Wpis

poniedziałek, 21 października 2013

Babeczki dyniowe z kremem karmelowym

Te babeczki można przygotować w dwóch wersjach. Jako tradycyjne muffiny bez dodatków lub babeczki ozdobione kremem karmelowym. Muffinki dyniowe są wilgotne i puszyste zarazem. Mocno pachną przyprawami korzennymi. Już dawno nie piekłam słodkości, więc chciałam im nadać odświętny szlif. Pomysł na ozdobienie ich karmelowymi różami okazał się bardzo trafiony. Polecam tę wersję na wszelkie przyjęcia, ponieważ wyglądają jakby wyszły spod ręki cukiernika, a są banalnie proste w przygotowaniu. Aby uformować krem w kształt róży wystarczy jedynie zaopatrzyć się w rękaw cukierniczy oraz końcówkę (tylkę) w kształcie dużej, otwartej gwiazdki (użyłam tylki 1M firmy Wilton). 

 


 

 

 składniki na 12 babeczek:

"mokre":

1/3 szklanki oleju

1 jajo

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

3/4 szklanki pulpy dyniowej (przepis znajdziecie tu)

1/2 szklanki mleka

"suche":

1 i 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)

1/2 szklanki cukru

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki soli

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka imbiru

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 

 

krem:

250g mascarpone

3 czubate łyżki masy kajmakowej z puszki

opcjonalnie: drobna posypka cukrowa

 

wykonanie:

1. Mascarpone w temperaturze pokojowej wykładamy do miski i ucieramy dodając po łyżce masy kajmakowej (można to zrobić mikserem). Gdy składniki połączą się umieszczamy krem w lodówce na minimum godzinę. 

2. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni.

3. W jednej misce mieszamy składniki mokre, w drugiej suche, a następnie mieszamy je razem. Powstałą masę wykładamy do połowy wysokości foremek (jeśli nie będziecie ich ozdabiać kremem można ciut wyżej) zabezpieczonych papilotkami lub wysmarowanych masłem. Pieczemy 18-22 minut lub do tzw. suchego patyczka.

4. Babeczki dekorujemy gdy całkowicie wystygną. W tym celu odcinamy końcówkę rękawa foliowego, umieszczamy w nim tylkę, a następnie napełniamy rękaw kremem. Umieszczamy tylkę prostopadle do babeczki i zaczynając od środka wyciskamy kremem "rysując" ślimaka. Dla wzrokowców podaję link do filmiku: klik! Gotowe babeczki można wykończyć malutkimi perełkami cukrowymi. Nie jest to konieczne, ale polecam, bo dobrane kolorystycznie kuleczki wyglądają jak kropelki rosy na płatkach róż :)

 

krem karmelowy zdobienie babeczek

babeczki dyniowe krem z macarpone do dekorowania


 Przepis na babeczki znaleziony tu

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
vegazone
Czas publikacji:
poniedziałek, 21 października 2013 06:40

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/21 10:44:11:

    Babeczki wyglądają świetnie!

  • Gość Ola napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2013/10/21 11:29:01:

    Piękne są! Ślinka cieknie, a akurat mam pod ręką puree z dyni :)

  • Gość Tarnina napisał(a) z *.cdma.centertel.pl komentarz datowany na 2013/10/21 17:51:00:

    Jestem zachwycona Twoim blogiem! Świetne zdjęcia, a przepisy też wydają mi się ciekawe. Będę zaglądać, chociażby tylko po to, żeby najeść się oczami :)

  • Gość malgorzata65@gmail.com napisał(a) z *.icpnet.pl komentarz datowany na 2013/10/21 19:44:15:

    super apetyczne jesienne ciacha ! Zdjęcia jak zwykle zachwycające.

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/21 19:50:57:

    Dziękuję Wam serdecznie za miłe słowa! Zapraszam częściej. :)

  • gin86 napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/21 20:45:10:

    Wyglądają prześlicznie, bardzo zgrabne te różyczki :)
    Ech, muszę sobie kupić kilka tylek - mam poważne braki w zaopatrzeniu :) A ostatnio coraz bardziej kręci mnie dekorowanie :)

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/21 21:05:44:

    Polecam - dekorowanie to sama przyjemność :) Nie wiem czy uzywałaś do tej pory rękawa czy szprycy, ale szczerze polecam to pierwsze, bo szprycą nic szczególnego nie udawało mi się zrobić, a rękaw i tylki, to super sprawa.

  • Gość DominikaD napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2013/10/22 20:05:23:

    Ojejkuuu! Zakochałam się w tych babeczkach! :) Czym zrobiłaś dekorację z kremu? Jest to jakaś specjalna końcówka? :) Pozdrawiam serdecznie!

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/22 20:08:33:

    Tak - wszystko jest opisane we wstępie i w przepisie :)

  • Gość My man kitchen napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/10/22 21:45:26:

    Uwielbiam taki karmelowy krem. Mniam :)

  • Gość jula napisał(a) z *.internetdsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/11/01 14:39:02:

    są piękne!

Dodaj komentarz

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa