Wpis

sobota, 02 lutego 2013

Przepis na szybkie i łatwe pączki

Ostatnio umieściłam kilka słów o książce Nigelli Lawson, a dziś przekażę Wam CAŁUSKI od niej, tak bowiem wdzięcznie nazwała swoje mini pączki z ricotty. :)

Zbliża się Tłusty Czwartek, w który tradycyjnie zajadamy się słodkościami smażonymi na głębokim tłuszczu. Chciałam zrobić pączki, ale gdy uświadomiłam sobie ile byłoby z nimi roboty, to zapał mnie upuścił. Na szczęście trafiłam na pączusie, które robi się w 20 minut! Ponadto są bardzo smaczne, wilgotne, z delikatnie wyczuwalną nutą ricotty. Są dla mnie hitem! Bardzo nam smakowały i na pewno jeszcze nie raz zagoszczą na naszym stole.

 

CAŁUSKI NIGELLI Z RICOTTY

 

całuski nigella lawson mini pączki z ricotty


składniki:

200 gram serka ricotta (dałam całe opakowanie 250gram + łyżkę więcej mąki)

80 gram mąki (około pół szklanki)

2 jajka

2 łyżeczki cukru (dałam 3 w tym jedną waniliowego)

2 łyżki likieru sambuca (zamieniłam na amaretto)

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy (można zastąpić olejkiem pomarańczowym lub pominąć)

dodatkowo:

olej do smażenia

cukier puder do oprószenia

 

całuski nigella lawson mini pączki z ricotty

 

wykonanie:

1. Jajka ucieramy z ricottą, a następnie dodajemy pozostałe składniki i energicznie mieszamy, aż powstanie gładka masa.

2. Na patelni lub w garnku rozgrzewamy olej (wlewamy go mniej więcej do wysokości dwóch centymetrów). Olej powinien osiagnąć taką temperaturę, aby wrzucony do niego kawałek ciasta od razu wypływał na powierzchnię sycząc.

3. Nabieramy na łyżeczkę ciasto i pomagając sobie drugą łyżeczką zsuwamy je ostrożnie na gorący tłuszcz. Całuski troche rosną, więc nie należy smażyć ich wszystkich na raz, lecz na trzy, cztery raty (w zależnosci od wielkości garnka). Gdy zrumienią się z jednej strony przewracamy je widelcem na drugą.

4. Gdy całuski przestygną posypujemy je cukrem pudrem. Najlepiej smakują gdy są jeszcze ciepłe.

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
vegazone
Czas publikacji:
sobota, 02 lutego 2013 17:00

Komentarze

Dodaj komentarz

  • vanilia81 napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/02 17:21:35:

    Och cudne są! Nigella jest chyba ricotto lubna, smażyłam coś podobnego z innej książki.I ta patera, w sensie patent na nią, znam, znam... ;) ps.kokardka wymiata, wiesz, że mam fioła... :*

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/02 17:47:01:

    No właśnie - potrzeba matką wynalazków :) Zanim znajdę paterę idealną i dokonam takiego zakupu radzę sobie tym sposobem :)

  • kuchennefascynacje napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/02 18:20:37:

    Fajne :) Robiłam kiedyś podobne ale te są bardziej urozmaicone i na pewno bardziej aromatyczne dla nosa i podniebienia. Zapisuję :)

  • choco-holiczka napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/02 18:21:30:

    Cudowne pączusie :)

  • Gość Inka napisał(a) z aftv94.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/02/03 09:37:29:

    cudne!

  • wykrywaczsmaku napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/04 18:34:10:

    mmm, pysznie wyglądają, piękne zdjęcia!

  • Gość olimpia34 napisał(a) z host109-151-96-125.range109-151.btcentralplus.com komentarz datowany na 2013/02/05 00:41:24:

    O właśnie czego takiego szukałam, jakos ostatnio nie mam głowy do robienia pączków i szukam ich zastępców:-). Wypróbuje w czwartek:-)

  • Gość JustinDorothy napisał(a) z 82-160-4-22.tktelekom.pl komentarz datowany na 2013/02/05 22:32:48:

    Cudne zdjęcia :)

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/09 06:49:29:

    Dzięki za uznanie. Zapraszam częściej ;)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Listopad 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl 

Opcje Bloxa