Wpis

środa, 31 lipca 2013

Owoce w żelu czyli frużelina

Dziś będą aż trzy przepisy, ponieważ pokażę jak robię i do czego wykorzystuję domową frużelinę. Do jej zrobienia najlepiej użyć kwaśnych owoców takich jak wiśnie, porzeczki lub jagody, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykonać ją z delikatniejszych owoców na przykład czereśni, truskawek lub brzoskwiń tylko wówczas polecam dodać również sok z cytryny lub owocowy ocet, aby dodać wyrazu i podkreślić smak owoców. Ten słodki i gęsty sos możecie wykorzystać jako dodatek do gofrów, naleśników, lodów, ale również jako składnik niektórych napojów, shake'ów, a także ciast. Można ją serwować na ciepło i na zimno. A zresztą sami popatrzcie.

 

DOMOWA FRUŻELINA


frużelina


składniki:

0,5kg wiśni

0,3 szklanki cukru

0,3-0,5 szklanki wody

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

dodatkowo można dodać ulubiony likier (u mnie amaretto)

 

wykonanie:

1. Wiśnie myjemy i pozbawiamy pestek (np. przy użyciu drylownicy).

2. W garnku umieszczamy owoce z cukrem oraz połową wody i podgrzewamy na średnim ogniu, aż zawartość zacznie bulgotać, a cukier się rozpuści. Pozostałą wodę mieszamy z mąką ziemniaczaną w szklance i wlewamy do garnka cały czas mieszając. Jeśli frużelina jest waszym zdaniem zbyt gęsta można dodać odrobiną więcej wody i rozmieszać.

 

Niedawno byłam we Wrocławiu. Pogoda była piękna, typowo lipcowa, więc od rana naszła mnie chętka na mrożoną kawę. Zwabiona apetycznymi zdjęciami wstąpiłam do Coffee Heaven na reklamowaną Cherry Frappe. Muszę jednak stwierdzić, że bardzo się rozczarowałam. Nie dość, że napój był niemiłosiernie słodki, to "cherry" były jedynie dwa paski sztucznego sosu, który zdobił mdłą czapę bitej śmietany. Nic specjalnego. Jednak połączenie wiśni i kawy zainspirowało mnie do zrobienia własnego shake'a w tym smaku. Oto on:


CHERRY ICE COFFEE,

CZYLI MROŻONA KAWA Z WIŚNIAMI

 

 

składniki na dwie duże kawy:

10 kostek lodu

2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej

1 dojrzały banan

350ml zimnego mleka

6 łyżek frużeliny wiśniowej

 

wykonanie:

1. Lód, kawę, mleko oraz banana umieszczamy w blenderze, na tyle silnym, aby poradził sobie z kruszeniem lodu. Miksujemy, aż przestaniemy słyszeć wyraźny dźwięk kruszonego lodu, a mleko lekko się spieni.

2. W wysokich szklankach umieszczamy na dnie po trzy łyżki zimnej frużeliny i zalewamy je przygotowanym shake'iem kawowo bananowym.


Po prostu pychota!



 

I na koniec jeszcze jedna inspiracja, również kawowo-wiśniowa. Tym razem w formie ciasta. Wybaczcie, że tak mało zdjęć, ale chciałam aby torcik dotarł do jubilata, a w dniu sesji było 36 stopni ciepła, więc wolałam czym prędzej umieścić go w lodówce. Ciasto jednak wyszło przepyszne - na pewno je jeszcze powtórzę. Spód to konkretne, mocno wilgotne i mocno kawowe brownie, następnie puszysta warstwa z mascarpone, a na wierzchu znana Wam już frużelina wiśniowa.


TORT NA SPODZIE BROWNIE

Z MASCARPONE I FRUŻELINĄ WIŚNIOWĄ



składniki:

spód brownie:

2 tabliczki czekolady gorzkiej (200gr)

6 łyżeczek kawy rozpuszczonej w pół szklanki wody i wystudzonej

150gr masła

1 szklanka cukru

1,5 szklanki maki pszennej

4 jajka

łyżka ekstraktu waniliowego

szczypta soli

wierzch:

500gr serka mascarpone

150ml śmietany kremówki

śmietan fix

2 łyżki cukru pudru

frużelina wiśniowa

 

wykonanie:

1. Czekoladę rozpuszczamy z masłem na wolniutkim ogniu lub w mikrofali i pozostawiamy do wystygnięcia.

2. Jajka, cukier, ekstrakt waniliowy oraz kawę mieszamy w misce tak, aby dokładnie się połączyły, ale niewskazane jest przesadne  i długotrwałe ubijanie lub miksowanie. Spowoduje to wtłoczenie pęcherzyków powietrza do ciasta, które co prawda urośnie podczas pieczenia, ale równie szybko opadnie. A brownie, ma być zbite i aksamitne. Do tej masy dodajemy stopniowo przesiana mąke i szczyptę soli, a na koniec rozpuszczoną czekoladę z masłem.

3. Masę przelewamy do tortownicy o średnicy 22 cm ipieczemy 30 minut w temperaturze 175-180 stopni. Można sprawdzać ciasto patyczkiem, który moze byćlekko leki ze względu na konsystencję brownie, ale nie może być na nim surowego ciasta. Ciasto pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

4. Serek mascarpone ucieramy z cukrem. Kremówkę ubijamy dodając na koniec śmietan fix, a następnie delikatnie mieszamy z mascarpone. Powstałą masąsmarujemy brownie, a następnie dekorujemy frużeliną.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
vegazone
Czas publikacji:
środa, 31 lipca 2013 08:04

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • wiosenka27 napisał(a) komentarz datowany na 2013/07/31 08:43:37:

    Super. Wiśniowa to moja ulubiona. Ja wczoraj zrobiłam do gofrów ale chyba dałam a dużo mąki. Mimo to nie rezygnuję bo smak rewelacyjny:)

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2013/07/31 10:27:02:

    Lody z taką frużeliną bym zjadła...

  • majazteca napisał(a) komentarz datowany na 2013/07/31 10:53:15:

    Aaaaa.... :) Jakie cudownosci! Narobilas mi takiego smaku na fruzeline i taka kawe, ze teraz nie bede mogla przestac o niej myslec ;)

  • Gość Młoda Mama napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2013/07/31 13:48:29:

    Mmmm... Prawdziwa wiśniowa kawa... :) Pyszności! :)

    Zapraszam również do mnie:
    mamagotuje.wordpress.com/

  • Gość napisał(a) z *.echostar.pl komentarz datowany na 2013/07/31 17:45:40:

    @wiosenka27 jak wyjdzie za gęsta to można dodać więcej wody i pozostawając na ogniu dobrze rozmieszać ;)

  • Gość napisał(a) z *.echostar.pl komentarz datowany na 2013/07/31 17:46:27:

    @majazteca to nie myśl, tylko zrób ;) Na pewno Ci zasmakuje :)

  • Gość asia napisał(a) z *.golpasz.pl komentarz datowany na 2013/08/01 15:30:24:

    A czy tą frużelinę można zamknąć w słoiku i przechować na zimę? jak to zrobić?

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2013/08/01 16:47:46:

    Nie próbowałam, ale myślę, że można. Polecałabym włożyć gorącą frużelinę do wyparzonych i suchych słoików, a następnie dobrze je zakręcić i postawić do góry dnem. Dzięki temu powinny się szczelnie zamknąć, czego objawem jest wciągnięte wieczko słoika. .

  • Gość Baz napisał(a) z *.ip.netia.com.pl komentarz datowany na 2013/08/02 09:10:14:

    Normalnie czad

Dodaj komentarz

Kalendarz

Lipiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa