Wpis

poniedziałek, 11 lutego 2013

Muffinki pachnące dzieciństwem

Szczerze przyznam się bez bicia, że rzadko jem jabłka. Czasem zdarzy mi się kupić jedno lub dwa na drugie śniadanie do pracy, od wielkiego dzwonu zrobię naleśniki z jabłkami i na tym koniec. Są dostępne cały rok, takie pospolite, zwyczajne... Wydawać mogłoby się, że nie ma w nich zaklętej żadnej magii. Jednak kiedy zamknę oczy i pomyślę o jabłkach przenoszę się w czasy dzieciństwa. Widzę je jak rumienią się w słońcu w naszym sadzie, czuje zapach jabłek poukładanych w skrzynkach, przypominam sobie smak kompotu, który w czasach gdy o coli nawet nie słyszałam przynosił orzeźwienie w letni dzień. Poczciwe, polskie jabłuszka towarzyszą nam od najmłodszych lat. O tej porze roku jedyna alternatywa dla cytrusów i właśnie teraz doceniam je najbardziej. 

 

MUFFINKI Z JABŁKAMI I CHRUPIĄCĄ POSYPKĄ


MUFFINKI Z JABŁKAMI


składniki:

suche:

1,5 szklanki mąki tortowej

pół szklanki cukru (najlepiej trzcinowego)

łyżeczka proszku do pieczenia

1 cukier waniliowy

1 łyżeczka cynamonu

szczypta soli

mokre:

1 szklanka pokrojonych w kostkę jabłek ( ok. 2 nieduże jabłka, najlepiej kwaśna odmiana)

2 jajka

3/4 szklanki jogurtu naturalnego

1/3 szklanki oleju

wierzch:

60 gram posieknych orzechów laskowych lub włoskich

kilka łyżek brązowego cukru trzcinowego

 

 

wykonanie:

1. W misce mieszamy składniki suche, a w drugim naczyniu mokre. Następnie przelewamy mokre do suchych i mieszamy wszystkie razem. Masa powinna być gęsta i grudkowata.

2. Napełniamy foremki (prawie do pełna) zabezpieczone papilotkami lub wysmarowane masłem. Każdą z nich posypujemy orzechami i brązowym cukrem. Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 175-180 stopni.

Muffinki wychodzą puszyste, a zarazem wilgotne dzięki cząstkom jabłek i jeszcze ten chrupiący wierzch. Pychota!

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
vegazone
Czas publikacji:
poniedziałek, 11 lutego 2013 06:56

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • droczilka napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/11 07:46:03:

    A ja uwielbiam jabłka przez cały rok, na surowo i w wypiekach. Takie babeczki z pewnością by mi posmakowały.

  • vanilia81 napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/11 08:52:35:

    Och i w duecie z orzechami... :))) Zgłupiałam myśląc, że muffinki to coś czym Cię karmili w dzieciństwie ;) No super, takie proste, do popołudniowej herbatki w tygodniu, slbo na drugie śniadanie :)

  • Gość malgorzata65@gmail.com napisał(a) z *.icpnet.pl komentarz datowany na 2013/02/14 06:37:02:

    Wyglądają tak apetycznie,że od razu pobiegłam do kuchni i...upiekłam ich cały tuzin ! Są naprawdę super, mięciutkie,wilgotne i ta chrupiąca posypka,poezja !
    Pozdrawiam !

Dodaj komentarz

Kalendarz

Sierpień 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa