Wpis

piątek, 26 lipca 2013

Naleśniki z owocami

Wydawać by się mogło, że nie ma bardziej banalnego dania, niż naleśniki z owocami. Jednak diabeł tkwi w szczegółach. Osobiście uwielbiam robić proste, bezpretensjonalne dania, które dzięki przyprawom i odrobinie inwencji stają się najlepsze w swojej klasie. Przyjęło się podawać naleśniki ze świeżymi, surowymi owocami. Natomiast dziś pokażę Wam farsz brzoskwiniowy, który zupełnie zmienia charakter tej potrawy. Przygotowuje się go około 10 minut, a naleśniki smakują bajecznie. Można go również wykorzystać jako dodatek do gofrów lub lodów.

 

NALEŚNIKI BRZOSKWINIOWE

naleśniki z owocami


składniki na ok. 8 sztuk:

ciasto:

1 szklanka mąki tortowej

ok. 300ml mleka

1 jajko

szczypta soli

łyżeczka cukru

łyżeczka skórki otartej z umytej i oparzonej cytryny (tylko żółta część)

farsz:

4 dojrzałe brzoskwinie lub nektarynki

1/3 - 1/2 szklanki brązowego cukru

sok z połowy cytryny

1/3 szklanki wody

łyżeczka startego imbiru*

szczypta mielonego kardamonu*

łyżka mąki ziemniaczanej

dodatkowo:

serek waniliowy lub kwaśna śmietana, lub jogurt grecki na wierzch

*przyprawy możecie ewentualnie pominąć - bez nich również farsz wyjdzie, ale polecam użyć choćby imbiru, bo dodaje lekkiej ostrości i pogłębia smak brzoskwiń. 

 

wykonanie:

1. Wszystkie składniki ciasta mieszamy na gładką masę i smażymy cienkie naleśniki na patelni (najlepiej takiej z powłoką nieprzywierającą) rozgrzanej na średnim ogniu. Dla osób, które nie mają wprawy dodam, że patelnię należy tylko leciutko natłuścić, np. przecierając ją ręcznikiem papierowym nasączonym olejem. Porcje ciasta odmierzam łyżką wazową. Ciasto wylewam na środek patelni, a następnie przechylając patelnie rozprowadzam je na całej jej powierzchni,. Naleśniki smażymy w obydwu stron. Przewracamy, gdy przy energicznym potrząśnięciu patelnią na boki naleśnik przesuwa się po dnie.  

2. Brzoskwinie myjemy i kroimy na kawałki. Wrzucamy wraz z cukrem, przyprawami i wodą do garnka i dusimy kilka minut. Brzoskwinie powinny puścić sok i zmięknąć. Następnie dodajemy sok z cytryny. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i energicznie mieszamy. Brzoskwinie powinna otulić warstewka kisielu - jeśli farsz wydaje się Wam zbyt gęsty należy dodać trochę wody i rozmieszać całość.

3. Farsz rozprowadzamy na naleśniku, który zwijamy na pół i jeszcze raz na pół. Podajemy z kleksem ze śmietany lub jogurtu.

 

 

 

 

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
vegazone
Czas publikacji:
piątek, 26 lipca 2013 07:49

Kalendarz

Grudzień 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl 

Opcje Bloxa