Wpis

wtorek, 18 grudnia 2012

Jak zrobić domową czekoladę na gorąco?

Jakiś czas temu przedstawiłam Wam moje refleksje na temat książki Davida Lebovitza "Słodkie życie w Paryżu". Czuję się zatem zobowiązana, aby uchylić rąbka tajemnicy i wrzucić również przepisy jego autorstwa, bo to pewnie najbardziej Was interesuje.

Dziś chciałam Was zachęcić do przygotowywania gorącej czekolady domowym sposobem. Jej koszt jest porównywalny z czekoladą z saszetki, natomiast smaku zdecydowanie nie da się porównać do tej czekolady w proszku. Taki napój jest gęsty, aromatyczny, mocno czekoladowy, a zarazem banalnie prosty w przygotowaniu.

 

GORĄCA CZEKOLADA DAVIDA LEBOVITZA

"LE CHOCOLAT CHAUD"

 

czekolada na gorąco david lebovitz

 

składniki:

500 ml mleka (pełnego lub odtłuszczonego)

140 gram drobno połamanej gorzkiej lub półsłodkiej czekolady*

szczypta gruboziarnistej soli

* jak się domyślacie to jakiej czekolady użyjecie ma bardzo duże. Nie sugerujcie się jednak tylko ceną, a zawartością kakao. Ja użyłam gorzkiej czekolady z Lidla, tej w brązowym opakowaniu (Finest Dark Chocolate). Ma ona 74% kakao, a kosztuje jedynie 1,99zł. Nawiasem mówiąć gdyby Lidl płacił mi za reklamę, byłabym już bardzo bogata :)

 

czekolada na gorąco david lebovitz


wykonanie:

1. Rozgrzej mleko i czekoladę w średniej wielkości rondlu, aż zacznie się gotować, dodaj sól (mleko może wykipieć, więc nie spuszczaj z niego oka).

2. Zmniejsz ogień i gotuj miksturę, regularnie mieszając przez 3 minuty. Jeśli zależy Ci na gęstszej konsystencji, gotuj 1-2 dłużej.


czekolada na gorąco david lebovitz

czekolada na gorąco david lebovitz


Jeszcze dwie wskazówki od autora:

Sposób podawania: wlej do filiżanek i podawaj nature,bez dodatków lub z górą dosłodzonej bitej śmietany. Możesz też dodać nieco cukru

Przechowywanie: le chocolate chaud mozna przyrządzić wcześniej i przechowywać w lodówce do pięciu dni. Podgrzewaj na małym ogniu w rondelku lub w mikrofalówce.

W ten sposób możecie cieszyć się doskonałą, gorącą czekoladą, która smakuje niemalże tak, jak ta w ulubionej, paryskiej kawiarni Davida Patisserie Viennoise.


czekolada na gorąco david lebovitz

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
vegazone
Czas publikacji:
wtorek, 18 grudnia 2012 12:14

Komentarze

Dodaj komentarz

  • blenda2007 napisał(a) komentarz datowany na 2012/12/18 12:26:41:

    nie ma to jak gorąca czekolada na paskudne zimowe dni:)

  • pinkcake napisał(a) komentarz datowany na 2012/12/18 12:33:50:

    Ja lubię ze szczyptą chilli...

  • kabaciatka24 napisał(a) komentarz datowany na 2012/12/18 12:43:12:

    Wspaniały przepis i jaki przydatny :)
    kuchareczkamala.blogspot.com

  • kuchnia_breni napisał(a) komentarz datowany na 2012/12/18 13:04:55:

    Ale sobie smaka narobiłam na taką czekoladę..

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2012/12/18 14:02:10:

    pincake - oj tak! Z chilli to moja ulubiona wersja. Nawet chciałam o tym wspomnieć, ale stwierdziłam, że temat zasługuje na osobny wpis. Widzę, że mamy podobny gust :) Znajomi co prawda podejrzanie na mnie patzrą, gdy wspominam o chillli do czekolady, ale ja uwielbiam to połączenie :) Kiedyś była w sprzedaży czekolada Milka z chilli, ale ją wycofali. Mój chłopak śmiał się, że pewnie byłam jedynym klientem, którym lubił i nie opłacało się im jej produkować. :)

  • vanilia81 napisał(a) komentarz datowany na 2012/12/20 08:54:18:

    Słonko, z Lidla kojarze fin carre, czerwona i ma 50%, ta o której piszesz to 200g.? Zdjątka takie, ze tylko powzdychać...

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2012/12/20 16:10:10:

    Dzięki :)
    Nie, ma 100 gramów i jest w brązowym opakowaniu. Dziś znów ją kupiłam. Albo ostatnio była w promocji, albo coś mi się pomieszało, bo jednak kosztuje całe 2,99zł. :) Być może ona jest nowością, kiedyś jak potrzebowałam do polewy,to też kupiłam tę czerwoną, a na pewno zwróciłabym na nią uwagę.

  • Gość napisał(a) z 89-74-99-61.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2013/10/11 22:58:26:

    Fenomenalny przepis, rewelacyjny w swej prostocie... Ja wykorzystałam czekoladę "Gorzką Krakowską", a całość - już pod sam koniec - dosłodziłam demerarą. Wyszło idealnie! Taki słodki napój to idealny dodatek do dobrej książki na chłodne, jesienne popołudnie:) Polecam!!!

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/12 20:25:38:

    Racja ;) W temacie słodkości David się nie myli ;)

  • Gość Mat napisał(a) z achw137.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/12/14 13:50:51:

    Polecam :) napój łatwy do zrobienia i PYSZNY :). Mimo że kunsztu kucharskiego mam tyle co słoń nawet mi wyszła pychota ;)

  • Gość Tomasz napisał(a) z ip-79-175-197-105.cable.smsnet.pl komentarz datowany na 2014/01/21 19:50:17:

    @Vegazone
    Jest czekolada z chilli firmy Lindt. Cena mało przystępna ale smak rewelacyjny.

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2014/01/21 22:03:49:

    Dzięki za cynk - na pewno zapoluję na nią przy najbliższej okazji :)

  • Gość Arnold napisał(a) z cng107.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2014/03/08 12:39:16:

    Świetny przepis!!!

  • Gość Kaśkamaluśka napisał(a) z 93.105.55.11* komentarz datowany na 2014/11/22 15:08:00:

    czekolada kusząca chyba zaraz sobie zrobię ..
    a co do czekolady z chili to jadłam z Lindt i bardzo ją lubie :)
    choć wiem ze Wedel też ma czekolady smakowe z dodatkiem chili nie jadłam żadnej :)
    pozdrawiam autorkę i wszystkie czytelniczki :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Grudzień 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl 

Opcje Bloxa