Wpis

środa, 12 września 2012

Ryż z warzywami po chińsku

Tak zwany "szybki Chińczyk". Przepis sprawdzony, łatwy, a danie smakowite. Moja awaryjny pomysł na obiad. Diabeł tkwi w szczegółach, a dokładnie w przyprawach. Charakteru nadaje mu sos sojowy i kurkuma, a słodko - kwaśne nuty wybrzmiewają dzięki zastosowaniu brązowego cukru i cytryny.

 

RYŻ Z WARZYWAMI, GRZYBKAMI MUN I PĘDAMI BAMBUSA

ryż po chińsku

 

składniki:

1 papryka czerwona

1 nieduża cebula

15 dkg zielonej fasolki szparagowej

garść suszonych grzybków mun

3-4 łyżki pędów bambusa

1 marchew

(Jeśli się Wam spieszy wszystkie powyższe składniki można zastąpić ewentualnie mrożoną mieszanką warzyw do dań chińskich, jednak polecam zrobić danie ze świeżych warzyw. Sporo zyska na smaku.)

300 gram ugotowanego ryżu

sos sojowy

łyżka kurkumy

dwie łyżki brązowego cukru lub miodu

sok z połowy cytryny

łyżka oliwy do smażenia

 

ryż po chińsku

 

wykonanie:

1. Grzybki mun zalewamy wrzątkiem, moczymy 10 minut, odcedzamy, a następnie ponownie zalewamy wodą i gotujemy kolejne 10 minut. Uwaga grzybki zwiększają swoją objętość kilkukrotnie, więc wystarczą dosłownie dwie łyżki. Wystudzone grzybki, paprykę, marchewkę oraz cebulę kroimy w paseczki.

2. Fasolkę szparagową gotujemy 5 minut w słonej wodzie.

3. Rozgrzewamy w garnku lub w woku łyżkę oliwy, a na którą wrzucamy pokrojone warzywa, grzybki i bambus. Smażymy przez chwilę. Nie za długo, aby nie straciły jędrności i chrupkości. Doprawiamy sosem sojowym, kurkumą, cukrem oraz sokiem z cytryny.

4. Można wrzucić do tego ryż i wymieszać wszystko razem lub wyłożyć ryż do miseczek i następnie przykryć warzywkami.

Inne proste  i smaczne i proste dania inspirowane kuchnią chińską:

Makaron ryżowy z warzywami

Stir fry z zielonym groszkiem

Pikantny makaron smażony z kapustą pekińską

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
vegazone
Czas publikacji:
środa, 12 września 2012 07:23

Komentarze

Dodaj komentarz

  • fiolka-fiolunka napisał(a) komentarz datowany na 2012/09/12 12:39:57:

    O bardzo lubię! Robię do obiadu jako zastępstwo za ziemniaki, kiedy te już nam się znudzą ;)

  • ugotujmy napisał(a) komentarz datowany na 2012/09/12 16:18:27:

    pyszny ten szybki "chińczyk"!

Dodaj komentarz

Kalendarz

Listopad 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl 

Opcje Bloxa