Wpis

czwartek, 06 czerwca 2013

Klasyczna zupa szparagowa

Tak jak już wielokrotnie wspominałam uwielbiam zupy ala krem. Dziś przedstawię Wam królową wszystkich kremów warzywnych - zupę szparagową. To klasyczny przepis, w którym główną rolę odgrywają białe szparagi. Jest bardzo aromatyczna, aksamitna, śmietankowa. Po prostu niebo w gębie. Nie wychodzi z mody od wielu lat. Smakuje tym lepiej, że jadam ją kilka razy do roku. Sezon na szparagi jest niestety krótki, więc nie zwlekając wybierzcie się na spacer do najbliższego warzywniaka.

 

 

ZUPA KREM SZPARAGOWY

 

białe szparagi zupa ze smietaną


składniki:

2 pęczki białych szparagów

2 duże cebulki dymki

włoszczyzna do sporządzenia wywaru:

1 pietruszka

1/2 selera

1 marchew

kawałek pora

3 łyżki śmietany 18%

czubata łyżka masła

1 płaska łyżeczka cukru

koperek

sól pieprz do smaku

 

wykonanie:

1. Szparagi myjemy, odłamujemy "łepki", czyli około 2-3 centymetry od góry. Następnie obieramy szparagi i odcinamy zdrewniałe części. Nic nie wyrzucamy - wszystkie części szparagów będą potrzebne.

2. Najtwardsze części i skórki nie nadają się co prawda do zjedzenia, bo są łyczaste, ale mają w sobie szparagowy aromat dlatego wykorzystamy je do sporządzenia wywaru. Obraną włoszczyznę umieszczamy w garnku zalewamy wodą, tak aby przykrywała warzywa, solimy i gotujemy około 25-30 minut. Na ostatnie 5 minut gotowania dodajemy do włoszczyzny obierki szparagowe.

3. Główki, czyli najdelikatniejsze cząstki szparagów gotujemy na parze. Do tego celu przyda się taki zwykły garnek z nadstawką do gotowania na parze - wówczas w dolnej części garnka może się gotować wywar, a na sitku rzeczone "łepki".

4. Obrane trzonki szparagów oraz cebulę dymkę kroimy w kostkę. W sporym garnku rozgrzewamy na średnim ogniu masło, uważając, aby się nie przypaliło. Wrzucamy cebulkę, gdy się zeszkli dodajemy szparagi. Solimy i dodajemy płaską łyżeczkę cukru. Dusimy kilka minut, a następnie dodajemy gorący, przecedzony wywar, tak, aby przykrył szparagi. Gotujemy do miękkości - minimum 20 minut.

5. Gdy zupka przestygnie przecieramy przez sito lub jeśli mamy pewność, że ugotowane szparagi nie zawierają żadnych łykowatych części miksujemy blenderem. Następnie zabielamy śmietaną i doprowadzamy do wrzenia.

6. Przed podaniem wrzucamy główki szparag i posypujemy posiekanym koperkiem.

PRZEPIS NA ZUPĘ Z ZIELONYCH SZPARAGÓW ZNAJDZIESZ TU

 


 

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
vegazone
Czas publikacji:
czwartek, 06 czerwca 2013 17:24

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Nieidealny94 napisał(a) z *.legnica.vectranet.pl komentarz datowany na 2013/06/06 23:29:26:

    Przesyłam nominację :)

    deliture.blogspot.com/2013/06/liebster-blog-award.html

  • gin86 napisał(a) komentarz datowany na 2013/06/07 21:10:09:

    Też uwielbiam kremy. Nigdy nie robiłam ze szparagów, czas najwyższy nadrobić :)

  • najsmaczniejsze.pl napisał(a) komentarz datowany na 2013/06/09 00:09:28:

    Robiłam już krem z zielonych szparagów, patrząc na Twoje zdjęcia, wiem, że teraz czas na białe :)

  • Gość Agnieszka napisał(a) z *.swidnica.mm.pl komentarz datowany na 2013/06/27 11:04:09:

    :( Miałam takiego smaka na pyszną zupę, starałam się robić ją wg przepisu i niestety nie dało się jej zjeść. Była bardzo gorzka. Czy to wina szparagów? Nieodpowiedniego ich przygotowania, długości gotowania???

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2013/06/27 17:15:01:

    Przykro mi, że się napracowałaś, a zupa wyszła gorzka :( Gorzkawy smak to niestety cecha niektórych szparagów. Podobno szparagi gorzknieją, gdy są bardzo dojrzałe lub stare, dlatego zawsze kupuję takie cieniutkie, o białej, nieuszkodzonej skórce, bez żadnych plam. Warto również obrócić pęczek - jeśli końce są zdrewniałe i popękane to znaczy, że były zbierane jakiś czas temu. Jeśli gotujemy je w całości pomaga zagotowanie obranych szparag, a następnie wylanie wrzątku i gotowanie w nowej wodzie. W przypadku zupy można dodać więcej cukru i soku z cytryny.
    Ponieważ najwięcej aromatu - w tym goryczki - kumuluje się w skórze w przypadku gorzkich szparagów można zrezygnować z dodawania skórek do wywaru. A jak sprawdzić czy szparagi są gorzkie? Po prostu przeciąć jedną, surową sztukę i dotknąć językiem - lepszego sposobu nie ma :)

  • Gość marjag napisał(a) z *.swiecie.vectranet.pl komentarz datowany na 2014/05/01 05:33:33:

    genialna!!! wczoraj popełniona wybiła się na 1 miejsce wśród zup-kremów :-) i czemu ja do tej pory lekceważyłam szparagi??!!! o niświadoma ja!

  • Gość Ortografia napisał(a) z *.olsztyn.vectranet.pl komentarz datowany na 2014/05/13 11:41:57:

    łebki, nie łepki i szparagów, nie szparag

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2014/05/13 13:15:47:

    Dziękuję za poradę ortograficzną - niektórzy biorą za takie rzeczy pieniądze, ale rozumiem, że Ty masz misję i wolny czas, dlatego robisz to bezpłatnie :) Pozdrawiam!

  • Gość bioko napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2014/06/14 15:24:37:

    Dzieki za przepis:)
    Takie drobne uwagi: nie "łyczaste", ale "łykowate"; w dopełniaczu jest "szparagów", nie "szparag"; "łebek" przez "b"..
    Ładne zdjęcia.
    Pozdrawiam,
    Biox

  • Gość Njula napisał(a) z *-rev.hti.pl komentarz datowany na 2015/05/25 11:15:04:

    Zrobiłam zupkę z białych szparagów, przepyszna! Pytanie, czy z zielonych wyjdzie równie dobra?

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2015/05/25 17:04:24:

    Tego przepisu nie testowałam na zielonych szparagach, ale myślę, że można spróbować. Polecam ci również taką zupę: vegazone.blox.pl/2014/04/Zupa-z-zielonych-szparagow.html

  • Gość Wojtek napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2016/05/21 20:05:24:

    Wszystko super. Szparagi są wspaniałe. Ale dlaczego tu wszędzie jest zupka a nie zupa.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa