Wpis

czwartek, 30 maja 2013

Drożdżówki z owocami

Patrząc na te bułeczki leniwie rozpychające się w tortownicy naszła mnie myśl, że ciasto drożdżowe ma taką samą naturę jak ja. Nie lubi być poganiane. Nie lubi gdy ktoś narzuca mu swoją wolę, niecierpliwie wywiera na nim presje i co chwilę dogląda wzrokiem pytającym: "czy już?", ale gdy pozostawić je w spokoju potrafi pięknie pracować we własnym rytmie. Nagrodą za czas oczekiwania jest puszysty miąższ, złota skórka i zapach domowego ciasta.

Utarło się, że ciasto drożdżowe potrzebuje ciepła, aby urosnąć. Faktycznie najszybciej pracuje w temperaturze około 30-40 stopni, ale urośnie nawet w lodówce, tylko wówczas potrwa to o wiele dłużej (minimum 10 godzin). Dzięki temu możemy przygotować drożdżówki wieczorem, umieścić do wyrośnięcia w chłodnym miejscu, a rano tylko wrzucić do piekarnika i cieszyć się wybornym śniadaniem.

W oryginalnym przepisie drożdżówki były ze świeżymi truskawkami, ale chciałam dodać również rabarbar, który jednak jest twardszy. Obawiałam się, że nie zdąży zmięknąć zawinięty w cieście, więc owoce podałam wstępnej obróbce termicznej i przesmażyłam z cukrem,wanilią i odrobiną mielonego anyżu. Już wiem, gdy tylko sezon się rozhula, a owoce potanieją zrobię taki dżemik w słoiki, bo to najpyszniejszy dżem jaki jadłam.

 

DROŻDŻOWE, "ODRYWANE" BUŁECZKI

Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI

 

słodkie bułki z dżemem truskawkowy rabarbarowym z wanilią i anyżem drożdżowe

 

składniki:

ciasto:

570g mąki tortowej (a najlepiej pszennej chlebowej)

110g cukru

50g drożdży świeżych

85g masła

2 jajka (lub jedno w rozmiarze "L")

szczypta soli

175ml mleka

1 jajko do posmarowania przed pieczeniem

nadzienie:

300g truskawek

300g rabarbaru

pół szklanki cukru

ziarenka z laski wanilii (można zastąpić cukrem z wanilią)

szczypta mielonego anyżu (można pominąć)

lukier:

pół szklanki cukru pudru

odrobina gorącej wody


wykonanie:

 

1. Mleko podgrzewamy, aby było ciepłe (ale nie gorące). Dodajemy do niego łyżkę cukru, łyżkę mąki, pokruszone drożdże, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Tak przygotowany zaczyn powinien podwoić swoją objętość, więc najlepiej przygotować go w przezroczystym naczyniu, o objętości około 0,5 litra.

2. Mąkę, cukier oraz sól wsypujemy do miski, robimy dołek, do którego wbijamy jajka. Dodajemy zaczyn oraz miękkie masło. Można je trochę rozpuścić w mikrofali, ale nie powinno być gorące. Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto minimum 10 minut. Po lekkim rozciągnięciu powinno wracać do pierwotnego kształtu, co oznacza, że jest dobrze wyrobione. Formujemy z ciasta kulę i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę do dwóch w przykrytej misce.

3. Umyte i obrane truskawki oraz rabarbar kroimy w kostkę (nie musi być drobna) i umieszczamy w garnku. Dodajemy cukier i smażymy na wolnym ogniu około 20-30 minut, aż masa zmniejszy swoją objętość o mniej więcej połowę. Przyprawiamy wanilią, anyżem i sokiem z cytryny. 

4. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką. Odcinamy 1/4, którą rozwałkowujemy i wylepiamy spód tortownicy lekko wysmarowany masłem.  Resztę ciasta rozwałkowujemy na prostokąt (mniej więcej 20x30 cm). Kroimy go na 7-9 pasków, z których każdy smarujemy dżemem i zawijamy w roladkę. Układamy je w tortownicy niezbyt ciasno, ponieważ podczas drugiego wyrastania bułeczki podwoją objętość. Tortownicę przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia. Tak jak wspomniałam we wstępie - można przygotować je dzień wcześniej i na drugie wyrastanie włożyć na noc do lodówki. Można również odstawić tak przygotowane drożdżówki do wyrośnięcia na godzinę w nieprzewiewne miejsce. Ja rozgrzałam piekarnik do 50 stopni, a następnie go wyłączyłam i włożyłam do środka tortownice. W tej temperaturze bułeczki wyrastały 30 minut. Przed pieczeniem smarujemy drożdżówki rozbełtanym jajkiem. Następnie włączamy piekarnik na 180 stopni i od razu wkładamy bułeczki. Piec 20-25 minut od momentu, gdy piekarnik się nagrzeje.

5. Wystudzone bułeczki lukrujemy.



Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
vegazone
Czas publikacji:
czwartek, 30 maja 2013 09:46

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość ladylaura napisał(a) z *.dyn.user.ono.com komentarz datowany na 2013/05/30 10:32:52:

    Wspaniale drożdżówki ,pozdrawiam.

  • bernadeta75 napisał(a) komentarz datowany na 2013/05/30 15:14:57:

    cudowne!

  • gin86 napisał(a) komentarz datowany na 2013/05/30 20:43:06:

    Niesamowicie apetyczne zdjęcia :) Musiały być przepyszne te bułeczki :)

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2013/05/31 08:05:35:

    Dziękuję za miłe słowa :) Faktycznie były pyszne :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Wrzesień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa