Wpis

środa, 24 października 2012

Khatte Channe - cieciorka po indyjsku

Choć jestem entuzjastką prostej kuchni, lubię czasem wypróbować zupełnie nowy składnik. Tym razem podczas zakupów w sklepie z orientalnymi smakołykami skusiłam się na pastę z tamaryndu. Taryndowiec indyjski to tropikalne drzewo rodzące charakterystyczne owoce o cierpko-kwaskowatym smaku i moim zdaniem dosyć zabawnym wyglądzie:


 

 

 

 

 

 

 

 

Natomiast pasta zwana również pulpą wygląda tak:

 


tamarynd

 

Pasta ma przyjemny słodko - kwaśny zapach, który przypomina mi zapach pumpernikla i suszonych owoców. Sprzedawana jest w sprasowanych klockach. Przed użyciem trzeba ją zalać wrzątkiem i moczyć przed kilkanaście minut, a następnie przetrzeć przez sito, tak aby usunąć ewentualne włókna lub pestki. Na kilka porcji dania wystarczy odciąć kawałek, ponieważ ma bardzo intensywny smak. Wydałam na nią całe 13 zł, zrobiłam już trzy dania i nadal połowa leży w lodówce, więc jak sami widzicie nie jest to luksus, który zrujnuje Wasze kieszenie.

Pulpa z tamaryndu idealnie komponuje się ze słodkimi składnikami takimi jak miód czy cukier trzcinowy. Może być stosowana jako składnik marynat, zup, napojów. Nadaje daniom przyjemny, orzeźwiający posmak. Dobrze przełamuje mdłe dania i podkreśla smak innych składników. Zaryzykuję stwierdzenie, że pełni ona podobną funkcję jak cytryna w kuchni europejskiej.

Dziś zaproszę Was na cieciorkę po indyjsku na ostro.

 

KHATTE CHANNE

 

cieciorka z tamaryndem

 

składniki:

puszka cieciorki

3 pomidory bez skórki

kawałek 3x3cm pasty tamaryndowca

1 strączek papryczki chilli

2 średnie cebule

płaska łyżeczka kurkumy

sól do smaku

1 łyżka kminu rzymskiego

1 łyżka przyprawy garam masala

ząbek czosnku

kawałek imbiru ( 2x2cm)

3 łyżki oleju

 

wykonanie:

1. Kawałek bloku tamaryndowego zalewamy wrzątkiem, tak aby był w całości przykryty i odstawiamy do zmięknięcia.

2. Cebulę kroimy w pióra i smażymy na wolnym ogniu około 15minut, aż zacznie się karmelizować i przybierze brązowy kolor. Następnie dodajemy wyciśnięty czosnek, a po chwili pokrojone chilli, pomidory oraz starty imbir. Gotujemy około 5 minut. Dodajemy przetartą pastę z tamaryndowca, kurkumę oraz cieciorkę i gotujemy razem około 15 minut. Na sam koniec dodajemy garam masala oraz uprażone ziarna kminu.

Danie dobrze smakuje z ryżem lub pieczywem.

 

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
vegazone
Czas publikacji:
środa, 24 października 2012 14:09

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • blenda2007 napisał(a) komentarz datowany na 2012/10/24 14:21:27:

    tez lubie nowe smaki, bardzo ciekawy przepis:D

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2012/10/24 16:21:08:

    dzięks ;)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Kwiecień 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa