Wpis

niedziela, 10 czerwca 2012

Stir-fry, czyli szybkie smażenie po chińsku

Stir-fry to sposób przygotowania dań polegający na szybkim smażeniu. Dzięki temu potrawy są nie tylko zdrowe, bo warzywka zachowują większość swoich właściwości odżywczych, ale również proste i błyskawiczne w przygotowaniu.

Do zrobienia tego dania zainspirował mnie zielony groszek, na który właśnie mamy sezon. Jako warzywo strączkowe, bogate w białko jest jak najbardziej pożądany w diecie wegetariańskiej. Oprócz tego jest po prostu piękny i zaostrza apetyt oddziałując na wszystkie zmysły.

 

MAKARON RYŻOWY Z TOFU I ZIELONYM GROSZKIEM

 

składniki na 2-3 porcji:

300 gr zielonego świeżego groszku

1 żółta papryka

2 czerwone cebule

2 ząbki czosnku

3 cebule dymki

dwie garście kiełków słonecznika

2/3 opakowania makaronu ryżowego

sos sojowy

2 łyżki oleju słonecznikowego

100 g tofu naturalnego

sos teriyaki

 

 

przygotowanie:

1. Jeżeli używamy tofu naturalnego należy je zamarynować w sosie teriyaki lub w sosie sojowym. Tofu kroimy w kostkę zalewamy sosem i odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Można również użyć gotowego tofu marynowanego, które również jest dostępne w sprzedaży

2. Paprykę kroimy w słupki, cebule i czosnek w plasterki. Groszek łuskamy z łupinek.

3. Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. W tym przepisie użyłam makaronu o szerokości 5mm ala tagliatelle. Nie trzeba go gotować co dodatkowo upraszcza i skraca przygotowanie posiłku.

4. W woku lub na patelni rozgrzewany około 2 łyżek oleju słonecznikowego. Wrzucamy tofu i smażymy, aż nabierze złocisto - brązowego koloru. Następnie przekładamy podsmażone tofu do miseczki.

5. Następnie do woka wrzucamy wcześniej przygotowane warzywa i smażymy przez chwilę, aby trochę zmiękły, ale nadal powinny być chrupiące i jędrne. W między czasie przyprawiamy je sosem sojowym

6. Po kilku minutach dodajemy do woka makaron oraz tofu i wszystko razem mieszamy. Następnie zdejmujemy z palnika i wykładamy na talerze lub miseczki.

7. Przed podaniem posypujemy danie kiełkami słonecznika

 

 

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
vegazone
Czas publikacji:
niedziela, 10 czerwca 2012 18:56

Polecane wpisy

Kalendarz

Kwiecień 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa