Wpis

sobota, 10 listopada 2012

Domowe masło orzechowe

Dzisiejszy przepis to bułka z masłem. Masłem orzechowym rzecz jasna :)

Przepis podstawowy zawiera właściwie jeden składnik - orzechy ziemne, lecz w zależności od upodobań można wzbogacać go różnymi dodatkami o czym przeczytacie poniżej. Dobrze smakuje na kanapce lub toście. Można je posmarować dodatkowo kwaskowym dżemem lub położyć na nim plasterki banana - pycha! Masło orzechowe, to jednak nie tylko dodatek do pieczywa. Można je wykorzystywać w najróżniejsze sposoby - jako nadzienie naleśników, do przekładania ciast, jako składnik kremów do cupcakes, a nawet jako składnik dań wytrawnych np. marynat lub sosów. Jedyne ograniczenie to wyobraźnia gotującego.

 

MASŁO ORZECHOWE

masło orzechowe

 

składniki:

500 gram uprażonych orzechów ziemnych

szczypta soli

 

Możecie kupić po prostu paczkę orzechów ziemnych (solonych lub najlepiej bez soli). Najczęściej są one już uprażone, więc odchodzi sporo pracy. Jeśli kupicie fistaszki w łupinach lub nieuprażone należy je przesmażyć chwilę na suchej patelni potrząsając co chwilę, aby się nie przypaliły lub włożyć na blaszce do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na 10-15 minut. Prażenie wydobędzie w nich głęboki, orzechowy aromat.

Następnie wrzucamy orzechy do misy robota kuchennego:


orzechy ziemne

i mielimy kilka minut.

orzechy ziemne

Mój robot ma 800W mocy, a jednak trochę się zgrzał podczas mielenia. Raz na jakiś czas dawałam mu odpocząć i zgarniałam masę osadzającą się na ściankach, aby trochę mu pomóc.

orzechy ziemne

Aż w końcu orzechy zamieniły się w gładki krem

orzechy ziemne


Doprawiamy solą lub/i cukrem (najlepiej pudrem, żeby uniknąć grudek) według uznania.

 

orzechy ziemne

 

Inne pomysły na masło orzechowe:

CRUNCHY - z chrupiącymi kawałkami orzeszków. Należy po minucie mielenia wyjąć 1/3 orzechów z miksera. Resztę zmielić na miałko, a następnie połączyć je razem.

SEZAMOWE - do miksera dodajemy 2 łyżki oleju sezamowego lub uprażonego sezamu.

KOKOSOWE - orzechy mielimy wraz z wiórkami kokosowymi

CZEKOLADOWE - dodajemy łyżkę kakao i odrobinę cukru

CHOCOLATE CHIPS - po zmieleniu orzechów mieszamy je z posiekaną czekoladą

AMARETTO - orzechy mielimy z garścią migdałów bez skórki i odrobiną likieru amaretto

MIODOWE - można je zrobić z orzechów uprażnych w miodzie lub dodać 2 łyżki miodu do miksera

KARMELOWE - do masła dodajemy dwie czubate łyzki masy kajmakowej


Domowe masło orzechowe jest lepsze od kupnego z wielu powodów. Po pierwsze jest tańsze. W sklepie za nieduży słoiczek można zapłacić nawet 11-15zł, a ja zrobiłam 0,5 kg za 5,99.  Po drugie poczytajcie proszę skład gotowego masła orzechowego. Sporo w nim słów, których nawet nie chcę poznać i w dodatku te utwardzane tłuszcze. I po trzecie robiąc masło w domu sami decydujemy co dodajemy do orzechów. Możemy zatem kontrolować nie tylko jego kaloryczności zawartość soli, ale również smak.

 

orzechy ziemne

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
vegazone
Czas publikacji:
sobota, 10 listopada 2012 16:55

Komentarze

Dodaj komentarz

  • darkangelika napisał(a) komentarz datowany na 2012/11/10 18:16:24:

    Również preferuję to domowe masło z orzeszków;)

  • oluus90 napisał(a) komentarz datowany na 2012/11/10 21:47:10:

    skończę słoiczek kupnego i biorę się za domowe :)

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2012/11/11 07:08:10:

    mam nadzieję, że Ci zasmakuje :)

  • kasiaaaa24 napisał(a) komentarz datowany na 2012/11/11 15:17:06:

    Moze nie jestem największą fanką masła orzechowego, ale taki jeden słoiczek chętnie bym przygarnęłą :)

    Miłej niedzieli :)

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2012/11/11 15:29:44:

    Dziękuję serdecznie! :) Również życzę miłego popołudnia.

  • pao77 napisał(a) komentarz datowany na 2012/11/11 17:00:17:

    Pychota.Uwielbiam masło orzechowe.

  • anubis03 napisał(a) komentarz datowany na 2012/11/12 14:51:00:

    A ja wlłśnie zabieram się za to masło - ale widzę że wszyscy mamy ten sam przepis

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2012/11/12 15:42:31:

    Podstawowy przepis jest faktycznie taki sam - ale po co go zmieniać skoro jest sprawdzony :) Chyba, że zainteresują Cię pomysły na masła smakowe, które również przedstawiłam. Mój ulubiony to ten z kawałkami czekolady. Pycha!

  • jedza3 napisał(a) komentarz datowany na 2012/12/09 17:52:53:

    Jak coś trzeba zemleć to się mówi mielemy, a nie mielmy

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2012/12/09 18:02:13:

    :) OK - dzięki jędzo :) Czyli "mielemy", a nie "mielimy". Kolejna rzecz, której nauczyłam się prowadząc bloga.

  • bambuzz napisał(a) komentarz datowany na 2012/12/13 18:55:59:

    obie formy są poprawne, zarówno mielić jak i mleć, z tym że pierwsza forma jest raczej potoczna pl.wiktionary.org/wiki/mieli%C4%87 pl.wiktionary.org/wiki/mle%C4%87

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2012/12/14 04:37:42:

    Czyli do mnie jednak bardziej pasuje "mielić", bo ja jestem trochę taka przaśna dziewuszka :)

  • Gość konsi napisał(a) z 82-160-254-69.tktelekom.pl komentarz datowany na 2013/02/28 00:47:10:

    Czy blender (chyba 750W) da sobie radę? Nie raz mieliłam w nim migdały na mąkę do makaroników, ale do marcepanu nie doprowadzałam, więc nie wiem :)

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/28 06:57:59:

    Myślę, że powinien dać radę - mój ma 800W, więc niewiele więcej i bez problemu daje radę. Gdy mieliłam na masło 1kg orzechów, to musiałam kilkukrotnie wyłączyć go w trakcie aby odpoczął, bo misa robiła się ciepła u dołu i bałam się, że sie przegrzeje, ale ostatnio mieliłam 450gram orzechów i poszło zupełnie gładko. Warto dodać pod koniec 2 łyżki oleju - sezamowego, arachidowego labo jakiegoś o neutralnym smaku np. rzepakowego. Wówczas mielenie idzie jeszcze łatwiej.

  • Gość ewa napisał(a) z user-31-175-118-145.play-internet.pl komentarz datowany na 2013/03/10 16:20:47:

    jak dlugo mozna przechowywac takie maslo w sloiczku? koniecznie trzeba przechowywac w lodowce?

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/10 19:19:28:

    Ewa, co do czasu przechowywania nie jestem w stanie podać dokładnie. Myślę, że jest to jest możliwe do określenia w przypadku produktów spożywczych wytwarzanych wedlug określonych procedur, a w przypadku produktów domowych musi radzić sobie organoleptycznie. Myślę, że bezpiecznie możesz je przechowywać w lodówce do dwóch tygodni, ale przed użyciem warto spróbować minmalną ilość czy nie jest kwaśne lub gorzkie, czy nie oddzielila się woda lub czy nie wystąpiły inne podejrzane "objawy". Wiele zależy od tego z jakich orzechów je zrobisz. Orzechy z łupinek są na pewno mniej zakonserwowane różnymi sustancjami, niż orzechy z paczki i tym samym można dłużej przechowywać masło z tych drugich. Lepiej przechowywać je w lodówce. Chłód zmiejsza ryzyko, że na powierzchni pojawi się na przykład pleśń.

  • gosik2.0 napisał(a) komentarz datowany na 2013/05/06 22:19:16:

    Skorzystałam z przepisu. Masło jest bardzo dobre (mam trzy wersje smakowe). Dziękuję i pozdrawiam.

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2013/05/07 16:29:41:

    ciesze się bardzo, że przepis się sprawdził :)

  • magda-ka napisał(a) komentarz datowany na 2013/05/11 14:02:48:

    witaj:)
    moje masło wyszło w kolorze nutelli... sprawa jest o tyle beznadziejna, że chyba za mocno przypiekłam orzeszki,...
    smakuje w miarę ok, ale mam nadzieję, że nie jest toksyczne:)
    pozdrowienia!

  • Gość RewolucjeNaTalerzu napisał(a) z d17-18.static.icpnet.pl komentarz datowany na 2013/12/13 13:51:52:

    Świetnie smakuje z nutellą i dżemami :). W końcu wiem, jak zrobić własne :).

  • Gość napisał(a) z dny64.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2014/01/01 18:24:13:

    bardzo fajny przepis !!

  • Gość napisał(a) z public31768.xdsl.centertel.pl komentarz datowany na 2014/01/13 17:03:38:

    Dzięki za przepis i świetne ta strona ^^

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2014/01/13 19:27:21:

    cieszę się, że się podoba ;)

  • Gość dirtysanchez napisał(a) z teosat.pl.177.41.31.in-addr.arpa komentarz datowany na 2014/06/14 01:29:39:

    a można oliwy z oliwek trochę dodać?

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2014/06/15 06:34:00:

    Nie polecam oliwy, ponieważ ma przeważnie wyraźny, często gorzkawy smak i popsuje masło orzechowe.

  • Gość JoAśka napisał(a) z 178.183.183.205.dsl.dynamic.t-mobile.pl komentarz datowany na 2014/08/19 22:50:39:

    Mam pytanko, za 2 tygodnie robię sobie tort... Sobie na moje własne urodziny :) Chciałam aby zawierał krem orzechowy właśnie, możliwie jak najnaturalnieszy i bez margaryny. Czy Twój przepis się sprawdzi? Czy krem nie będzie za ciężki do ciasta biszkoptowego? Może coś mi zasugerujesz, będę bardzo wdzięczna!

Dodaj komentarz

Kalendarz

Październik 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl 

Opcje Bloxa