Wpis

piątek, 27 września 2013

Dietetyczne curry z dyni i szpinaku

W tym sezonie jadam sporo curry w różnych odsłonach. To, które dziś Wam pokażę jest pożywne, a jednocześnie lekkie i niskokaloryczne. Rozgrzewa dzięki aromatycznym przyprawom, syci na długo i dodaje energii, a przy tym nie szkodzi figurze. Przykład dania, które jest jednocześnie zdrowe i pyszne. Przyjęło się, aby do dań z dyni dodawać mleczko kokosowe, które niestety ma sporo kalorii, dlatego postanowiłam zastąpić je jogurtem. Danie nie traci przez to na smaku. Wręcz przeciwnie. Moim zdaniem lekko kwaskowy jogurt bardzo dobrze podkreśla smak dyni. 


 


składniki 4-5 porcji:

500g dyni (przed obraniem)*

500g świeżego szpinaku (można zastąpić mrożonym w liściach)

pół kubka ziaren ciecierzycy (można zastąpić 1 puszką konserwowej)

1 duża cebula

2 średnie ząbki czosnku

1,5 łyżki przyprawy curry (użyłam kotanyi z młynka)

sok z połowy cytryny

200g jogurtu greckiego (użyłam light)

2 łyżki oleju

sól

*najlepsza będzie dynia hokkaido, ponieważ nie rozgotowuje się i nie rozpada jak łatwo jak tradycyjna. Jednak tym razem użyłam zwykłej dyni i curry również wyszło pyszne.

 

wykonanie:

1. Ciecierzycę moczymy przez noc (minimum 12h) i gotujemy do miękkości w nieosolonej wodzie. Potrwa to około godziny.

2. Szpinak płuczemy blanszujemy nie dłużej niż minutę we wrzątku. Odcedzone liście siekamy na mniejsze kawałki

3. Dynię kroimy w kostkę, a cebulę w pióra.

4. W dużym garnku rozgrzewamy olej, na którym podsmażamy 30 sekund przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony czosnek. Następnie wrzucamy cebulę oraz przyprawę curry i smażymy na średnim ogniu, aż cebula się zeszkli dbając o to, aby ich nie przypalić.

5. Dorzucamy dynię. Całość podlewamy połową szklanki gorącej wody, solimy i dusimy, aż dynia zacznie mięknąć. Poznacie to po tym, że zrobi się szklista. W tym momencie dodajemy szpinak i dusimy, aż warzywka nabiorą pożądanej miękkości. Wówczas dorzucamy ugotowaną ciecierzycę oraz jogurt i wyłączamy palnik. Na koniec dodajemy sok z cytryny. W razie potrzeby można jeszcze doprawić, ale polecam pozostawić danie do przestygnięcia. Wówczas smaki przejdą sobą nawzajem.

Najlepiej smakuje odgrzewane. Podawać z ulubionym ryżem lub kaszą. 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
vegazone
Czas publikacji:
piątek, 27 września 2013 07:40

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2013/09/27 20:28:10:

    Ta miseczka kryje w sobie bardzo zdrowe i pyszne danie! Widzę, że wegetariańske posiłki wcale nie są gorsze od mięsnych...

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2013/09/28 14:35:51:

    No ba! :)

  • Gość elama napisał(a) z *.warszawa.mm.pl komentarz datowany na 2013/10/04 09:19:46:

    danie świetne, też podobne robię ...ale zupełnie nie dietetyczne ... szukam inspiracji na prawdziwie dietetyczne dania, bo już brak mi pomysłów ...

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/04 14:06:50:

    "zupełnie niedietetyczne" ? Szczerze mówiąc trudno mi wyobrazić sobie coś "chudszego", niż warzywa z jogurtem i brązowym ryżem. Bardziej dietetycznie, to już chyba tylko anorektycznie, a z tego co mi wiadomo nie trzeba przepisu na liść sałaty popity łykiem gorzkiej kawy :) Chyba, że masz jakąś specyficzną dietę, która wyklucza niektóre składniki to jestem w stanie zrozumieć, ale jeśli pisząc dietetycznie miałaś na myśli zdrowo i odchudzająco, to danie jak najbardziej spełnia te warunki.

  • Gość Trawka Cytrynowa napisał(a) z *.static.korbank.pl komentarz datowany na 2014/09/05 11:39:03:

    U mnie też na powitanie sezonu dynię podałam z curry, tylko u ciebie rodem z Indii a u mnie z Tajlandii :0 Niezła kolekcja przepisów z dynią :) Ja już też mam kilka zdjęć, ale nim zamieszczę to chyba się sezon skończy ;)
    Pozdrawiam ciepło,

    Gosia

  • Gość Trawka Cytrynowa napisał(a) z *.static.korbank.pl komentarz datowany na 2014/09/05 11:41:55:

    Teraz zobaczyłam, że to wpis z zeszłego roku :D Ale wciąż aktualny :D

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2014/09/07 19:30:05:

    Koniecznie muszę zatem zaglądnąć do Ciebie, bo dynię uwielbiam i chętnie zjadam w każdej postaci :) Również pozdrawiam serdecznie ;)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Grudzień 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa