Wpis

środa, 24 lipca 2013

Ciasto na niedzielę

Czy też tak macie, że pewne zapachy, dźwięki lub smaki przywołują Wasze wspomnienia? Mnie już zawsze zapach kwitnących akacji będzie przypominał dreszczyk ekscytacji nadchodzącymi wakacjami, dźwięk motorynki przenosi mnie w czasy gdy miałam 3 lata i jadłam włoskie lody z budki w pobliskim miasteczku, a smak kruszańca przypomina mi niedziele spędzone w rodzinnym domu. To ciasto zwane również pleśniakiem lub skubańcem to typowo letni wypiek. Dobrze komponuje się z kwaśnymi owocami. Szczególnie polecam Wam wersję z czerwoną porzeczką, ale można ją zastąpić wiśniami lub agrestem.

 

KRUSZANIEC Z RÓŻOWĄ PIANKĄ

I PORZECZKAMI




składniki:

ciasto:

2 szklanki mąki tortowej

1 szklanka mąki krupczatki

250g margaryny lub masła

3/4 szklanki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

5 żółtek

2 łyżki kakaa

pianka:

5 białek

1 szklanka cukru pudru

2 czerwone kisiele w proszku (np. wiśniowe)

dodatkowo:

1,5 szklanki czerwonej porzeczki

 

wykonanie:

1. Wszystkie składniki ciasta mieszamy i rozcieramy palcami, aż powstanie kruszonka. Dzielimy na trzy części. Do jednej z nich dodajemy kakao i mieszamy, aż połączy się z ciastem.

2. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie wmiksowujemy również cukier i kisiele dodając je stopniowo do białek.

3. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy kolejno: warstwę ciasta jasnego, warstwę ciasta ciemnego, owoce, pianę i na koniec znów warstwę ciasta jasnego.

4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 35-40 minut.


 

ciasto z owocami

 

 

 

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
vegazone
Czas publikacji:
środa, 24 lipca 2013 07:40

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość miaga napisał(a) z *.multinet24.pl komentarz datowany na 2013/07/24 07:48:07:

    cudowne zdjęcia, ach dzieciństwo... - podkradam przepis

  • Gość sanma napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2013/07/24 08:17:44:

    woooow cudnie wygląda :O mogę się tylko domyślać jak wspaniale smakuje :)

  • Gość cukrowawrozka napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/07/25 20:50:51:

    Ciasto to jak dla mnie jedyne słuszne przeznaczenie porzeczek. :D

  • Gość napisał(a) z *.echostar.pl komentarz datowany na 2013/07/25 21:02:31:

    Masz sporo racji. Ewentualnie można zrobić z nich sok lub konfiturę...po to żeby dodać ją do ciasta :) Pozdrawiam

  • Gość napisał(a) z 193.26.96.* komentarz datowany na 2015/02/27 12:03:02:

    Hey Kamila,
    it's meagain Petra. So sorry to bother you again because of the pubication in Sweet >Dreams.
    Would you please be os kind and send me a short note with the high res datas of the picture?
    Thank you in advance and kind regards,
    Petra

Dodaj komentarz

Kalendarz

Kwiecień 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa