Wpis

piątek, 25 października 2013

Burgery z kaszy jaglanej

Podczas ostatniej wycieczki do stolycy odwiedziłam wychwalany przez miliony bar z wegańskimi burgerami "Krowarzywa". Od lat nie jem miesa, więc zdążyłam się już przekonać, że dobra kuchnia wegetariańska wcale nie jest uboga w smaki. Teraz coraz częściej upewniam się w tym, że również dania wegańskie mogą być bardzo aromatyczne i smaczne. W "Krowarzywa" spałaszowałam cieciorex z ostrym sosem i powiem Wam, że zrobiłam to z wielką przyjemnością. A musicie wiedzieć, że bardzo rzadko jestem zadowolona jedząc na mieście. Oczywiście jako kulinarny eksperymentator od razu zaczęłam kombinować jakby wysmyczyć takie wegańskie cudo w domu. Kotlety z cieciorki jem dosyć często, więc zdecydowałam się przyrządzić inny, w pełni wegański burger inspirowany menu "Krowarzywa", a mianowicie jaglanex. Btw. te nazwy rodem z lat 90-tych po prostu mnie rozczulają :)

Przyznam, że trochę się obawiałam, czy taki burger bez jajka nie rozpadnie się podczas obróbki termicznej. Zupełnie niepotrzebnie. Przygotowywałam go już w wersji z patelni i z piekarnika. Za każdym razem wychodził perfekcyjny. Powiem więcej - przetestowałam również wersję z jajkiem i była o wiele bardziej kłopotliwa w przygotowaniu, niż wegańska. Trzeba było dodać do niej bułkę tartą i moim zdaniem burgery straciły na smaku. 

 

wegańskie burgery

 

składniki:

2/3 szklanki kaszy jaglanej

3 pełne łyżki otrębów owsianych

sól, pieprz do smaku

2 średnie marchewki

1 cebula

1 łyżka oleju

1 łyżka sosu sojowego

1/2 łyżki octu (winnego, jabłkowego) lub łyżka soku z cytryny

po jednej płaskiej łyżce: suszonych pomidorów, czarnuszki i czosnku niedźwiedziego*

opcjonalnie: łyżka sezamu do posypania burgerów

 

*Jakiś czas temu zakupiłam na Allegro gotową mieszankę: czarnuszka+czosnek niedźwiedzi+suszone pomidory. Bardzo ją Wam polecam, bo połączenie smakowe jest moim zdaniem bardzo udane. Jeśli jednak nie macie pod ręką takich przypraw możecie użyć swoich ulubionych ziół, czosnku lub dodać łyżeczkę koncentratu pomidorowego.

 

wykonanie:

1. Zagotowujemy około 2 szklanki osolonej wody. Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy i wrzucamy do wrzątku. Gotujemy około 7 minut,  a następnie zdejmujemy z palnika i pozostawiamy na 20 minut pod przykryciem. 

2. W między czasie marchew ścieramy na tarce o dość drobnych oczkach. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę podsmażamy na oleju, na złoty kolor. 

3. Wszystkie składniki burgerów (oprócz sezamu) mieszamy zanim kasza ostygnie. Dzięki temu składniki ładnie połaczą się ze sobą i kotleciki wyjdą spoiste. 

4. Formujemy płaskie burgery i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy je sezamem i wkładamy na 20-30 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. 

Burgery przygotowane w ten sposób są chrupiące i lekkie. Ja podałam je w bułkach dyniowych, z kiełkami słonecznika, sosem czosnkowym i pieczonym buraczkiem. 

Mniami! :)

 


 

 

 

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
vegazone
Czas publikacji:
piątek, 25 października 2013 08:26

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/25 10:15:57:

    Świetny pomysł, uwielbiam jaglaną :)

  • Gość Maggie napisał(a) z *.zen.co.uk komentarz datowany na 2013/10/25 13:00:19:

    Kapitalny pomysl!

  • Gość Angelika napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/11/27 16:44:38:

    Dzisiaj były na obiad, podałam z mieszanką meksykańską. Pyszne i na pewno będę powtarzać.

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2013/11/27 20:03:25:

    Cieszę się ;)

  • Gość Iza napisał(a) z *.icpnet.pl komentarz datowany na 2013/12/01 13:20:50:

    No to beda dzisiaj na obiad :-) Jami :-)

  • yamine napisał(a) komentarz datowany na 2014/03/19 22:13:20:

    Ten olej z czarnuszki jest rewelacyjny! Próbowałam, jest chyba najlepszy...kupiłam go w sklepie tajemnicemaroka.com . naprawdę surer polecam .. Ewa

  • Gość MartA napisał(a) z *.tvteletronik.pl komentarz datowany na 2016/08/02 19:10:05:

    Dzisiaj były na obiad. Chociaż nie miałam czosnku niedźwiedziego i suszonych pomidorów (dodałam łyżkę domowego ketchupu) to były pyszne. Na pewno nie raz jeszcze zagoszczą na moim stole :D

Dodaj komentarz

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa