Wpis

poniedziałek, 11 listopada 2013

Jak zrobić domową tortille?

Od zawsze kupowałam gotowe, paczkowane tortille. Nawet nie tyle dla wygody, co z niewiedzy. Wyobrażałam sobie, że wykonanie tych placuszków samodzielnie w domowych warunkach jest raczej niemożliwe. Czuję się teraz trochę głupio, bo tortille są proste jak budowa cepa. Nie wiem skąd wzięło się u mnie to przekonanie. Powinnam wpaść na to, że skoro meksykańskie kobiety robią je co drugi dzień na obiad, to raczej nie przepłacają za gotowe tortille tak jak my, tylko smażą je same. Nie powiem, że są tak szybkie jak nasze naleśniki, bo ciasto trzeba zagnieść i rozwałkować, ale na pewno nie są trudne. Raz na jakiś czas warto spróbować, bo smakowo są jednak lepsze. Bardziej chrupkie i nie tak gumiaste jak gotowe. Potrzebna jest tylko patelnia z powłoką zapobiegającą przywieraniu  i odrobina chęci.

 


 

składniki na 8 dużych sztuk:

2 szklanki mąki pszennej

160ml gorącej wody

2 łyżki oleju

szczypta soli

 

wykonanie: 

1. W misce mieszamy mąkę z solą i zalewamy gorącą wodą. Nie musi być wrząca. Najlepsza będzie taka po 2-3 minutach od zagotowania. Dodajemy olej. Mieszamy składniki drewnianą łyżkę, a następnie zagniatamy rękoma około 5 minut. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilkanaście minut, aby odpoczęło.

2. Ciasto dzielimy na 8 mniej więcej równych części. Z każdej z nich formujemy kulkę, którą rozpłaszczamy dłonią, a następnie wałkujemy jak najcieniej na koło o średnicy o 1-2 cm większe niż średnica dno patelni, ponieważ tortille skurczą się w trakcie smażenia. Jeżeli jest taka potrzeba można w trakcie wałkowania minimalnie podsypać je mąką. Nie przejmujcie się, jeśli nie wyjdą Wam idealne okrągłe. To nie ma być wzorzec koła do Sevres tylko placek do domowego obiadu. ;)

3. Smażymy na suchej patelni z powłoką non-stick niecałą minutkę z jednej strony, a przewracamy i smażymy około 30 sekund. Na tortilli mogą tworzyć się bąble, ale nie należy się tym przejmować. Znów obracamy i smażymy jeszcze 30 sekund. Chodzi o to, aby nie spuszczać tortilli z oczu i obsmażyć ja tylko tyle, ile będzie konieczne. Powinna miejscami lekko się zrumienić, ale nie za mocno. Jeśli zbyt długo pozostawimy ją na patelni obeschnie, zrobi się krucha i nie da się jej zwijać.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
vegazone
Czas publikacji:
poniedziałek, 11 listopada 2013 10:46

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • tu-tusia napisał(a) komentarz datowany na 2013/11/12 10:02:08:

    Wyszły Ci cudowne!

  • vanilia81 napisał(a) komentarz datowany na 2013/11/12 20:46:33:

    O tak, te sklepowe śmierdzą chemią! Twoje wyglądają cudnie!

  • agson_1 napisał(a) komentarz datowany na 2013/12/06 07:48:44:

    Genialne! Zaloze chciałam spróbować je zrobić, teraz mam przepis wieć do roboty! ;)

  • Gość Agniesia napisał(a) z *.szczecin.mm.pl komentarz datowany na 2013/12/19 18:53:41:

    Zdecydowanie lepiej zrobić samemu, można dojść do takiego wniosku spoglądając choćby na datę przydatności do spożycia tortilli w sklepie. Tyle ekstraktów, i środków konserwujących że smak się zatracił. Te na zdjęciu wyglądają przepysznie. teraz tylko mięsko, warzywka i sosik i palce lizać.

  • Gość Klaudia napisał(a) z *.fucio.net komentarz datowany na 2014/01/20 13:11:04:

    Wbrew temu, że moja kochana rodzicielka zabroniła mi wchodzić do kuchni, bojąc się o jakiś wielki wybuch i jej sceptyczności co do mojego pomysłu... Zrobiłam. Udały się w dodatku moim zdaniem są pyszne :3 Świetny przepis, wychodzi lepiej (i taniej) niż jakby się chciało wyjść do McDonalda :P

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2014/01/20 14:16:53:

    no to super - bardzo się cieszę, że tortille wyszły, a kuchnia ocalała :)

  • Gość Pino Angel napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2014/02/19 22:35:23:

    Tortilla to świetna rzecz i też od dawna planuje samemu zrobić. Lecz z jednym zdaniem sie nie zgadzam, gdyż uważam, że to właśnie gumowatość, i 'zbitość' jednocześnie, tortilli jest w niej najlepsza - i to po części odróżnia ją od np. podpłomyków. Może jakaś rada by tortilla była jednak trochę bardziej gumowata..?

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2014/02/20 16:43:44:

    Możesz spróbować dłużej zagniatać. To wpływa na elastyczność ciasta, ale głowy nie dam uciąć, że pomoże w przypadku tortilli. I zdecydowanie nie zbyt długo smażyć i często przewracać, aby się nie wysuszyła.

  • Gość gośśśść napisał(a) z *.plock.mm.pl komentarz datowany na 2014/03/08 10:00:47:

    ten olej to pewnie do środka ale w przepisie nic o tym nie ma... ciasto na tortille nie jest zbyt trudne a z pewnością lepsze od sklepowego :)

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2014/03/08 19:59:48:

    tak jak mówisz - do środka :) Dzięki za komentarz. Zaraz poprawię przepis. Pozdrawiam!

  • Gość Filip napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2014/05/03 18:04:43:

    Witam przepis super jednak zalecam przerobić czyli ugniatać ciasto ok 10 min uwolnimy wtedy więcej glutenu z mąki i tortille będą bardziej elastyczne. ;-)

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2014/05/03 21:45:23:

    Słuszna uwaga Filipie ;) Dłuższe wyrabianie na pewno nie zaszkodzi, a wręcz pomoże. Stosuje tę metodę w przypadku pierogów i ciasta drożdżowego - pięknie wyrasta. Pozdrawiam :)

  • delfinka612 napisał(a) komentarz datowany na 2014/05/15 01:19:49:

    wyglądają bardzo smakowicie i chrupiąco, aż ślinka pociekła :))) Spróbuję sama zrobić swoimi dwiema lewymi rączkami

  • Gość napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2014/05/20 19:24:51:

    moje wygldaja zupelnie tak samo!Mozna tez zrobic z maki kukurudzianej tez sa pyszne!

  • Gość K4sia napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2014/05/28 15:40:22:

    Ku mojemu zaskoczeniu i mi wyszły wyśmienite. Ten przepis na pewno jeszcze nie raz zagości w mojej kuchni :)

  • Gość urszula napisał(a) z *.icpnet.pl komentarz datowany na 2014/06/11 17:27:18:

    Pyszne ! Nie spodziewałam się, że mogą być takie łatwe w przygotowaniu :)

  • Gość On W Kuchni napisał(a) z *.skybroadband.com komentarz datowany na 2014/06/14 18:45:15:

    Czy takie tortille mozna pozniej spokojnie zamrozic?

  • Gość alan napisał(a) z *.satfilm.net.pl komentarz datowany na 2014/06/15 18:18:53:

    Dobre

  • Gość Jacek napisał(a) z *.mlawa.vectranet.pl komentarz datowany na 2014/06/21 13:00:40:

    Proponowałbym smalec zamiast oleju

  • Gość Mika napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2014/06/21 15:58:24:

    Właśnie zrobiłam tortille z Twojego przepisu i jestem z nich bardzo zadowolona. Oczywiście pierwszą przesuszyłam i była chrupiąca ale poszła od razu do brzuszka mojego "króliczka doświadczalnego z wyboru". Na kolejne uważałam, a po usmażeniu przykrywałam ich kolejne warstwy kuchenną ściereczką przez co nie wysuszały się tak bardzo. Teraz czekam do wieczora aby zwinąć je z falafelkami, warzywami i sosikiem. MNIAM MNIAM.

  • Gość napisał(a) z *.echostar.pl komentarz datowany na 2014/06/21 21:22:59:

    @MIKA bardzo się cieszę ;) Życzę smacznego! PS. uwielbiam falafle/falafele (nigdy nie wiem jak to odmienić) :))

  • Gość adam napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2014/06/29 16:06:01:

    Rewelacja, sprawdziłem i wyszły najlepsze. Wcześniej nie robiłem z gorącej wody.Dziękuję :)

  • Gość mysiopez napisał(a) z *.tktelekom.pl komentarz datowany na 2014/07/22 21:00:23:

    To jest na prawdę proste jak budowa cepa:)

    I Ci co jedli stwierdzili, że lepsze o niebo od kupnych!

    Dziękuje za przepis. Na pewno nie raz skorzystam!

    Pozdrawiam.

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2014/07/23 06:26:18:

    Bardzo, bardzo się cieszę :)

  • Gość Tomek napisał(a) z *.neti.gsm.pl komentarz datowany na 2014/07/26 09:59:48:

    Udało mi się uzyskać elastyczność i chrupkość za pierwszym razem. Dzięki za przepis!

  • Gość rulid napisał(a) z *.tylda.net komentarz datowany na 2014/08/15 16:39:55:

    Super wyszło dzięki za przepis

  • Gość ap napisał(a) z *.netbase.pl komentarz datowany na 2014/08/26 08:04:33:

    tego własnie szukałam, dziękuję

  • Gość ljhjb napisał(a) z *.olsztyn.mm.pl komentarz datowany na 2014/08/29 13:18:46:

    Jaka konsysteje powinno miec ciasto po wyrobieniu moje bylo mokre lepkie nie dalo nie z niego zrobic kulki a maki zuzylem z 500 gram

  • Gość Andrzej napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2014/09/11 08:09:37:

    Można wyrabiać mikserem z hakiem?

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2014/09/12 08:01:48:

    To zbite ciasto podobne w konsystencji do takiego na pierogi, więc ja wyrabiam rękoma. Myślę, że robot mógłby mieć problem z wyrabianiem, chyba, że masz jakiś mega mocny. Pozdrawiam!

  • Gość Bożena napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2014/10/17 16:27:51:

    ile wam wyszło placków?
    jak to kaloryczni wygląda ?

  • Gość napisał(a) z *.ip-point.pl komentarz datowany na 2014/10/18 08:04:39:

    pycha

  • Gość Mateusz Snake napisał(a) z *.toya.net.pl komentarz datowany na 2014/11/01 22:54:18:

    Polecam serdecznie!! 10/10

  • Gość natalks napisał(a) z *.auto.m2m.net.pl komentarz datowany na 2014/11/13 13:02:04:

    A czy nie jest potrzebna żadna silikonowa stolica do rozwalkowania placków? Gdzieś czytałam ze bez niej nie ma szani żeby zdjac rozwalkowany placek ze stołu.

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2014/11/13 13:41:24:

    Ja robiłam na "gołym" stole i nawet bez większego podsypywania mąką placki odchodziły od blatu bez trudu. Fakt, że mam wprawę w robieniu pierogów i innych ciast, ale stolnica silikonowa nie była mi kompletnie potrzebna.

  • Gość Alexa napisał(a) z *.adsl.alicedsl.de komentarz datowany na 2014/12/09 14:42:10:

    Swietny przepis, wyszly super za 1 razem;dpozdrawiam

  • Gość pestkam napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2014/12/09 22:58:24:

    Czy można mąkę pszenną zamienić na inną? Nie mogę pszenicy :(
    Czy wyjdą np z owsianej?

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2014/12/10 09:24:12:

    Niestety nie wiem, nie próbowałam :( Spróbowałabym raczej z mąką kukurydzianą, ale nie taką zwykłą tylko taką przeznaczoną do tortilli, która nazywa się Masa Harina. Pozdrawiam!

  • Gość wegeco napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2014/12/11 09:09:47:

    Jak byłem w sklepie kiedyś i zobaczyłem ile w składzie tortilli cudownych środków e-cośtam jedno za drugim (pytanie po co do zwykłego ciasta z mąki, wody, soli i odrobiny oleju dodawać cały stos chemikalów!!!) po prostu aż mną zatrzęsło i miałem ochotę owinąć to wszystko żółtą taśmą z tabliczką toksyczne! I tak postanowiliśmy z moją K. zrobić swoją:)

    Moja wersja tortilii to zamiast jednego kubka mąki zwykłej dałem mąkę razową oraz kopę ziół (prowansalskich, majeranku) naprawdę dużo i juz samo ciasto chciało sie zjeść bez niczego i wyszło super, tylko jeszcze trudniejsze w ugniataniu i więcej wody chłonie ale dolewa się według potrzeby;) polecam!!!.. a dziś kupiłem kukurydzianą i spróbuję poeksperymentować:)

  • Gość napisał(a) z *.lukman.pl komentarz datowany na 2014/12/29 19:45:44:

    Mi wyszło 4.

  • Gość napisał(a) z *.lukman.pl komentarz datowany na 2014/12/29 19:50:06:

    "Na około o średnicy 1-2cm" ?????

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2014/12/31 08:14:50:

    Przeczytaj proszę jeszcze raz całe zdanie, które zacytowałeś drogi gościu.

  • Gość jjhvgjvkhujvfuyhj napisał(a) z *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl komentarz datowany na 2015/01/08 18:33:57:

    Myślę, że takie placki na pewno są pyszniejsze od kupnych placków z dodatkiem chemi

  • Gość marki51 napisał(a) z *.serv-net.pl komentarz datowany na 2015/01/20 14:42:49:

    Pysznie wyszło dzieciaki się zajadają - nawet suchymi placuszkami

  • Gość amur napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2015/01/28 19:19:31:

    Placki wychodzą świetne, spontaniczne pyszne jedzonko wyszło, wszyscy objedzeni...MNIAM...

  • Gość volverin300 napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2015/02/08 22:55:40:

    Witam, wygląda pysznie!
    Zrobię je a potem przerobię część na nachosy. Na pewno będą lepsze od tych ze składem:
    E,e,e,e,e,e,e,e,e,e,e,e,e,e.
    POZDRAWIAM

  • Gość KAROLINA napisał(a) z *.dynamic.mm.pl komentarz datowany na 2015/02/10 15:23:00:

    Wyszły super, pierwszy raz mi się udało. Kiedyś próbowałam ale nigdy mi nie wyszły. Jestem zachwycona przepisem!

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2015/02/10 17:03:21:

    super! Bardzo się cieszę i pozdrawiam :)

  • Gość bjg napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2015/02/10 21:36:07:

    Jak moja babcia robiła kluski na rosół i z placka odkrawała nam kawałki to piekliśmy je na rozgrzanej blasze przy piecu, te niczym się nie różnią

  • ilenia napisał(a) komentarz datowany na 2015/02/21 22:00:59:

    Ekstra przepis, dzisiaj został wypróbowany. Idealnie plastyczne ciasto, które nie potrzebowało wcale podsypywania mąką. Smażyłam tylko krócej. Dzięki!

  • Gość Magda napisał(a) z *.maverick.com.pl komentarz datowany na 2015/02/24 16:41:50:

    Ja mam pytanie:jak przechowtwać tortile gdybym chciała je uźyć następnego dnia, co zrobić by nie wyschły?
    Pozdrawiam!

  • Gość Caro napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2015/03/08 18:11:06:

    super!
    to moje drugie podejście, pierwsze kilka lat temu zakończyło się fiaskiem, a tu proszę
    wegańskie, bez konserwantów, nie śmierdzi kwasem jak sklepowe, proste do zrobienia.... made my day ;)

  • Gość napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2015/03/08 18:55:41:

    wyszły super smaczne, przepis godny polecenia

  • Gość Firzen napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2015/03/10 23:31:58:

    Polecam zapoznać się z definicją słowa "średnica". No offense.

  • Gość Karcio napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2015/03/12 17:11:01:

    Pyszne pierogi wychodzą z tego ciasta ;)

  • Gość napisał(a) z *.215.198.228-internet.zabrze.debacom.pl komentarz datowany na 2015/03/15 11:11:16:

    Wczoraj na kolację i dziś na śniadanie zawitały tortille. By były bardziej 'fit' zamiast 2szkl pszennej mąki, dodałam po 1szkl mąki pszennej i zytniej. Rewelacja. A jakie zdrowe

  • Gość Kasia napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2015/03/18 19:55:20:

    Wyszły wspaniałe i pachnące , sklepowe faktycznie śmierdzą zwłaszcza w czasie podgrzewania

  • Gość Aneta napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2015/03/24 17:27:21:

    Tortilla pyszna, mega szybka, sklepowe mi śmierdzą, ciasto bardzo łatwo się wyrabia i wałkuje (stolnica i wałek silikonowe). Tylko placki wyszły mi bardzo małe z tej porcji, średnica 25 cm przed usmażeniem a były naprawdę cieniutkie listki. Polecam!!

  • Gość napisał(a) z *.tvk.torun.pl komentarz datowany na 2015/04/12 18:14:22:

    Co zrobić, by były mniej elastyczne? Wystarczy dłużej przytrzymać na patelni, krócej wyrabiać, czy coś zmienić w przepisie?

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2015/04/12 18:26:58:

    Elastyczność tortilli to zaleta, a nie wada :) W przeciwnym razie kruszyłyby się, łamały i nie dałoby się ich zwinąć. Dlaczego nie chcesz, aby były elastyczne?

  • Gość maja nowak napisał(a) z *.centertel.pl komentarz datowany na 2015/04/26 12:05:13:

    Bardzo dobre super na danie przekąskowe

  • Gość Martusia napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2015/05/06 08:48:25:

    Dzięki za przepis :) Ciasto wyrabiało się super, problem pojawił się przy rozwałkowywaniu --- może byłam zbyt ambitna i chciałam zbyt cienkie placki, ale miałam problem z tym, żeby odchodziły od stołu. Ale na pewno będę powtarzać eksperyment :)

  • Gość cytrynka napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2015/05/08 20:34:39:

    Witam robiłam dokładnie według przepisu ale użyłam mąki żytniej pełnoziarnistej wyszły mega super kebaby. :) świetny przepis

  • Gość ania napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2015/05/28 12:30:02:

    Wyszły cudowne!

  • Gość napisał(a) z 150.254.107.* komentarz datowany na 2015/06/03 15:47:43:

    Totalna porazka. Drugi raz zafajdalem cała kuchnie bo wyszla mi jakas mamałyga a nie ciasto. Przepis beznadziejny!!!

  • Gość MonikaM napisał(a) z *.230.c83.petrotel.pl komentarz datowany na 2015/06/06 19:58:25:

    Zrobiłam dziś po raz pierwszy, zboczyłam trochę z przepisu, robiłam na wyczucie. Robiłam na rympał, bo bałam się, że nie wyjdzie, no i wegetariańskie, bo mięsa nie miałam na podorędziu. Wyszły rewelacyjne!!!Na pewno będę robić często. Ja mieszałam mąkę torfowa z kukurydzianą.

  • Gość Kucharz Profesjonalny napisał(a) z *.net-bis.eu komentarz datowany na 2015/06/14 08:13:39:

    Aby Tortilla nie miała takich bąbli i nie wyglądała niczym karpatka, podczas smażenia można widelcem dociskać bąble (Te największe są groźne, małe nie), lecz nie przebijać - Należy to czynić w poczatkowej fazie smażenia, gdyż później to nie potrzebne.

  • Gość aga napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2015/06/16 15:21:15:

    wyszly mega! zobaczymy jak zasmakuje dziecku i partnerowi!

  • Gość johny napisał(a) z *.centertel.pl komentarz datowany na 2015/06/20 15:17:18:

    to raczej nie na moje nerwy. przepis z zalozenia jest super i niby prosty, ale... no właśnie nie radze raczej wałkować większych placków niż patelnia, bo mi prawie wcale się nie skurczyły, a przy nakładaniu z racji tego ze większe od patelni to się zawinely i skleily po bokach. Wtedy wybór, czy zostawić surowe na zawinieciach, czy dluzej zostawić na patelni - jedno i drugie to i tak porażka, bo albo odkroisz surowe czescie i zostanie tortilla w którą może zawiniesz jednego falafela albo przy drugiej opcji srodek się wysuszy i będzie się lamal przy zawijaniu. Dodatkowo przy zachowaniu proporcji z przepisu wyszly mi 4, a nie 8 sztuk. na koniec zrobiłem eksperyment i rozwalkowalem malutki kawalek ciasta średnicy może 10cm i ten wyszedł genialnie. Podsumowując mój przydługawy i nudny wywód proponuje rowalkować większy placek i przyciąć nożem do wielkości patelni - będzie okrągly i bez nerwów. Spróbuje kiedyś jeszcze raz, a tym czasem biegne do sklepu po tortille z chemią:(

  • Gość kaska napisał(a) z *.mlawa.vectranet.pl komentarz datowany na 2015/06/27 08:14:10:

    Mega smaczne i proste

  • Gość ja napisał(a) z *.mf.gov.pl komentarz datowany na 2015/07/03 10:39:26:

    Czy usmażone placki można zamrażać? Albo gotowe ciasto przed usmażeniem?

  • Gość jan.kowalewicz napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2015/07/04 13:40:11:

    czy uda się również z mąką kukurydzianą? sprawdzę.

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2015/07/04 17:41:15:

    Nie polecałabym mrozić, a z kukurydzianej mąki nie wyjdą, chyba, że użyjesz mąki masa harina, ale ich wykonanie jest znacznie trudniejsze, niż pszennych.

  • Gość napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2015/07/04 19:43:23:

    4y3y

  • Gość napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2015/07/07 20:48:22:

    Wyszły bardzo smaczne. Bardzo łatwo się przygotowuje. Ja po wlaniu gorącej wody najpierw wszystko wymieszałam mikserem z hakiem. Potem dopiero zagniotłam. Tak jest chyba łatwiej ;) Chociaż u mnie z takich proporcji ciasta wyszło 5 dużych tortilli. Warto zrobić !

  • Gość Arek napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2015/07/12 21:18:58:

    Świetny przepis!
    Podpowiesz może jak je przechowywać by jak najdłużej można się było nimi cieszyć? Lubie robić na zapas ale bardzo szybko wysychają...

  • Gość Łucja napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2015/07/16 09:05:20:

    Wyszły super! Ale te proporcje starczyły mi na 5 porcji - raczej średnich, ciasto było cienkie. Całkiem inaczej smakują niż kupowane. Nigdy więcej chemii skoro takie proste i szybkie w przygotowaniu! :)

  • Gość Maja2580 napisał(a) z *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl komentarz datowany na 2015/07/20 14:20:44:

    fajnie wyszły dodałam je do kebaba i bardzo dobre :D mniam

  • Gość napisał(a) z *.olsztyn.vectranet.pl komentarz datowany na 2015/07/27 17:10:04:

    Dla mnie bomba :)

  • Gość kp napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2015/08/17 07:10:36:

    To jest maca, a nie tortilla!

  • Gość Adrian napisał(a) z *.static.ip.netia.com.pl komentarz datowany na 2015/08/21 12:33:40:

    Wyszły fajnie i bardzo smaczne, lecz wyszły mi zaledwie 4 tortille, jeśli chciałem zrobić takie duże, by móc je zawinąć jak w Maku.Przepis godny polecenia.

  • Gość Amelia napisał(a) z 195.116.220.* komentarz datowany na 2015/09/09 23:49:45:

    Bardzo prosty i smaczny przepis. Aby tortilla była elastyczna, proponuję zrobić ją wieczorem i przechować w na noc w lodówce owiniętą w folię. Jako bazę przed zawinięciem należy ją posmarować np. twarogiem z ziołami itp. :-)

  • Gość ja napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2015/09/14 16:49:12:

    Polecam. Jeżeli są trudności z wałkowaniem, nie szczędzić mąki, nie zmieni to efektu.

  • Gość bez senność napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2015/09/18 20:01:01:

    Witam! Uwielbiam ten przepis i mam nadzieję, że nie obrazisz się, że wspomniałam o nim (oczywiście zaznaczając, że pochodzi z tego bloga i odsyłając do Twoje wpisu) w ostatnio dodanym przeze mnie poście. Serdecznie pozdrawiam!:)

  • Gość Dorota napisał(a) z *.dip0.t-ipconnect.de komentarz datowany na 2015/10/01 16:41:02:

    A mi ciasto wyszło bardzo gumiaste i musiałam ciągle podsypywać mąką tak się kleiło do blatu :( w konsekwencji trudno było rozwałkować, trzymałam się proporcji, co poszło nie tak?

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2015/10/02 09:17:10:

    A jakiej mąki użyłaś? Z góry mówię, że tortowa nie nadaje się, pomimo, że mogłoby się wydawać, że jest bardzo zbliżona do wrocławskiej lub poznańskiej. Generalnie już podczas wyrabiania ciasto powinno być gładkie i ładnie odchodzić od ręki. Jeśli się klei należy dodać więcej mąki i dokładnie zagnieść przed rozwałkowaniem.

  • Gość Krzysiek napisał(a) z *.sileman.net.pl komentarz datowany na 2015/10/19 17:51:40:

    Zrobiłem ciasto wg przepisu co do ml:). Wyszło dobrze, aczkolwiek warto smażyć na suchej patelni pod przykryciem żeby jak najmniej wody z ciasta wyparowało podczas wspomnianego smażenia. Po usmażeniu warto dać je do lodówki żeby były ciągle elastyczne, potem podsmazyc bądz podpiec wopiekaczu do sandwichów;). Jedyny mankament to troche za słabo rozwałkowałem ciasto ( byłem głodny śpieszyło mi się:) po czym zjadłem jednego i byłem najedzony:):). Polecam do tego pierś z kurczaka + marynata z oliwy i przyprawy do gyrosa + 2 surówki z kapusty czerwonej i białej, pomidor + oczywisscie sos czoskowy na bazie jogurtu + majonezu. Przepis na ciasto prosi się o dodanie ziół do składników:) Ogólnie przepis na to ciasto 4+ za szybkość wykonania i uniwersaloność:)

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2015/10/20 11:28:37:

    Dzięki za komentarz. Pozdrawiam Krzysiek! :)

  • Gość lusia napisał(a) z *.internetia.net.pl komentarz datowany na 2015/10/31 17:51:04:

    Placki wychodzą fenomenalnie! Za każdym razem. I do tego kilkakrotnie tańsze w porównaniu do tych sklepowych :)

  • Gość napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2015/11/07 22:15:51:

    Aby tortille były elastyczne można na dno garnka ułożyć wilgotną ściereczkę i na niej układać usmażone tortille cały czas zakrywając garnek pokrywką. W garnku utworzy się wilgotny mikroklimat i upieczone tortille będą chłonęły z niego wilgoć. Będą wtedy elastyczne i łatwiej będzie można zawijać w nie farsz.
    Życzę smacznego

  • Gość darek napisał(a) z *.gorzow.mm.pl komentarz datowany na 2015/11/22 19:58:42:

    mi tez wyszły pomyślałem nawet o schowaniu do lodówki ale się rozmyśliłem hahah poszły na biegu pozdrawiam

  • Gość napisał(a) z *.dynamic.mm.pl komentarz datowany na 2015/12/06 12:41:39:

    Z tych proporcji wyszły mi tylko cztery i to nie za duże. Miejcie to na uwadze.

  • Gość napisał(a) z *.9.ftth.classcom.pl komentarz datowany na 2015/12/06 17:53:44:

    Zamiast mąki pszennej dałam tortową i placki wyszły świetne, 8 porcji, tak jak w przepisie.
    Dzięki za przepis i polecam ;)

  • Gość Natalia napisał(a) z *.opera-mini.net komentarz datowany na 2015/12/07 15:14:03:

    Robiłam z wielu przepisów, ale ten zdecydowanie nalepszy:) wyszły super:) polecam przed zawinięciem w nie czegoś zmoczyć je lekko wodą:) są lepsze:) wyszło dokładnie osiem mniam!

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2015/12/07 15:21:40:

    Bardzo się cieszę Natalia i pozdrawiam ;)

  • Gość Monia napisał(a) z *.interkar.pl komentarz datowany na 2015/12/14 17:41:43:

    Zawsze myślałam, że robienie tortilli to wyższa szkoła jazdy ale z twoim przepisem to super proste. Robię je jak tylko dzieci sobie zażycz. Właśnie przetestowałam mix mąki pszennej i pełnoziarnistej. Wyszły rewelacyjne. Pozdrawiam

  • monia671 napisał(a) komentarz datowany na 2015/12/31 10:09:18:

    Są świetne. Zrobiłam z nich przekąski sylwestrowe- serek topiony podsmażyłam z koperkiem i odrobiną czosnku, smarowałam tortille, a potem pokroiłam w roladki, świetna zimna przekąska. Polecam i dziękuję!

  • Gość Jan napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2016/01/01 17:39:36:

    Ha ha ha - wszystko fajnie, tylko tortilla jest robiona z mąki kukurydzianej

  • Gość AniaSłoneczko napisał(a) z *.centertel.pl komentarz datowany na 2016/01/02 01:01:10:

    kochanieńka mam problem: zamiast tortilli wyszła mi maca. Co zrobiłam źle. Skarbie pomóż proszę

  • Gość dag napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2016/01/02 14:37:14:

    Wyszly super!Dzieki za przepis

  • Gość Mag napisał(a) z *.ronus.pl komentarz datowany na 2016/01/02 16:03:39:

    Zrobiłam pół na pół mąka pszenna i żytnia. Pyyyycha ;)

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2016/01/04 14:20:18:

    @AniaSłoneczko Nie mam pojęcia :) Może za słabo rozwałkowałaś i była za gruba, albo za długo przypiekałaś na patelni i wyschła?

  • Gość zaskoczona napisał(a) z *.stansat.pl komentarz datowany na 2016/01/06 16:17:44:

    Przepis super, właśnie się zjadamy z synem pyszną tortillą, a syn powiedział że jest 100 razy lepsza niż ze sklepu. Jestem całkowicie zgodna z tą opinią. Serdeczne dzięki:)

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2016/01/06 18:56:32:

    Bardzo się cieszę i pozdrawiam :)

  • Gość VegePowerrrr napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2016/01/09 18:52:34:

    dzięki za przepis! zrobiłam z mąki pełnoziarnistej i wyszły super <3

  • Gość filipek napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2016/01/28 20:12:18:

    bardzo dobry przepis polecam

  • Gość Huzar napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2016/01/30 13:56:09:

    Super, aż byłem zdziwiony że potrafię zrobić takie dobre jedzonko :)

  • Gość yogi napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2016/02/02 01:39:58:

    Hej, ludzie! A gdzie w tym wszystkim podstawa tortilli, czyli MĄKA KUKURYDZIANA?

  • Gość myszka napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2016/02/20 15:44:02:

    robiłam dziś tortillę z Twojego przepisu i wyszło pysznie :)

  • Gość Anna napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2016/03/07 20:50:53:

    Zrobiłam i wyszły jak trzeba :)

  • Gość napisał(a) z *.as13285.net komentarz datowany na 2016/03/13 20:50:21:

    czy na zwyklej patelni tefala tez wyjda

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2016/03/15 07:19:52:

    Wyjdą na pewno ;) Jeśli nie masz jakiegoś doszczętnie pościeranego teflonu, do którego wszystko się klei to wyjdą na bank.

  • Gość Atol napisał(a) z *.gl.digi.pl komentarz datowany na 2016/03/16 13:35:17:

    Zrobiłam dokładnie wg przepisu , od siebie dodając zioła do ciasta i wyszły idealne. Dziękuję!

  • Gość dosia napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2016/03/23 14:52:20:

    Witam. Czy można zamiast smażyć to piec w piekarniku? Mogą być zdrowsze.

  • Gość Elvi napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2016/03/24 19:28:10:

    Tortille robiłam z różnych przepisów: tych gdzie dodaje się smalec, tych gdzie miesza się 2 typy mąk i zawsze miałam jakieś "ale". Z tego przepisu wyszły najlepsze jakie robiłam: mięciutkie i bardzo smaczne. Polecam.

  • Gość BashamyWay napisał(a) z *.dip0.t-ipconnect.de komentarz datowany na 2016/03/28 14:50:44:

    Tego właśnie szukałam.. zabieram się za robienie placków! Dobrze, że wspomniałaś o tym, że po dłuższej chwili zrobią się suche.. mam tendencję do tego żeby nie pilnować co się dzieje na patelni :)

  • Gość Ania napisał(a) z *.cable.smsnet.pl komentarz datowany na 2016/03/28 21:32:32:

    Prbowałam już wiele przepisów na tortille ale ten powalił wszystkie na kolana. Dziękuję:). Mąż zachwycony, od dziś koniec z kupowaniem gotowej tortilli, ta jest o niebo lepsza

  • Gość hala napisał(a) z *.internetia.net.pl komentarz datowany na 2016/04/12 20:41:36:

    Ilość komentarzy jest wprost proporcjonalna do jakości tortilli wyszły mega i oczywiście wszyscy zgodnie stwierdziliśmy, że te kupne nie umywaja się już nigdy więcej nie kupię gotowych! Dzięki za przepis. Przy okazji zapraszam do siebie www.jatyona.pl

  • Gość Hanys napisał(a) z *.85-237-179.tkchopin.pl komentarz datowany na 2016/04/24 17:43:49:

    Przepis przezajebisty ;) robilem tortille pierwszy raz w zyciu. 2 szklanki mąki tortowej pszennej, wody troszke wiecej dalem, i reszta jak w opisie. przegotowana piers z kurczaka, papryka, ogorek salata rzodkiewka pomidory bla bla.. na spody szybko ketchup, sos czosnkowy, salata, mieso salatka, i zawijamy... mniaaam ;) dziekuje za przepis, dodaje do ulubionych bo serio pychaa... w knajpie sie takiego nie zje ;) pozdrawiam serdecznie ;)

  • Gość Justyna napisał(a) z *.internetunion.pl komentarz datowany na 2016/04/29 22:48:04:

    Przepis bardzo prosty, starałam się nie przetrzymać placków na patelni, ale chyba niezbyt mi się udało albo źle przechowywałam tortille przed zawijaniem, bo wyschły - ALE - udało się je uratować: włożyłam do garnka zwilżoną ściereczkę na dno, a na to placki przekładane wilgotnymi ręcznikami papierowymi - po kilkunastu minutach dało się zwijać :)

  • gzymsy napisał(a) komentarz datowany na 2016/05/17 21:31:13:

    pycha, polecam :)

  • Gość KSWC napisał(a) z *.centertel.pl komentarz datowany na 2016/06/05 15:49:53:

    Przepis genialny w swojej prostocie, pomysl przedni i wychodzi co i gdzie trzeba :) Pomijajac peany kuchenne na Twoją cześć, bardzo dziękuje za okraszenie przepisu tą wstawką o Sevres ^^ Uchichotałem do nieprzytomności :)

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2016/06/06 12:32:57:

    @KSWC Cieszę się bardzo , że trafiłam z przepisem i żartem ;) Nie każdemu odpowiada moje poczucie humoru, więc tym bardziej fajnie trafić na kogoś, kto ma takie samo :) Pozdrawiam serdecznie

  • Gość Jan Góra napisał(a) z *.gazeta.pl komentarz datowany na 2016/06/13 14:22:32:

    Kaj je miynso!?

  • Gość Karo napisał(a) z *.gazeta.pl komentarz datowany na 2016/06/26 10:43:33:

    Wyszły super! Już nigdy nie kupię gotowych placków do tortilli.

    Zapraszam również na mój blog: vegankaro.blogspot.com/ :)
    Pozdrawiam!

  • Gość Listwy przypodłogowe napisał(a) z 91.235.255.* komentarz datowany na 2016/07/08 19:19:05:

    Fajny i ciekawy pomysł :)

  • Gość izolda napisał(a) z 155.133.34.* komentarz datowany na 2016/07/11 13:27:39:

    Placki są super, jednak najlepsze wychodzą gdy się je rozwałkuje na niemal przezroczysto, polecam;)

  • Gość Michał napisał(a) z *.gazeta.pl komentarz datowany na 2016/07/14 20:28:30:

    Znakomity przepis, dziękuję! I już rozumiem Twoje poczucie, że było Ci "głupio", bo to faktycznie bardzo proste i nie ma opcji, żeby nie wyszło! A przyznam, że miałem niezłą tremę, bo jakkolwiek gotuję nieźle, to często zdarza mi się spaprać wszystko, co wymaga zagniatania itp. Może masz równie niezawodny przepis na ciasto na pizzę? ;-) Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję! :-)

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2016/07/14 21:05:32:

    Cieszę się, że przepis się sprawdził. A przepis na pizzę również mam ;) zapraszam: vegazone.blox.pl/2014/05/Najlepsza-pizza-przepis-i-wskazowki-wiosenna.html

  • Gość napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2016/07/30 16:10:03:

    Wychodzą kruche nie można zawijać

  • Gość Natalia napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2016/08/16 12:24:50:

    Czy mąkę pszenną można zastąpić inną, np. kukurydzianą lub załóżmy jakąś pełnoziarnistą? Czy bardzo zmieni to plastyczność ciasta?

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2016/08/16 16:31:37:

    Kukurydziana niestety odpada. Do zrobienia tortilli nadaje się tylko specyficzny typ mąki kukurydzianej, która nazywa sie masa harina, ale wówczas sposób przygotowania tortilli jest inny, niż ten przedstawiony w przepisie. Robiłam te tortille pól na pół ze zwykłej mąki pszennej i mąki pszennej pełnoziarnistej. Wówczas wyszły idealne. Myślę, że można zaryzykowac i zrobić w 100% z mąki pszennej pełnoziarnistej. Powinny wyjść. Innych mąk niestety nie mogę polecić, bo nie próbowałam.

  • Gość napisał(a) z *.dynamic.gprs.plus.pl komentarz datowany na 2016/08/21 18:22:36:

    Rewelacja ,proste do zrobienia :)

  • Gość Karina napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2016/08/22 18:53:00:

    Dzięki za przepis! Wyszły cudowne, udało się za pierwszym razem! :)

  • Gość Maja napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2016/08/27 22:39:20:

    Świetny przepis i megaprosty :) Wyszły super smaczne - robiłam z mąki pszennej (dokładnie ze starej jej odmiany - z samopszy). Pycha po stokroć! :) Dzięki!

  • Gość pola napisał(a) z *.dclient.hispeed.ch komentarz datowany na 2016/09/10 13:48:54:

    Najlepsza tortilla jaką jadłam!!! I bardzo prosty przepis, dziękuję :-)

  • Gość EEEE napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2016/09/21 17:38:52:

    NO I TYLE WYSZŁO JAK CZEBA DZIENA

  • Gość kas napisał(a) z *.customer.cdi.no komentarz datowany na 2016/10/02 19:05:15:

    Bardzo dobre. Bardziej się człowiek najada takimi domowej roboty. Strasznie ciężko się rozwałkowuje to ciasto :/ Może za suche robię ? Norweska mąka to nie wiem jaki typ to jest nawet... :/

  • sp69 napisał(a) komentarz datowany na 2016/10/04 18:03:36:

    Jeśli wspominasz o meksykańskich kobietach to w przepisie nie powinno zabraknąć zdania Tortillas de Harina (bo to chyba miała być jej kopia). Jak z mąki kukurydzianej to Tortillas de Maseca (drobo mielona mąka kukurydziana). Zresztą co ja się znam, idę zrobić podpłomyki :D :D :D

  • Gość marek napisał(a) z *.dynamic.mm.pl komentarz datowany na 2016/10/09 14:56:57:

    super przepis, dzisiaj tortilla wjedzie na obiad ;)

  • Gość kucharz123 napisał(a) z *.telico.pl komentarz datowany na 2016/10/13 19:25:59:

    Super przepis ale polacem dluzej smazyc tortille tak z 3-4 min

  • Gość symultana napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2016/10/16 16:33:42:

    Super przepis! Zrobiłam je z mąki pszennej na pizzę. Po usmażeniu schowałam pod szklany klosz (bo mi mucha wpadła do kuchni) i dzięki temu placki długo pozostały miękkie i sprężyste. A pomyśleć, że kupowałam wcześniej tortille organiczne po 2 zł za sztukę. Z podanych proporcji wyszło mi 6 sztuk, ale myślę, że gdybym się bardziej przyłożyła do wałkowania, to by wyszło 8. Trzeba je rozwałkować jak najcieniej i smażyć krótko, tak jak w przepisie i wyjdą idealnie. Nigdy więcej kupowania tortilli!

  • Gość stanley napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2016/11/08 22:00:50:

    Wyszły przepyszne:) Dzięki:)

  • Gość Dziunia napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2016/11/12 19:15:51:

    Sprawdziłam przepis i jestem bardzo zadowolona z efektów. Znalazłam go przez przypadek, bo okazalo sie że na dzisiejszy posiłek dla 4 osób mam tylko 3 tortille, gotowce ze sklepu. Zrobilam wlasne wg tego przepisu i... chyba zostanie na stałe w mojej kuchni. Polecam

  • Gość Aga napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2017/01/10 10:22:14:

    Super przepis.Sama zawsze kupowałam z niewiedzy i chyba nie zainteresowaniem się tym żeby samemu zrobić. No i dzisiaj wpadłam na ten pomysł i znalazłam Twój przepis.Te sklepowe kupujesz i masz ale czytając skład trochę się odechciewa

  • Gość Gość napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2017/01/10 10:31:21:

    Ja pamiętam podobne placuszki robione przez nasze babcie na rozgrzanej płycie pieca..

  • Gość kulinarne.pl napisał(a) z *.telemedia.pl komentarz datowany na 2017/01/20 21:20:09:

    Przepis poleciła mi koleżanka, bardzo prosty a tortilla wychodzi pyszna!
    Dziękuję

  • Gość m napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2017/02/01 20:09:09:

    Wyszła super! Dzięki za tak prosty przepis! :)

  • Gość Gość 128522 napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2017/02/21 11:44:14:

    Wspaniały przepis . Ja też wstydzę się, że tak długo korzystałam z kupnych tortilli!Żeby nie wysychały jeszcze ciepłe zawijam w folię aluminiową dzieki czemu nie tracą elastyczności!

  • Gość napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2017/03/19 19:09:41:

    Świetny przepis! Dzisiaj piekłam,
    dużo lepsze jak kupne:)

  • Gość Grzegorz napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2017/04/25 15:43:09:

    W smaku dobre tylko moje bardzo kwadratowe

Dodaj komentarz

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa