Wpis

czwartek, 26 września 2013

Dobre ciasto na pieczone pierogi

Dziś przedstawię Wam ciasto, które jak wynika z mojej praktyki najlepiej nadaje się na pieczone pierogi. Po pierwsze jest bardzo elastyczne, dzięki czemu nie pęka i nie rozrywa się podczas klejenia. Łatwo nadać mu pożądany kształt.  Nie klei się do blatu ani rąk. Wystarczy podsypać je minimalną ilością mąki. Klejenie pierogów z tego ciasta to czysta radość i łatwizna. Pierożki mają chrupiącą skórkę. Nie wyrastają na wielkie, miękkie buły, ale ciasto jest puszyste i pulchne w środku. 

Ta odsłona pierogów pieczonych ma bardzo jesienny charakter. Farsz zawiera sezonowe warzywa - paprykę, dynię pomidory, które przyprawione ostrą papryczką fajnie rozgrzewają. Do samego ciasta dodałam odrobiną kurkumy, aby były żółciutkie i ozdobiłam pestkami dyni. Gdybym była blogerką modową napisałabym zapewne - totalnie jesienny look :)

 


składniki na 50-60 sztuk: 

ciasto:

500g mąki + odrobina do podsypywania

7g drożdży instant (lub 25g drożdży świeżych w zaczynie)

2 jajka

50ml oleju rzepakowego

200ml maślanki 

szczypta soli

1 łyżeczka cukru

1 płaska łyżeczka kurkumy (niekoniecznie - dodałam ją, aby ciasto było żółciutkie)

1 rotrzepane jajko do posmarowania przed pieczeniem

opcjonalnie: prażone pestki dyni bez skórki do ozdoby

farsz:

500g dyni (ważonej po odrzuceniu pestek i bez skóry)

2 czerwone papryki

2 średnie cebule

2 pomidory oparzone i obrane ze skórki

1/2- /3 szklanki czerwonej soczewicy

2 ząbki czosnku

sól, pieprz do smaku

odrobina ostrej papryki (dałam pół płaskiej łyżeczki jalapeno w płatkach)

3 łyżki oleju

 

wykonanie:

1. Składniki ciasta powinny mieć minimum temperaturę pokojową. Można odrobinę podgrzać maślankę lub olej jeśli były w lodówce, ale tylko do takiej temperatury, aby były ciepłe, nie gorące. 

Wszystkie składniki zagniatamy około 10 minut. Ciasto powinno być gładkie i ładnie odchodzić od ręki. Jeśli jest lepkie należy dodać więcej mąki. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia w nieprzewiewne miejsce na mniej więcej godzinę. 

2. W między czasie robimy farsz. Soczewicę gotujemy w szklance osolonej wody około 5 minut, wyłączamy palnik i pozostawiamy pod przykryciem. Powinna wchłonąć wodę. Cebulę i paprykę kroimy drobno, a dynię ścieramy na tarce. W sporym garnku rozgrzewamy olej, na który wrzucamy czosnek, a po dosłownie 30 sekundach cebulę oraz paprykę. Przesmażamy 3 minuty i dodajemy pomidory, a następnie dynię. Wszystko razem smażymy, aż dynia zmięknie. W między czasie doprawiamy farsz solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Dodajemy soczewicę i smażymy jeszcze około 5 minut, aż z farszu odparuje nadmiar wody. Jeśli warzywa puszczą dużo wody można zagęścić farsz jajkiem i 2-3 łyżkami bułki tartej lub pozostawić na sicie.

3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy części, z których każdą rozwałkowujemy cienko na płat o grubości około 3 milimetrów. Wycinamy z niego koła dużą szklanką. Każde z kółek można jeszcze "dowałkować" przed samym sklejeniem pieroga, ponieważ ciasto ma tendencję do obkurczania się. Łyżkę farszu kładziemy na tej stronie kółka, która przylegała do stolnicy, ponieważ jest bardziej klejąca. Następnie porządnie sklejamy brzegi pieroga i odkładamy na oprószony mąką blat. 

4. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy pierogi roztrzepanym jajkiem i ozdabiamy pestkami dyni. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w temperaturze 200 stopni, aż nabiorą złotego koloru. Piekłam pierogi na trzy razy. Pierwszą partię włożyłam do zimnego piekarnika, dzięki czemu ładnie wyrosły. Były gotowe po kilku minutach od rozgrzania piekarnika do 200st. Pozostałe podrosły w czasie gdy pierwsza partia była w piekarniku. Piekłam je około 15 minut od włożenia do piekarnika, który był już gorący.

Można podać z sosem czosnkowym. Pierogi można zamrozić po upieczeniu. 

 

 


 

 

 

 

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
vegazone
Czas publikacji:
czwartek, 26 września 2013 07:31

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • lukatoni1 napisał(a) komentarz datowany na 2013/09/26 10:01:56:

    Trafiłam na Twojego bloga i przepadłam. Przepisy świetne, a zdjęcia takie, że mam ochotę je jeść ;)
    Serdecznie pozdrawiam :)

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2013/09/26 11:52:35:

    Jakie równiutkie! Moje ulubione ciasto to z kolei to na twarogu.

  • Gość icookandlook.pl napisał(a) z 37.190.178.* komentarz datowany na 2013/09/26 11:52:56:

    Cudne zdjęcia, a pierożki na pewno bardzo smaczne ! ;-)

  • Gość Wartosci-odzywcze.com.pl napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/09/26 12:24:09:

    O takim czymś jeszcze nie słyszałam :) Ze zdjęć wygląda cudownie, będę musiała wprowadzić w życie :)

  • Gość ankawell napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2013/09/26 12:35:39:

    genialne pierożki !
    i ileż możliwości eksperymentowania z nadzieniem , gdy sezon na dynię się skończy :)

  • Gość napisał(a) z *.ip.netia.com.pl komentarz datowany na 2013/09/26 15:49:59:

    @lukatoni Dziękuję Ci serdecznie - nawet nie wiesz jak miło mi sie zrobiło :)

  • Gość napisał(a) z *.ip.netia.com.pl komentarz datowany na 2013/09/26 15:50:48:

    @mikimama To chyba zgłosze się po przepis :)

  • Gość napisał(a) z *.dk.customer.tdc.net komentarz datowany na 2013/10/01 11:56:36:

    czym moge zastąpic maslanke? u nas dzieci nie moga krowich produktów...

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/01 17:42:28:

    Możesz śmiało spróbować z mlekiem roślinnym - sojowym, kokosowym lub innym, którego najczęściej używasz.

  • Gość Gosia napisał(a) z *.net.stream.pl komentarz datowany na 2013/10/09 10:42:37:

    Czy można zamiast mąki pszennej użyć mąki gryczanej?
    Chodzi o modyfikacje przepisu tak aby nie było w nim glutenu :)

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/09 13:06:33:

    Przyznam, że z samej mąki gryczanej nie robiłam nigdy pierogów, więc nie dam gwarancji, że nie bedą się kruszyć :( Tym bardziej, że w gluten daje elastyczność, dzięki której łatwiej formuje się pierogi. Raczej poszukałabym mieszanki bezglutenowej do ciast pierogowych, np. cos takiego: bezgluten.pl/sklep/produkt,107,ciasto_pierogowo_makaronowo_nalesnikowe_produkt_bezglutenowy.html Do gotowanych się nadaje na pewno, to może sprawdziłaby sie również w przypadku pieczonych, ale nie próbowałam.

  • Gość Gosia napisał(a) z *.net.stream.pl komentarz datowany na 2013/10/13 13:16:44:

    Dziękuję ślicznie za odpowiedź ;) Spróbuje, potrzeba matką wynalazków prawda? :D
    Pozdrawiam

  • Gość Anka wegetarianka napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/10/16 18:03:01:

    Wyglądają wyśmienicie, po prostu muszę je zrobić.
    ostatnio jestem tutaj częstym (naprawdę bardzo częstym) gościem, świetny blog!

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/16 22:07:01:

    Bardzo, bardzo mi miło :) Dziękuję Ci serdecznie! Takie słowa to miód na me serce.

  • Gość ania napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2013/11/03 21:45:51:

    napisz bardzo prosze czy zamrazac po upieczeniu i jak postapic dalej. chcialabm je przygotowac na Wigilie :) sa cudowne :) nie wiem czy rozmrazac w piekarniku czy jak? dziekuje.

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2013/11/03 21:54:04:

    Aniu - jak najbardziej można zamrozić pierogi po upieczeniu. Sama tak ostatnio robiłam. Proponuję skrócić czas pieczenia o trzy minutki, tak aby się zrumieniły, ale nie spiekły tak maksymalnie. Następnie pierożki studzimy i mrozimy tak jak każde inne. Najpierw poukladane na płasko, tak aby się nie posklejały, a gdy zamarzną wsypujemy do woreczka foliowego. Podgrzewamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni bez wczesniejszego rozmrażania i pieczemy, aż zyskają pożądany kolor. Nie pamietam ile to trwało, ale myślę, ze około 15 minut.

  • Gość ania napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2013/11/03 22:06:18:

    serdecznie dziekuje za blyskawiczna i wyczerpujaca odpowiedz!!! :)

  • Gość tugonia napisał(a) z *.rev.pro-internet.pl komentarz datowany na 2013/11/15 12:29:34:

    Czy dynię można zastąpić jakimś innym warzywem ?

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2013/11/15 16:11:26:

    @Tugonia - Tak, można. Proponowałabym np. cukinię. Możesz zrobić również zupełnie inny farsz np. szpinakowy, taki jak w tym przepisie: vegazone.blox.pl/2013/02/Pieczone-pierogi-ze-szpinakiem.html

  • Gość Sandra napisał(a) z *.hsd1.wa.comcast.net komentarz datowany na 2013/11/16 21:12:03:

    This is a wonderful recipe! Thank you :)

  • Gość verte napisał(a) z *.toya.net.pl komentarz datowany na 2013/12/11 10:50:46:

    ile pierogów wychodzi z podanych składników?:)

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2013/12/11 14:15:56:

    Zgodnie z tym co podałam - około 50 sztuk :)

  • Gość wow napisał(a) z *.torun.mm.pl komentarz datowany na 2013/12/11 22:52:50:

    świetnie masz poklejone te pierożki, mi zawsze otwierają się podczas pieczenia :) jak Ty to robisz?? :D

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2013/12/12 16:30:39:

    Też mi czasem farsz "ucieka". :) Podsatawa to dobrze je skleić - dlatego zakręcam taki warkoczyk na brzegu pieroga. Zauważyłam też , że ciasto nie może zbyt długo wyrastać, bo wtedy jest delikatne i ma tendencję do pękania i nadzienie wypływa.

  • Gość Aniaaa napisał(a) z 80.72.43.* komentarz datowany na 2014/04/02 11:29:18:

    Witam,

    wygrzebałam ten przepis i głodna robię się na sam widok :)
    zamierzam po raz pierwszy zrobić pierogi pieczone (i ogólnie jakiekolwiek pierogi).
    Zamierzam je robić w czwartek ale serwowane będą w piątek i stąd moje pytania:

    Czy jak je upiekę a dzień później będę chciała odgrzać to wkładam je ponownie do piekarnika? Czy nie zeschną się w tej sytuacji?
    .... bo pozostawienie surowych pierogów bez pieczenia, np w lodówce raczej odpada?

    A może lepiej je będzie zamrozić (ale na 1 dzień?) Czy te pierogi można zamrozić przed upieczeniem? Jeśli tak to potem je pieczemy po rozmrożeniu czy bez rozmrażania?

    Dużo pytań ale liczę na pomoc bo pierogi to danie, które jest plamą na honorze moim jako żony ;)

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2014/04/03 09:27:44:

    Upiecz w czwartek i wrzuć do zamrażary, a potem odgrzej w piekarniku. Nie zeschną się. Tylko uważaj przy pierwszym pieczeniu, aby nie zrumieniły sie tak na maksa.

  • Gość Aniaaa napisał(a) z 80.72.43.* komentarz datowany na 2014/04/03 16:17:07:

    Dziękuję za odpowiedź. Będę robić wersję z grzybkami bo to ulubiony farsz męża :)

  • Gość napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2014/10/03 20:53:17:

    Witam, a czy przy użyciu gotowego ciasta na pierogi bezglutenowe dodajemy pozostałe składniki z Pani przepisu???

  • Gość beata napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2014/10/15 10:02:43:

    a ja dziś zamierzam zrobić pierożki - zobaczymy jak mi pójdzie- wyglądają cudownie i smacznie

  • Gość beata napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2014/10/15 12:15:58:

    WŁAŚNIE SKOŃCZYŁAM I JESTEM ZADOWOLONA. pyszne, smaczne, kolor złocisty....porobiłam zdjęcia i wcinam z mlekiem. nie było dużo roboty- zrobiłam te pierogi większe niż zazwyczaj. poszło jak z płatka. przepis zapisałam.

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2014/10/15 12:41:49:

    Bardzo, bardzo się cieszę :) Dziękuję za komentarz, ściskam mocno i zapraszam częściej na mojego bloga ;)

  • Gość madzia napisał(a) z *.15-1.cable.virginm.net komentarz datowany na 2014/12/15 13:20:00:

    Witam czy mogę takie pierożki nadziać farszem z kapustą i pieczarkami i czy mogę w surowej postaci je mrozić?

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2014/12/15 13:49:37:

    Witam, raczej proponowałabym zamrozić podpieczone pierogi i przed spożyciem włożyć do piekarnika na około 10-15 minut. Oczywiście można zamienić farsz na inny - tu propozycja z pieczarkami: vegazone.blox.pl/2013/12/Pierogi-pieczone-z-grzybami.html

  • Gość madzia napisał(a) z *.15-1.cable.virginm.net komentarz datowany na 2014/12/15 18:42:42:

    bardzo fajne... na pewno skorzystam z tego przepisu jutro i pomroze. czy probowala juz pani takiego mrozenia? bardzo zalezy mi aby nie popsuc wigilii

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2014/12/16 07:15:12:

    Tak oczywiście - część pierogów mrożę za każdym razem, a w zeszłym roku też mroziłam również na Wigilię, aby mieć mniej pracy przed samymi świętami ;) Kilka komentarzy wyżej opisałam dokładniej jak to zrobić - spójrz proszę. Mam nadzieję, że wyjdą piękne i będą smaczne :) Wesołych Świąt!

  • Gość Kasia napisał(a) z *.gdansk.vectranet.pl komentarz datowany na 2015/02/15 18:47:49:

    Rewelacyjny przepis na ciasto. U mnie z nadzieniem grzybowym - wyszły idealne. Dziękuję za przepis, będę tu wracać.

  • Gość m napisał(a) z *.icpnet.pl komentarz datowany na 2015/09/11 18:10:32:

    przepis na ciasto rewelacyjny :) ja pierożki robię z nadzieniem z mozarelli i suszonych pomidorów.

  • Gość Ewelina napisał(a) z *.btk.net.pl komentarz datowany na 2015/09/20 18:23:52:

    przepyszne ciasto - pierwszy raz zrobiłam z nadzieniem z pomidorów suszonych , fety, mozzarelli i czosnku a także w mięsem mielonym i warzywami. Dziś natomiast zrealizowałam Twój przepis krok po kroku - nadzienie jest obłędne, a ciasto cudowne, mięciutkie, wspaniale się z nim pracuje! :) dziękuję i pozdrawiam ;)

  • Gość Danek napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2016/02/24 18:39:10:

    Ciasto w czasie pieczenia pęka mi ... zresztą zawsze drożdżowe nadziewane mi pęka ...co robię nie tak ?.
    Pozdrawiam serdecznie

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2016/02/25 10:47:06:

    Obstawiam, że powinno być dłużej wyrabiane, aby było bardziej elastyczne. Minimum 10 minut z zegarkiem w ręku. Wiem, że to spory wysiłek i żmudna robota, ale spróbuj. ;)

  • Gość Kasia napisał(a) z 80.251.161.* komentarz datowany na 2016/09/27 15:38:27:

    Czy próbowalas kiedys weganskiej wersji ciasta? Zastanawiam sie czy te jajka daloby sie moze jakos zastapic, czy to siemieniem czy maka z ciecierzycy. Masz moze jakis pomysl? Pozdrawiam

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2016/09/28 09:14:31:

    Pomyślę i dam znać ;) Jak na razie z wegańskich ciast drożdżowych robiłam jedynie wegański placek ze śliwkami: vegazone.blox.pl/2013/09/Weganskie-ciasto-drozdzowe-z-dynia.html

Dodaj komentarz

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa