Wpis

środa, 06 marca 2013

Ślimaczki z ciasta

Dzisiaj zupełnie wyjątkowo przedstawię Wam przepis na coś, czego nie zrobiłam sama. Te oto urocze "ślimaczki" wyszły spod ręki mojej mamy. Gdy już wylądowały na niedzielnym stole nie mogłam oprzeć się pokusie uwiecznienia ich na zdjęciu. Najbardziej smakowały mi w wersji cynamonowej - na pewno upiekę je kiedyś sama. Nawiasem mówiąc bardzo przyjemnie robi się zdjęcia cudzych wypieków, mając świadomość, że nie czeka mnie sprzątanie kuchni po ich pieczeniu :) Chętnie zatrudniłabym jakiegoś asystenta/współpracownika na stałe. A oto one:

 

DROŻDŻOWE "ZAWIJAŃCE" Z KONFITURĄ RÓŻANĄ,

MASĄ MAKOWĄ LUB CYNAMONEM

 



składniki:

ciasto:

500 gram maki pszennej

1,5 szklanki mleka

100 gram rozpuszczonego masła

0,5 szklanki cukru

szczypta soli

5 dkg drożdży świeżych

2 jajka

nadzienia:

- konfitura różana

- masa makowa (np. bakalland)

- nadzienie cynamonowe:

100 gram masła

1/2 szklanki cukru (najlepiej brązowego)

2-3 łyżeczki cynamonu w proszku

1/2 szklanki sparzonych rodzynek

2 łyżki mąki

dodatkowo:

cukier puder do polukrowania,

rodzynki, migdały, orzechy lub inne cuda do posypania (niekoniecznie) 

 

wykonanie:

1. Robimy rozczyn z mleka, łyżki cukru i drożdży.  Masło rozpuszczamy np. w mikrofali i pozostawiamy do ostygnięcia. Jajka ucieramy z cukrem. Następnie wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy z nich gładkie ciasto. wkładamy ciasto do miski i pozostawiamy do wyrośniecie na około godzinę. 

2. Jeżeli chcemy zrobić ślimaczki z masą cynamonową wystarczy wymieszać wszystkie składniki. Najlepiej jeśli masło miało temperaturę pokojową wówczas lepiej się połączą.

3. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt, smarujemy wybranym nadzieniem (lub każdym po trochu dzieląc prostokąt na trzy poprzeczne pasy). Następnie zwijamy jak roladę i kroimy na plastry o szerokości 2 cm. 

4. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do zimnego piekarnika, który ustawiamy na 180 stopni. Od momentu rozgrzania pieczemy 20 minut. 

5. Przestygnięte ślimaczki polewamy lukrem z cukru pudru i odrobiny ciepłej wody.

 


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
vegazone
Czas publikacji:
środa, 06 marca 2013 08:03

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość monif napisał(a) z *.dip.t-dialin.net komentarz datowany na 2013/03/06 17:12:06:

    Ja chętnie spróbowałabym tych z nadzieniem cynamonowym, choć te inne też świetnie się prezentują :)

  • wykrywaczsmaku napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/06 17:22:25:

    bardzo zachęcające :) Czekamy na zdjęcie ;-)

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/06 20:02:27:

    @monif Cynamonowe faktycznie najpyszniejsze :)

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/06 20:03:04:

    @wykrywaczsmaku Dziękuję - zdjęcie już dodane :)

  • Gość Milena napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/03/06 22:22:59:

    Wyglądają mega obłędnie :))

Dodaj komentarz

Kalendarz

Styczeń 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa