Wpis

czwartek, 20 grudnia 2012

Tiramisu z wiśniami

Tiramisu, amaretto, mascarpone...to brzmi niemal jak słowa melodyjnej piosenki ze słonecznej Italii. Nic dziwnego, że Polacy gustujący we włoskiej kuchni pokochali również ten deser. W klasycznej formie tiramisu zawiera krem z mascarpone i jajek oraz biszkopty nasączone kawą i likierem migdałowym. Ja dodałam do tego owocową nutę w postaci gęstego sosu wiśniowego. Przepyszne połączenie. Zapraszam! :)

 

TIRAMISU Z WIŚNIOWYM SOSEM

 

tiramisu z owocami w pucharku


składniki:

500 gram serka mascarpone

4 żółtka

140 gram cukru pudru (około 7 pełnych łyżek)

jeden cukier waniliowy lub łyżka cukru z prawdziwą wanilią

opakowanie biszkoptów lub amaretti*

około 100-150ml mocnej kawy (najlepiej z kawiarki lub ekspresu, ewentualnie rozpuszczalnej)

około 50ml likieru amaretto

sos wiśniowy:

niecała szklanka suszonych wiśni (mogą być również mrożone lub świeże)

150ml soku wiśniowego lub żurawinowego (najlepiej 100%)**

czubata łyżka cukru (dałam dark muscovado)

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

 

*jeżeli zamierzacie zrobić tiramisu w pucharkach lepszę będą biszkopty okrągłe, jeżeli w jednym naczyniu lub foremce podłużne. Do tej wersji tiramisu bardzo dobrze będą pasowały migdałowe ciasteczka amaretti. 

**sok 100% jest bardzo skondensowany i kwaśny. Jeśli takiego nie macie polecam dodać do smaku soku z cytryny, czerwonego wina lub różowego octu winnego.

 

tiramisu z owocami w pucharku

 

wykonanie:

1. Najpierw zrobimy sos. Wiśnie zalewamy sokiem i zagotowujemy. Dodajemy cukier, a następnie mąkę ziemniaczaną energicznie mieszając. Jeśli sos jest zbyt gęsty można dolać soku, jeśli za rzadki dodać trochę mąki. Wyłączamy palnik i chwilę mieszamy. Na koniec dodajemy trochę amaretto. Odstawiamy do wystygnięcia

2. Żółtka oraz cukry miksujemy około 7-10 minut na najwyższych obrotach, aż powstanie jasny kogiel-mogiel. Jeżeli przeraża Was fakt jedzenia surowych jajek najlepiej choć minutę miksować je w kąpieli wodnej, aby zabić ewentualne bakterie. Jaja wrzucamy do rondelka, a większym garnku zagotowujemy wodę. Następnie ostrożnie zanurzamy rondelek we wrzątku nie przestając miksować. Pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie dodajemy stopniowo mascarpone i  miksujemy na niskich obrotach lub mieszamy ręcznie, aż powstanie jednolity krem. 

3. Biszkopty zanurzamy na sekundę w kawie, układamy w pucharkach lub naczyniu, a następnie skrapiamy dość obficie amaretto. Następnie dajemy warstwę sosu wiśniowego, a no to krem z mascarpone. Powtarzamy tę sekwencję warstw jeszcze raz lub dwa w zależności na ile starczy Wam składników. 

Jeśli zastanawiacie się czy lepiej zrobić duże tiramisu ala ciasto czy małe porcje od razu w pucharkach - osobiście polecam tę drugą opcję. Przynajmniej nie trzeba się stresować, czy uda się je ładnie pokroić i tak podać, a by nadal wyglądało apetycznie. 

4. Wkładamy deser do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypujemy kakao lub drobno startą gorzka czekoladą. 

 

tiramisu z owocami w pucharkach

 


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
vegazone
Czas publikacji:
czwartek, 20 grudnia 2012 18:23

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • ugotujmy napisał(a) komentarz datowany na 2012/12/20 18:59:34:

    słodka ta wiśniowa piosenka:-))

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2012/12/20 19:07:18:

    ;)

  • vanilia81 napisał(a) komentarz datowany na 2012/12/20 19:11:37:

    O matko, toż to musi być pyszne! Szwardzkie tiramisu:) Nie do wiary, ze wczesniej na to nie wpadłam ;) Brawo moja Ty muzo!

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2012/12/20 19:47:48:

    Dzięki - po takich słowach promienieję :) Faktycznie jest przepyszne :)

  • zolzica85 napisał(a) komentarz datowany na 2012/12/21 00:32:55:

    widzę u nas pokrewieństwo smaków! :) przedwczoraj zrobiłam tiramisu z wiśniówką zamiast amaretto i pierniczkami zamiast biszkoptów. Wymiatało!

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2012/12/21 07:30:29:

    A wiesz, że też myślałam o tych pierniczkach? :) Widziałam podobny przepis u Tomka Woźniaka. Od tego pomysłu powstrzymał mnie tylko fakt, że ostatnio miałam sporo piernika na blogu i nie chcę być monotematyczna. Natomiast jeśli polecasz to na pewno jeszcze wypróbuje (choć już może bez wrzucania na blox) :)

  • bryssska napisał(a) komentarz datowany na 2012/12/25 16:35:43:

    Wesołych i radosnych Świat Bożego Narodzenia, dużo uśmiech i radości oraz niezapomnianych chwil spędzonych w gronie najbliższych

Dodaj komentarz

Kalendarz

Lipiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa