Wpis

niedziela, 21 października 2012

Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami

Danie tak proste, że bez wstępów zaprezentuje przepis. Dodam tylko, że najlepiej smakuje popijana kefirem lub piwem. Mięsożercy mogą sobie dodać również plasterki szynki. Moja wersja jest bezmięsna.

 

ZAPIEKANKA Z ZIEMNIAKÓW Z PIECZARKAMI

zapiekanka z ziemniaków i peczarek


składniki:

750 gram ziemniaków

250 pieczarek

1 por

400ml gęstej śmietany 18%

1 jajko

2 ząbki czosnku

200gram żółtego sera

świeży lub suszony tymianek (ile kto lubi - ja dodałam mniej więcej łyżeczkę)

sól, pieprz do smaku

odrobina masła

 

wykonanie:

1. Ziemniaki gotujemy około 10 minut, a następnie kroimy w plastry o mniej więcej 0,5 cm szerokości. Por i pieczarki również kroimy, lecz surowe i nieco cieniej.

2. Ser ścieramy na tarce. Połowę zostawiamy do posypania zapiekanki, a połowę mieszamy ze śmietaną, jajkiem, solą, pieprzem, tymiankiem i wyciśniętym lub pokrojonym w plasterki czosnkiem.

3. Formę do zapiekania smarujemy cieniutko masłem. Układamy w niej plastry ziemniaka, tak aby w miarę ściśle pokrywały dno. Następnie warstwa pieczarek, pora i sosu śmietanowego. Czynność powtarzamy, aż skończą się składniki. Kolejności nie jest ważna i tak wszystko razem się zapiecze, a smaki przejdą sobą nawzajem. Najlepiej gdyby ostatnia warstwa również była ziemniaczana. Całość posypujemy serem i zapiekamy 20-25 minut w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem lub 170-180 stopni bez termobiegu.

4. Po wyjęciu z piekarnika zapiekanka powinna ostygnąć minimum 15 minut jeśli chcemy ja pokroić. Ten problem można ominąć podając zapiekankę w foremkach na jedną porcję - na przykład takich jak te na zdjęciu.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
vegazone
Czas publikacji:
niedziela, 21 października 2012 11:11

Komentarze

Dodaj komentarz

  • villads26 napisał(a) komentarz datowany na 2012/11/12 08:05:52:

    swietne przepisy!szczegolnie ten na rogale....

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2012/11/12 11:02:48:

    Dziękuję :)

  • Gość Paulina napisał(a) z host-2-101-166-154.as13285.net komentarz datowany na 2013/03/24 20:28:43:

    Ja to piekę już ponad 50 minut i warzywa są nadal twarde!

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/25 07:52:08:

    Należało zwiększyć temperaturę - każdy piekarnik i naczynie do zapiekania jest inne. Przepis przepisem, ale trochę trzeba samemu pokombinować.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Sierpień 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl 

Opcje Bloxa