Wpis

piątek, 08 listopada 2013

Zupa ziemniaczana - tanio i z klasą

Lubię takie potrawy, które nie wymagają dużo czasu ani drogich, wyszukanych składników, a mimo to smakują jak danie z dobrej restauracji. Gdybym miała knajpę na pewno umieściłabym w menu taka zupę ziemniaczano-porową. Jest pełna bogatego aromatu - począwszy od czosnku przesmażonego na masełku, poprzez duszone pory, a  skończywszy na ziołowym wykończeniu majerankiem i tymiankiem. Syci i przyjemnie rozgrzewa. Możecie zajadać ją z chlebem lub grzankami, choć moja dzisiejsza propozycja to domowe chipsy, które zrobicie w 10 minut. 

 


 

składniki:

5 dużych ziemniaków

2 pory

2-3 ząbki czosnku

czubata łyżeczka suszonego tymianku

łyżeczka suszonego majeranku

sok z połowy cytryny

łyżka masła

pieprz, sól do smaku

na chipsy:

1-2 ziemniaki

olej

sól, tymianek

 

wykonanie:

1. Pory kroimy w plasterki, a ziemniaki w kostkę. Można je również zatrzeć na tarce robota kuchennego. Nie to większego znaczenia, bo i tak na koniec je zmiksujemy.Im mniejsze kawałki tym szybciej się ugotują.

2. W garnku rozpuszczamy masło, na którym podsmażamy przez 30 sekund przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek. Następnie dorzucamy pory i mieszamy. Wszystko razem przesmażamy aż por odrobinę zmięknie i dodajemy ziemniaki. Wlewamy 1 litr wody. Dodajemy tymianek, majeranek, szczyptę soli i pieprzu  i doprowadzamy do wrzenia. Wszystko razem gotujemy, aż ziemniaki zmiękną - około 15 minut.

3. Pozostawiamy zupę do wystygnięcia, a następnie miksujemy na gładki krem. Jeśli konsystencja będzie dla Was zbyt gęsta możecie dodać trochę wody. Na koniec doprawiamy zupę sokiem z cytryny i w razie potrzeby dodajemy soli i pieprzu.

4. Aby zrobić chipsy ziemniaki kroimy ostrym nożem lub obieraczką najcieniej jak się da. Układamy na blaszce. Smarujemy olejem, solimy, posypujemy tymiankiem i pieczemy 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
vegazone
Czas publikacji:
piątek, 08 listopada 2013 08:02

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2013/11/08 08:09:58:

    Uwielbiam takie proste "polskie" zupy.

  • majazteca napisał(a) komentarz datowany na 2013/11/08 11:25:57:

    A ja uwielbiam Twoje zdjecia :) Ta para unoszaca sie nad zupka zniewalajaca... :)

    Pozdrowienia.

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2013/11/08 13:38:57:

    Dziękuję ślicznie! Komplementy ta temat zdjęć są dla mnie najprzyjemniejsze :)

  • wiosenka27 napisał(a) komentarz datowany na 2013/11/08 16:28:59:

    Ale jak takie zdjęcie zrobić?
    Cudne!
    A zupka wspaniała:)

  • vanilia81 napisał(a) komentarz datowany na 2013/11/08 22:25:55:

    O tak para wymiata. Czekam na tą knajpę, juz wiem co zamówię... ;)

  • Gość Butterfly napisał(a) z *.fema.krakow.pl komentarz datowany na 2014/01/26 21:06:30:

    Zainspirowałaś mnie :) Bardzo oryginalne przepisy i piękne zdjęcia :)

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2014/01/26 21:14:52:

    Dzięki ;) Bardzo mi miło czytać takie komentarze :)

  • Gość Krzysiek napisał(a) z *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl komentarz datowany na 2014/08/21 15:31:58:

    Bardzo smaczna prosta zupka. Mmm... dziękuję :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Listopad 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa