Wpis
Jeżeli jesteście fanami kaszy gryczanej tak jak ja, na pewno polubicie również mąkę gryczaną. Ostatnio użyłam jej do naleśników, dzięki czemu ciasto miało bardziej wyrazisty, intensywny smak. Sugerując się większością dostępnych przepisów zmieszałam mąkę gryczaną pół na pół z pszenną, aby naleśniki zachowały elastyczność. Następnym razem zmienię proporcję na korzyść tej pierwszej, bo wciąż za mało mi gryki w gryce :)
NALEŚNIKI GRYCZANE Z GORGONZOLĄ,
FASOLKĄ SZPARAGOWĄ I PIECZARKAMI
składniki:
ciasto:
1 szklanka mąki gryczanej
1 szklanka mąki pszennej
około 400ml mleka
1 jajko
sól
farsz:
- 200 gram ugotowanej fasolki szparagowej
- 100 gram sera gorgonzola
- kilka pieczarek
- jedna mała cebula
- sól, pieprz
- pomidor
wykonanie:
Ciasto powinno mieć konsystencję raczej płynną. Mniej więcej taką jak niezbyt gęsty jogurt, ale to musicie po prostu wyczuć. Przyznam szczerze, że ja zawsze robię ciasto "na oko" w ogóle nie przejmując się odmierzaniem składników. Tym razem starałam się to zrobić, aby móc opisać Wam w przepisie, lecz tak jak wspomniałam - konsystencja ciasta i ilość mleka w stosunku do mąki, to kwestia wprawy.
1. Do dość wysokiego naczynia wlewamy mleko, następnie wsypujemy mąki i sól oraz wbijamy jajko. Całość energicznie mieszamy, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Na średnim ogniu rozgrzewamy patelnię z powłoką nieprzywierającą, posmarowaną bardzo małą ilością tłuszczu. Najlepiej wylać na środek dosłownie kilka kropel oleju i rozprowadzić go ręcznikiem kuchennym, który wchłonie jego nadmiar. W żadnym wypadku naleśniki nie powinny pływać w tłuszczu! Używając łyżki wazowej wylewamy partie ciasta na środek i poruszając patelnią rozprowadzamy ciasto po całej powierzchni patelni. Naleśniki powinny być cieniutkie. Ja na jednego naleśnika o średnicy 25cm wylewam tylko jedną pełną łychę wazową.
Naleśnik przewracamy, gdy energicznym potrząśnięciu patelnią na boki nie przywiera on do powierzchni patelni. Po kilku próbach można przewracać naleśniora podrzucając go w powietrzu, ale mniej wprawionym polecam użyć łopatkę.
2. Pieczarki kroimy z plasterki, a cebulę w kostkę i podsmażamy na małej ilości masła lub oliwy doprawiając solą i pieprzem.
3. Układamy na naleśnikach ulubione składniki, np. te zaproponowane przeze mnie i zawijamy jak roladkę. Następnie podgrzewamy je ponownie na patelni, aż ser odrobinę się rozpuści.
Choć nie stosuję mąki pszennej i mleka krowiego, zrobiłam własny przepis na naleśniki z farszem z Twojego przepisu. Musze powiedzieć, że smak bardzo mnie zaskoczył, ty chyba sprawka sera...
Ja robię naleśniki gryczane bezglutenowe, jeśli masz ochotę, wypróbuj mój przepis gurbacka.pl/nalesniki-z-maki-gryczanej-ulubione/
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | So | Nd |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 |