwiecień 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa