Wpis

poniedziałek, 09 lipca 2012

Trele-morele

To z całą pewnością najlepsze lody jakie kiedykolwiek jadłam. Delikatny, niemalże kwiatowy aromat moreli sprawdził się świetnie w formie zamrożonej.

 

SORBET MORELOWY

LODY MORELOWE

 

składniki:

ok. 0,5 kg moreli

niecała szklanka mleka sojowego

sok z połowy cytryny

łyżka cukru pudru

 

morele

morele

wykonanie:

1. Umyte morele oddzielamy od pestek i miksujemy na jednolitą masę.

2. Dodajemy sok z cytryny, cukier oraz mleko sojowe. Powstałą masę wkładamy do lodówki na całą noc.

3. Schłodzoną masę zamrażamy przy użyciu maszynki do robienia lodów lub po prostu wkładamy do plastikowego pojemnika i do zamrażarki. W przypadku drugiej opcji nie trzeba wcześniej chłodzić masy w lodówce, ale należy raz na jakiś czas wyjąć masę i zmiksować końcówkami takimi jak do ubijania piany, aby zapobiec wytrącaniu kryształków lodu.

LODY MORELOWE

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
vegazone
Czas publikacji:
poniedziałek, 09 lipca 2012 19:14

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • klfoodblog napisał(a) komentarz datowany na 2012/07/11 22:41:43:

    piękne kolorki, przypominają mi trochę fity helen dujardin.. pozdrowienia

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2012/07/13 06:03:05:

    O!Popatrz! Do tej pory spotkałam się tylko z jej książką "Ujecia ze smakiem", a dzięki Tobie odkryłam również bloga - dziękuję. Faktycznie też ma morelki. I też ma błekitny blat do zdjęc, a mój właśnie jest w produkcji.

  • vanilia81 napisał(a) komentarz datowany na 2012/07/17 21:51:02:

    Powiem Ci jedno, narobisz Ty Kobietko hałasu w blogosferze, oj narobisz... masz to ,,coś" Obczaiłam, że robisz zdjęcia Canonem 1000d czyli żaden cud niby (bo wyglądaja jakby 5D były robione...), a jaki masz obiektyw?

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2012/07/18 08:45:26:

    Dzięki :) Twój blog też jest przecudny - na pewno będę obserwować. :) Mój poczciwy Canonik to faktycznie najprostszy model, choć nie najgorzej się spisuje. Marzy mi się jednak wymiana chociaż na 60D. Najczęściej używam obiektywu Sigma 17-70mm f/2.8 macro. Czasami 85mm Canona, który jest jaśniejszy, ale nie ma macro niestety, co przy fotografii kulinarnej jest dość uciążliwe. Idealny byłby Canon 100mm f/2.8 macro, lecz na razie nie mam kasy niestety...

Dodaj komentarz

Kalendarz

Październik 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa