Wpis

niedziela, 02 czerwca 2013

Angielski deser z truskawkami

Dziś przedstawię Wam bardzo prosty, angielski deser trifle. Składa się on warstw, które na przemian tworzą truskawki, ciasto biszkoptowe oraz sos custard (przez Francuzów zwany creme anglaise). Podobnie jak tiramisu, trifle jest genialny w swej prostocie. Tradycyjne, niewyszukane składniki, które razem smakują wybornie. Na pewno go polubicie. 

 

TRIFLE Z TRUSKAWKAMI I SOSEM CUSTARD

deser z truskawkami i waniliowym kremem budyniowym



SOS CUSTARD (CREME ANGLAISE)

W oryginalnym przepisie nie było mąki ziemniaczanej, jednak dodałam ją, bo obawiałam się, że sos będzie zbyt rzadki. Faktycznie miałam rację. Bez mąki sos nadawałby się świetnie, aby polać nim truskawki w miseczce, lecz do deseru warstwowego miałby zdecydowanie zbyt płynną konsystencję. Nawet Anglicy dodają do tego kremu swój custard powder, więc nie jest to chyba błąd w sztuce. 

 

składniki:

4 żółtka

1/3 szklanki cukru

200ml kremówki

250ml mleka

1 laska wanili

3 łyżki mąki ziemniaczanej

 

wykonanie:

1. Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż i wydobywamy z niej ziarenka. Śmietanę umieszczamy w rondelku, do którego dodajemy ziarenka, a także pustą laskę. Dodajemy również cukier i stawiamy na średnim ogniu. Żółtka dokładnie mieszamy z zimnym mlekiem i mąką ziemniaczaną. 

2. Gdy śmietana zacznie wrzeć wyjmujemy pustą laskę wanilii widelcem i stopniowo dolewamy mleko wymieszane z żółtkami i mąką. Robimy to bardzo powolutku, cały czas mieszając gotujący się custard. Zmniejszamy ogień do minimum, aby uniknąć przypaleń i gotujemy jeszcze moment, aż sos wyraźnie zgęstnieje. Powinien mieć konsystencję nieco rzadszą od budyniu. 

3. Odstawiamy custard do wystygnięcia.

 

WARSTWA BISZKOPTOWA 


składniki:

250-300g biszkoptów lub ciasta biszkoptowego (ja użyłam kakaowego)

kilka łyżek likieru pomarańczowego (można pominąć)

 

wykonanie:

1. Siekamy biszkopt w kosteczkę i gotowe :)

Jeśli będziecie serwować trifle w szklankach lub pucharkach, które mają cylindryczny kształt (czyli nie zwężają się, ani nie rozszerzają w żadnym miejscu, tylko od góry do dołu idealny walec) wówczas można wyciąć brzegiem takiej szklanki krążki z ciasta biszkoptowego. Dzięki temu warstwa biszkoptowa będzie lepiej widoczna i deser będzie prezentował się perfekcyjnie.

 

WARSTWA TRUSKAWKOWA

 

składniki:

400g truskawek

1 galeretka szybko tęgnąca Delecty

dodatkowo: na wierzch deseru 200ml kremówki + łyżka cukru pudru

 

wykonanie:

1. Umyte i obrane z szypułek truskawki kroimy na ćwiartki. 

2. Galaretkę rozpuszczamy w połowie zalecanej ilości gorącej wody (mniej więcej w szklance) i od razu mieszamy z pokrojonymi truskawkami. Odstawiamy do przestygnięcia

 

Wykonanie deseru:

W pucharkach umieszczamy na przemian warstwy zaczynając od galaretki z truskawkami. Warstwę biszkoptową można skropić likierem pomarańczowym. Aby warstwy nie zlewały się po nałożeniu każdej z nich należy się upewnić, czy w każdym miejscu przylega do ścianek naczynia. Wierzch dekorujemy kremówką ubitą z cukrem pudrem. 

 

deser warstwowy z kremem custard

 


 

 

 

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
vegazone
Czas publikacji:
niedziela, 02 czerwca 2013 07:10

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • diablica66 napisał(a) komentarz datowany na 2013/06/02 07:54:41:

    Smakowicie się prezentuje - uwielbiam wszystko z truskawkami.

  • Gość malgorzata65@gmail.com napisał(a) z *.icpnet.pl komentarz datowany na 2013/06/02 08:32:26:

    Deserek baaardzo apetyczny !
    Piękne zdjęcia,jak zawsze !
    Pozdrawiam.

  • karmel-itka napisał(a) komentarz datowany na 2013/06/02 09:21:26:

    wow, wow! wygląda szałowo :]

  • ervisha napisał(a) komentarz datowany na 2013/06/02 09:58:33:

    Ja ten deser nazwałabym anielski :)

  • Gość Inspirowane Smakiem napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/06/02 10:43:38:

    Jak to smakowicie wygląda mniam!

  • vanilia81 napisał(a) komentarz datowany na 2013/06/02 20:15:36:

    Porywam porcyjkę... ;)

  • Gość kocie-smaki napisał(a) z *.bestgo.pl komentarz datowany na 2013/06/04 08:45:44:

    na truskawkowy sezon - idealnie! :)

  • Gość Crispy Biscuits napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/06/04 17:17:14:

    Ten deser zawiera w sobie wszystko to, co lubię :) Jak dla mnie NIEBO! Piękne zdjęcia! Pozdrawiam serdecznie!

  • kasiaaaa24 napisał(a) komentarz datowany na 2013/06/05 20:24:25:

    Oj, chętnie bym przytuliła taką szklaneczkę :) Wygląda super!

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2013/06/06 17:09:23:

    Dziękuję bardzo ;) Mówi się, ze kuchnia angielska jest kiepska, ale deserki jak widać mają smakowite :)

  • Gość napisał(a) z *.dynamic.gprs.plus.pl komentarz datowany na 2013/06/22 23:07:28:

    dziś to zrobiłam - choć z małą modyfikacją - czyli same truskawki, bez galaretki - ale przepis genialny - wyszło i było pyszne :)

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2013/06/24 09:59:34:

    bardzo się cieszę, że smakowało :)

  • Gość kaszomania napisał(a) z *.dynamic.mm.pl komentarz datowany na 2015/02/20 12:01:43:

    Ale fajny deser. W sezonie koniecznie muszę zrobić.

  • Gość lilxi napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2015/06/27 13:33:13:

    Właśnie skończyłam robić sos i musze przyznać że jest... jak to szybko ując.... boski! POLECAM :)b

Dodaj komentarz

Kalendarz

Maj 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa