Wpis

niedziela, 22 września 2013

Sernikobrownie tiramisu

Spostrzegawczy czytelnicy na pewno zauważą, że to samo kawowe brownie występowało już u mnie w trochę innej formie: klik!. Jednak ciasto jest tak pyszne, że postanowiłam je zmodyfikować i jeszcze raz wyeksponować, bo w poprzednim wpisie trochę znikło w bogactwie smakołyków. Sernikobrownie tiramisu ma bardzo wilgotną, ciężką konsystencję. Zasmakuje czekoholikom i kawoszom. Możecie zrobić ciasto w takich proporcjach jak podałam lub użyć połowę składników masy serowej i zrobić tylko takie łaty "sernikowe" dzięki czemu będzie wyglądać jak klasyczne sernikobrownie. 

 



składniki:

spód:

szczypta soli

2 tabliczki czekolady gorzkiej (200gr)

6 łyżeczek kawy rozpuszczonej w pół szklanki wody i wystudzonej

150gr masła

1 szklanka cukru

1,5 szklanki maki pszennej

4 jajka

łyżka ekstraktu waniliowego

wierzch:

500g serka mascarpone

2 jajka

2 łyżki maki ziemniaczanej (lub budyniu waniliowego w proszku)

100g cukru pudru

odrobina ekstraktu waniliowego lub aromatu 

 

wykonanie:

1. Czekoladę rozpuszczamy z masłem i pozostawiamy do przestygnięcia.

2. Jajka lekko roztrzepujemy widelcem, a następnie mieszamy z cukrem, ekstraktem waniliowym oraz kawą. Do tej masy dodajemy stopniowo przesianą mąką i szczyptę soli, a na koniec rozpuszczoną czekoladę z masłem (może być lekko ciepła, ale nie gorąca).

3. Mascarpone ucieramy z cukrem i jajkami. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną lub budyń oraz ekstrakt waniliowy lub aromat.

4. Formę do pieczenia o wymiarach 25x25cm wykładamy papierem do pieczenia. Najpierw wylewamy masę brownie, a następnie powoli masę mascarpone. Następnie zanurzamy łyżkę w cieście i delikatnymi ruchami robimy wzory, tak aby masy nie zmieszały się kompletnie, ale tak aby było widać masę czekoladową na wierzchu. 

5. Przykrywamy formę folią aluminiową i pieczemy 30minut w temp. 180stopni, następnie zdejmujemy folią bez wyjmowania ciasta z piekarnika, zmniejszamy temp. do 170 stopni i pieczemy kolejne 30-40 minut lub do tzw.suchego patyczka.

 


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
vegazone
Czas publikacji:
niedziela, 22 września 2013 11:16

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • wedelka napisał(a) komentarz datowany na 2013/09/22 14:04:22:

    Ciekawe :) Nie robiłam jeszcze sernikobrownie na bazie mascarpone.

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2013/09/22 19:38:35:

    Wygląda obłędnie. Jestem pewna, że jest przepyszne!

  • Gość siankoo napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/09/23 11:31:48:

    Wygląda świetnie, a miałam ograniczyć słodycze tylko jak to zrobić widząc takie sernikobrownie :) Pozdrawiam

  • Gość Rizza napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/10/03 14:56:58:

    Ciasto wygląda jami jami :) właśnie biorę się do przygotowania ale muszę zapytać co z mąką ziemniaczaną lub budyniem bo w przygotowaniu nie jest wspomniane??

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/03 15:21:01:

    dodajemy ją do masy serowej :)

  • Gość SSlas napisał(a) z *.promax.media.pl komentarz datowany na 2013/12/19 10:19:19:

    Czy zamiast serca mascarpone można użyć zwykłego serka waniliowego takiego jak do sernika na zimno?

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2013/12/19 15:33:32:

    Jeśli już to polecam Twój Smak naturalny śmietankowy, bo mascarpone jest jednak bardzo tłusty i ciężko go zastąpić. Niestety nie wiem jak się zachowa serek homogenizowany. Prawdopodobnie będzie za rzadki.

  • Gość SSlas napisał(a) z *.promax.media.pl komentarz datowany na 2013/12/20 08:46:01:

    dziękuję za odpowiedź. :)

  • Gość Pulek napisał(a) z *.ssp.dialog.net.pl komentarz datowany na 2015/02/05 21:42:14:

    Czy budyniu też mają być dwie łyżki tak jak mąki, czy wsypać cały budyń?:)
    Przy okazji uwielbiam Twój blog, świetne przepisy!

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2015/02/06 13:03:19:

    Hej ;) Dwie, pełne łyżki budyniu powinny wystarczyć. Dzięki za miłe słowa. Bardzo przyjemnie czyta się takie komentarze :) Ściskam!

Dodaj komentarz

Kalendarz

Lipiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa