Wpis

środa, 02 stycznia 2013

Chrupiące, domowe ciasteczka

Jeśli lubicie kruche ciastka i raz upieczecie tę wersję, nigdy więcej nie będziecie chcieli wracać do takich ze sklepu. Są maślane, chrupiące, a jednocześnie delikatnie ciągnące i spękane jak amaretti dzięki migdałom. Słodycz przełamana jest kwaskową żurawiną.


 

KRUCHE CIASTECZKA MIGDAŁOWE Z ŻURAWINĄ

 

CIASTECZKA CIASTKA MAŚLANE Z MIGDAŁAMI I ŻURAWINĄ

ciastka ciasteczka maślano migdałowe z żurawiną


składniki:


100 gram mąki tortowej

250 gram krupczatki

50 gram mielonych migdałów


(zamiast powyższych składników ewentualnie można użyć również 300 gram zwykłej mąki pszennej oraz aromatu migdałowego lub 250 gram zwykłej mąki i 50 gram migdałów)


dwie garście suszonej żurawiny

100 gram cukru pudru

200 gram zimnego masła

2 żółtka


ciasteczka ciastka maślane migdałowe żurawinowe


wykonanie:


1. Mąkę, migdały, cukier oraz żurawinę mieszamy razem, następnie dodajemy lekko roztrzepane żółtka i pokrojone w kostkę masło i zagniatamy sprawnie w kulę. Aby składniki szybciej się połączyły można dodać 3 łyżki zimnej wody. Ważne jest, aby nie ugniatać ciasta zbyt długo, aby nie ogrzać go zbytnio rękoma. Dzielimy ciasto na dwie części i z każdej formujemy walec (tocząc po stole) o średnicy około 3-4 cm. Każdy z wałków możemy przetoczyć po stole posypanym cukrem kryształem lub grubszym. Po upieczeniu przemieni się on w chrupiący, słodki brzeg. Każdy z wałków zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie kroimy wałki na plasterki o grubości około 1 cm, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy pomiędzy nimi. Ciasteczka co prawda nie rosną, ale nieco rozpłaszczają się podczas pieczenia i jeśli poukładamy je zbyt gęsto ich brzegi skleją się. 


2. Pieczemy około 15-20 minut (w zależności od piekarnika) w temp. 190 stopni - powinny się zarumienić. 


3. Po wystygnięciu ciastka można przechowywać w suchym, szczelnie zamkniętym pojemniku przez kilka dni.

 

ciastka ciasteczka maslane żurawinowe z migdałami

ciastka ciasteczka maślane z żurawiną

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
vegazone
Czas publikacji:
środa, 02 stycznia 2013 09:29

Komentarze

Dodaj komentarz

  • blenda2007 napisał(a) komentarz datowany na 2013/01/02 12:09:39:

    smacznie wygladaja:)

  • vanilia81 napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/05 11:55:33:

    Jak to się stało, że dopiero teraz je widzę! Są obłędne! Ciasteczka&foty ;)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Wrzesień 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl 

Opcje Bloxa