Wpis

sobota, 02 lutego 2013

Przepis na szybkie i łatwe p±czki

Ostatnio umie¶ciłam kilka słów o ksi±żce Nigelli Lawson, a dzi¶ przekażę Wam CAŁUSKI od niej, tak bowiem wdzięcznie nazwała swoje mini p±czki z ricotty. :)

Zbliża się Tłusty Czwartek, w który tradycyjnie zajadamy się słodko¶ciami smażonymi na głębokim tłuszczu. Chciałam zrobić p±czki, ale gdy u¶wiadomiłam sobie ile byłoby z nimi roboty, to zapał mnie upu¶cił. Na szczę¶cie trafiłam na p±czusie, które robi się w 20 minut! Ponadto s± bardzo smaczne, wilgotne, z delikatnie wyczuwaln± nut± ricotty. S± dla mnie hitem! Bardzo nam smakowały i na pewno jeszcze nie raz zagoszcz± na naszym stole.

 

CAŁUSKI NIGELLI Z RICOTTY

 

całuski nigella lawson mini p±czki z ricotty


składniki:

200 gram serka ricotta (dałam całe opakowanie 250gram + łyżkę więcej m±ki)

80 gram m±ki (około pół szklanki)

2 jajka

2 łyżeczki cukru (dałam 3 w tym jedn± waniliowego)

2 łyżki likieru sambuca (zamieniłam na amaretto)

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy (można zast±pić olejkiem pomarańczowym lub pomin±ć)

dodatkowo:

olej do smażenia

cukier puder do oprószenia

 

całuski nigella lawson mini p±czki z ricotty

 

wykonanie:

1. Jajka ucieramy z ricott±, a następnie dodajemy pozostałe składniki i energicznie mieszamy, aż powstanie gładka masa.

2. Na patelni lub w garnku rozgrzewamy olej (wlewamy go mniej więcej do wysoko¶ci dwóch centymetrów). Olej powinien osiagn±ć tak± temperaturę, aby wrzucony do niego kawałek ciasta od razu wypływał na powierzchnię sycz±c.

3. Nabieramy na łyżeczkę ciasto i pomagaj±c sobie drug± łyżeczk± zsuwamy je ostrożnie na gor±cy tłuszcz. Całuski troche rosn±, więc nie należy smażyć ich wszystkich na raz, lecz na trzy, cztery raty (w zależnosci od wielko¶ci garnka). Gdy zrumieni± się z jednej strony przewracamy je widelcem na drug±.

4. Gdy całuski przestygn± posypujemy je cukrem pudrem. Najlepiej smakuj± gdy s± jeszcze ciepłe.

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
vegazone
Czas publikacji:
sobota, 02 lutego 2013 17:00

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • vanilia81 napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/02 17:21:35:

    Och cudne s±! Nigella jest chyba ricotto lubna, smażyłam co¶ podobnego z innej ksi±żki.I ta patera, w sensie patent na ni±, znam, znam... ;) ps.kokardka wymiata, wiesz, że mam fioła... :*

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/02 17:47:01:

    No wła¶nie - potrzeba matk± wynalazków :) Zanim znajdę paterę idealn± i dokonam takiego zakupu radzę sobie tym sposobem :)

  • kuchennefascynacje napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/02 18:20:37:

    Fajne :) Robiłam kiedy¶ podobne ale te s± bardziej urozmaicone i na pewno bardziej aromatyczne dla nosa i podniebienia. Zapisuję :)

  • choco-holiczka napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/02 18:21:30:

    Cudowne p±czusie :)

  • Go¶ć Inka napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/02/03 09:37:29:

    cudne!

  • wykrywaczsmaku napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/04 18:34:10:

    mmm, pysznie wygl±daj±, piękne zdjęcia!

  • Go¶ć olimpia34 napisał(a) z *.range109-151.btcentralplus.com komentarz datowany na 2013/02/05 00:41:24:

    O wła¶nie czego takiego szukałam, jakos ostatnio nie mam głowy do robienia p±czków i szukam ich zastępców:-). Wypróbuje w czwartek:-)

  • Go¶ć JustinDorothy napisał(a) z *.tktelekom.pl komentarz datowany na 2013/02/05 22:32:48:

    Cudne zdjęcia :)

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/09 06:49:29:

    Dzięki za uznanie. Zapraszam czę¶ciej ;)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt ¦r Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa