Wpis

środa, 08 sierpnia 2012

Maszyna do robienia domowych lodów

Bardzo często pytacie mnie na jakiej zasadzie działa i czy warto kupić maszynkę do robienia domowych lodów, której używam. Postaram się Wam opisać jej plusy i minusy. Czy warto nabyć oceńcie sami. Mnie bardzo się przydaje, co widać po ilości przepisów na lody na moim blogu. Nie będę tu reklamować, ani polecać konkretnego modelu, bo osobiście miałam okazje korzystać tylko z jednego. Postaram się jednak usystematyzować najważniejsze informacje w jednym miejscu, aby ułatwić Wam decyzje o zakupie i ewentualny wybór.

Korzystam z dokładnie takiego modelu maszynki:

eis maxx

foto pobrane z  www.brigitte-hachenburg.de

 

ZASADA DZIAŁANIA:

Działa ona podobnie ja większość maszynek dostępnych na polskim rynku. Posiada wkład mrożący, który należy przed użyciem kilka godzin mrozić w zamrażarce, aby spełnił swoje zadanie. Dodatkowo w procesie zamrażania bierze udział mieszadło, które pracując uniemożliwia wytrącanie się kryształków lodu.

 

eis maxx

foto pobrane z www.brigitte-hachenburg.de

Dzięki niemu lody zachowują przyjemną, kremową konsystencję - nie zmieniają się w twardą bryłę jak ma to miejsce przy tradycyjnym mrożeniu lodów w zamrażarce. Przy użyciu maszynki można mrozić najróżniejsze rodzaje lodów: sorbety owocowe, lody na bazie mleka zagęszczonego, jogurtu, mascarpone, ricotty i bitej śmietany. Jedynym ograniczeniem jest wyobraźnia i kreatywność. Do maszynki dołączona jest książeczka z przepisami, ale również w internecie znajdziecie mnóstwo przepisów.

NA CO ZWRACAĆ UWAGĘ PRZY ZAKUPIE:

- pojemność - jeżeli mamy kilkuosobową rodzinę maszynka o pojemności 500ml okaże się prawdopodobnie zbyt mała. Jeśli natomiast mamy mała zamrażarkę wkład o pojemności np. 1litra, może się do niej nie zmieścić.

- moc - jak w przypadku większości sprzętów kuchennych im większa moc tym lepiej. Jeżeli moc będzie zbyt niska mieszadło może nie dać rady, gdy lody zaczną robić się naprawdę gęste.

- kompatybilność z robotem kuchennym - jeśli macie robota sprawdźcie czy producent nie ma w ofercie dostawki umożliwiającej przygotowywanie lodów domowych.

JAK TO SIĘ ROBI KROK PO KROKU:

1. Wkład należy mrozić w zamrażarce co najmniej kilka godzin, więc najlepiej pamiętać tym dzień wcześniej. Jeśli macie dużą zamrażarkę można trzymać go w niej cały czas, aby zawsze był gotowy do użycia. Mieszankę do przygotowania lodów, również należy schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc - wówczas szybciej się zmrozi i na pewno uzyska odpowiednią konsystencję.

2. Mieszankę wlewamy do maszyny, która jest już włączona. Służy do tego specjalny otwór w pokrywie. Jeżeli zamierzamy dodać do lodów dodatki typu - kawałki czekolady, drobinki owoców, orzechy należy je dodać osobno pod koniec mrożenia.

3. Maszynka mrozi lody około 20-45 minut. Po tym czasie lody zyskują dość gęstą konsystencję, lecz jeśli chcemy nabierać je gałkownicą należy je przełożyć do pojemnika i wrzucić do zamrażarki na co najmniej 2 godziny lub więcej.

4. Lody przygotowane w maszynce można przechowywać w zamrażarce jednak trzeba się liczyć z tym, że po kilku godzinach zrobią się bardzo twarde, ponieważ nie zawierają spulchniaczy i innych dodatków tak jak lody kupne. Wówczas należy je przed podaniem wyjąć wcześniej z zamrażarki, aby zmiękły. Uwaga - lodów, które już raz lekko rozmroziliśmy nie należy wkładać ponownie do zamrażarki - mam nadzieję, że pamiętacie z PO, że grozi to zatruciem.

ZALETY MASZYNKI:

- Możemy przygotować lody w dowolnym smaku.

- Mamy możliwość kontroli ile dodajemy cukru i innych składników, co jest istotne szczególnie dla alergików i osób stosujących określoną dietę.

- Domowe lody są zdrowsze, bo nie zawierają przemysłowych dodatków i sztucznych barwników, które szczególnie szkodzą dzieciakom.

- Satysfakcja i radocha ze zrobienia czegoś samodzielnie - bezcenna! :)

WADY:

- Koszt lodów domowych jest wyższy niż lodów produkowanych na skalę przemysłową.

- Trzeba doliczyć również koszt zużycia prądu oraz czas poświęcony na ich wykonanie.

- Maszynka zajmuje sporo miejsca w szafie, a wkład w zamrażarce.

Jeżeli chodzi o model EIS MAXX do wad dorzuciłabym fakt, że dozownik który powinien tłoczyć lody praktycznie nie działa - przynajmniej w przypadku przepisów, które miałam okazję wypróbować. Nie udało mi się jak do tej pory uzyskać efektu widocznego na zdjęciach producenta zbliżonego do lodów włoskich. Lody zawsze wyjmuję górą, po zdjęciu pokrywy, a następnie dodatkowo mrożę, aby umożliwić nakładanie łyżką do lodów. Spokojnie możecie sobie opuścić ten bajer i wybrać model tańszy, bez dozownika.

Jeżeli macie swoje doświadczenia i uwagi dotyczące różnych modeli zachęcam do podzielenia się w komentarzu.


Dodatkowo wrzucam linki do sprawdzonych przepisów na lody z maszyny:

lody truskawkowe z mascarpone

lody "krówkowe" z mleka zagęszczonego

sorbet morelowy

lody amaretto

mrożony jogurt z malinami

 

 

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
vegazone
Czas publikacji:
środa, 08 sierpnia 2012 09:33

Komentarze

Dodaj komentarz

  • anubis03 napisał(a) komentarz datowany na 2012/08/08 10:04:03:

    A ile takie cudo może kosztować?

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2012/08/08 11:24:44:

    Ceny zaczynają się od 70zł. Ta moja kosztowała 150zł

Dodaj komentarz

Kalendarz

Grudzień 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl 

Opcje Bloxa