Wpis

wtorek, 20 listopada 2012

Makaron mie smakuje

Jak to czasem u mnie bywa, to danie pojawiło się w mojej kuchni najpierw w wersji mięsnej - jako makaron z kurczakiem na ostro. Pozazdrościłam mięsożercom i postanowiłam zrobić również wersję wegetariańską wymieniając kuraka na tofu. Pewnie to nie to samo, ale moje danko wyszło przepyszne! Mie to chiński makaron pszenny - idealny do smażenia. Jeśli go nie macie można go zastąpić dobrym makaronem jajecznym. Danie łączy w sobie smak pikantny, słodki, kwaśny i korzenny. A jak pachnie! mmmm... :)

 

CHIŃSKI MAKARON MIE SMAŻONY

Z KAPUSTĄ PEKIŃSKĄ NA OSTRO


makaron smażony po chińsku, kuchnia chińska

 


składniki na 3-4 porcje:

300 gram makaronu mie lub makaronu jajecznego

1 opakowanie tofu naturalnego lub marynowanego

0,5 główki kapusty pekińskiej

pół ostrej papryczki chilli lub habanero

1 cebula

1 czerwona papryka

garść suszonych grzybków mun

łyżka miodu lub brązowego cukru

sok z połówki cytryny

przyprawa "pięć smaków" (około łyżki)

sos sojowy

łyżka oleju do smażenia

 

makaron smażony po chińsku, kuchnia chińska

 


wykonanie:

1. Grzybki zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy, aby zmiękły na około 15 minut. Następnie odcedzamy i kroimy na cienkie paseczki. Cebulę i paprykę słodką kroimy w pióra, chilli i tofu w kostkę, a kapustę szatkujemy.

2. W między czasie gotujemy makaron w słonej wodzie około 5 minut.

3. W garnku rozgrzewamy olej na który wrzucamy kolejno: ostrą parykę, cebulę, przyprawę pięc smaków, tofu, grzybki, paprykę słodką, a na końcu kapustę - nie przerażajcie się, że kapusty jest dużo i zajmuje cały garnek, bo błyskawicznie usiądzie. Wszystko przesmażamy tylko chwilę, aby warzywa nie straciły jędrności. Przyprawiamy sosem sojowym, miodem i cytryną. Na koniec wrzucamy odcedzony makaron i wszystko razem mieszamy. Jeśli stosujecie sporo soli możecie jej w między czasie dodać. Ja teg nie zrobiłam, bo ilość soli w makaronie i  sosie sojowym była dla mnie wystarczająca.

Jeśli lubicie dania inspirowane kuchnią chińską zapraszam również tutaj na ryż z warzywami lub tu na makaron ryżowy. Aha! Prawie zapomniałabym o stir-fry - klik,klik!

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
vegazone
Czas publikacji:
wtorek, 20 listopada 2012 07:51

Polecane wpisy

Kalendarz

Kwiecień 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa