Wpis

sobota, 02 listopada 2013

Aromatyczna kapusta zasmażana z rodzynkami

To danie to nic innego jak wegetariański bigos ze słodkiej kapusty doprawiony bardzo aromatycznymi przyprawami: kminem rzymskim, cynamonem, anyżem, imbirem i goździkami. Pachnie obłędnie i rozgrzewa. Prosta potrawa, która dzięki przyprawom zyskuje ciekawy, orientalny  charakter.  Można jeść ją z pieczywem lub jako dodatek do dania głównego. Jeśli nie macie którejś z przypraw lub definitywnie jej nie lubicie można ją pominąć. Zawsze zachęcam do doprawiania według własnego gustu. Niezłym pomysłem byłoby również zastąpienie części przypraw dobrej jakości mieszanką typu curry. Jeśli jednak macie możliwość zastosujcie się do przepisu skrupulatnie, bo jestem ciekawa Waszej opinii na temat smaku. Mnie osobiście oczarował.

 

kapusta zasmażana na łodko


 

składniki:

0,5 główki słodkiej kapusty

2 cebule

2-3 marchewki

0,75 szklanki rodzynek

kawałek świeżego imbiru (3x3cm)

10 goździków w całości

1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego

1 łyżeczka cynamonu

1 płaska łyżeczka mielonego anyżu

sok z całej cytryny

sól, pieprz według smaku

3 łyżki oleju

opcjonalnie: łyżka miodu

 

wykonanie:

1. Kapustę szatkujemy odrzucając głąb. Cebulę kroimy w pióra. Marchew i imbir ścieramy na tarce.

2. W dużym garnku rozgrzewamy olej, a który wrzucamy cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy wszystkie przyprawy korzenne włącznie z imbirem i chwilę przesmażamy na małym ogniu.

3. Dodajemy kapustę oraz marchew i zalewamy całość litrem wody. Doprawiamy solą i pieprzem i dusimy tak długo, aż kapusta zmięknie. Nie przykrywamy garnka szczelnie - należy pozostawić małą szczelinę, dzięki czemu większość wody wyparuje w trakcie gotowania. Potrwa to około 2 godzin.

4. Gdy bigos osiągnie pożądaną konsystencję doprawiamy go sokiem z cytryny i ewentualnie miodem.

Kapusta najlepiej smakuje odgrzewana. Polecam przygotowanie jej minimum dzień wcześniej. Jeśli coś Wam zostanie można część zamrozić.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
vegazone
Czas publikacji:
sobota, 02 listopada 2013 09:05

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość LaGusteau napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2013/11/02 09:59:55:

    Masz cudne zdjęcia! Jak Ty je robisz ? ;)

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2013/11/02 16:40:04:

    Dziękuję serdecznie ;) Jak robię? Raczej zwyczajnie. Przy dziennym świetle, bez zaawansowanych technik i sprzętów :)

  • gotowaniezestylem napisał(a) komentarz datowany na 2013/11/04 19:15:39:

    Wygląda bardzo apetycznie, dobrym pomysłem byłoby dodanie do kapusty oprócz rodzynek np. śliwek suszonych. Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa